Dificultat |
Mitjana |
Temps
per fer el farcit Temps
per muntar els canalons Temps
final de gratinat |
1 hora 30 minuts 20 minuts |
Cost
per ració (4 unitats): |
1,20 per persona |
Un àpat amb persones veganes i
vegetarianes. I una petició ben rotunda: fes canalons. Aquest cop he treballat amb un
ingredient molt versàtil a la cuina vegetariana: la soja texturitzada. La pots
trobar en botigues de dietètica però cada cop es troba en més llocs. Quan fas
el farcit et recorda la salsa bolognesa per aspecte i textura. Cal tenir en compte
que cal hidratar-la per després poder-la treballar bé, però ja t’ho explico millor
a sota. Vinga, som-hi!
Ingredients
per unes 12 persones (4 canalons per cap)
Farcit:
400 grams de soja texturitzada, 2 cebes seques grans, 1 kg de tomàquets de pera,
una llauneta e tomàquet concentrat (uns 230 grams aprox.) i uns 500 ml. se brou
vegetal. All en pols (una cullerada sopera), Herbes provençals picades (una
cullerada sopera), sal, pebre, oli d’oliva.
Per
la salsa passatta: tomàquet triturat, orenga, ceba, all, oli d’oliva.
I
la pasta: 48 plaques de canalons sense ou.
2) Poso
la soja texturitzada en un bol i la cobreixo amb el brou, millor si és tebi. Aquest
pas és molt important ja que la soja és insípida i agafa els sabors dels altres
aliments. Per tant, com més intens i bo sigui el brou, millor. El temps mínim d’hidratació
és de 15 minuts però no importa si està una hora o més.
3) Pelo,
tallo i pico la ceba i els alls.
4) Poso
en una cassola ample amb oli d’oliva a foc suau. Hi afegeixo la ceba i quan
estigui quasi feta hi afegeixo els alls picats, deixo coure un parell de minuts
i afegeixo:
5) El
tomàquet a trossets, les herbes provençals, l’all en pols, pebre negre i sal al
gust. Tot això ho coc uns 15 minuts a foc mig.
6) Un
cop passat el temps de cocció, passo el turmix fins que tingui una salsa
homogènia, sense grumolls i fina.
7) La
torno a posar al foc i afegeixo la soja texturitzada hidratada. Remeno bé i
deixo coure uns 15 minuts més a foc mig i tapat. Els últims 2 minuts hi
afegeixo unes 2 o 3 cullerades de farina per espessir i remeno bé.
8) Deixo
refredar. En aquest moment jo ho trasllado o bé a un bol i tapo o bé a una
mànega pastissera. I ho deixo a la nevera tota una nit perquè prengui forma i
solidesa per poder-ho treballar millor l’endemà.
9) L’endemà,
bullo les plaques de pasta tal i com indiqui a l’envàs (normalment cal posar-los
en aigua bullint salada uns 12/15 minuts, traslladar-los a l’aigüera i
deixar-los en aigua freda)
10) Estenc
les plaques damunt uns draps nets
11) Farceixo
els canalons tancant-los bé. Això ja és qüestió de paciència i pràctica. Amb
els dits ajudo a tancar la pasta.
12) Faig
una salsa tipus passatta (la que s’usa de base per les pizzes). Cóm? Coc ceba
picada, amb all, i orenga picada en una cassola amb oli. Després hi afegeixo
tomàquet triturat amb sucre, sal i oli. Deixo coure a foc mig uns 15 minuts.
13) Passo
a muntar la safata. Poso una mica de passatta a la base que farà de llit. Hi col·loco
els canalons farcits un a un deixant una mica d’espai entre un i l’altre.
14) Cobreixo
amb més salsa passatta. Deixo refredar.
15) Hi
espolso pa ratllat i ho poso a gratinar al forn uns 15’ a uns 170 graus
aproximadament (cada forn té una potència diferent, mira que no es cremin)
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!