Menú

2 d’ag. 2019

paella marinera



Dificultat
Mitjana
Temps
1h
Cost per ració
4,50€

Ingredients per unes 6 persones: 600 grams d’arròs rodó  (o una tassa per persona, més una extra de regal), per coure l’arròs el doble de líquid (fumet o brou ),
Els peixos:  1 sípia negra (uns 500 grams), unes gambes (2/3 per persona) o bé llagostins; uns calamarsets (uns 400 grams), els netejo i tallo a rodanxes. I un grapat de cloïsses (uns 300 grams) i un altre de musclos (200 grams).
Les verdures:  1 ceba, 3 tomàquets ratllats, 1 pebrot verd,
Espècies: oli d’oliva, 2 dents d’all, safrà
(opcional) Picada: all i julivert
(opcional) Per al fumet: cap de rap o de lluç i peix de roca, cintes, mitja ceba, ... si no : aigua o brou de verdures (avui 1200 ml)

1)     A la peixateria demano que netegin tot el peix i el tallin petit. La sípia m’agrada més la negra i m’emporto la salsa però no la tinta. Anem fent el fumet de peix posant caps de peix (de rap, de lluç...) i si tenim peix de roca millor.
2)    Netejo els musclos traient els fils i els poso en una cassoleta amb el suc d’una  llimona, tapo la cassoleta i espero que s’obrin. Els que s’obrin els aparto i poso en un plat tapat
3)    Netejo les verdures (pebrots, ceba) i les tallo a trossos.. Ratllo el tomàquet.
4)    I un cop ja tinc tots els ingredients nets, tallats i organitzats començo a fer la paella. En una paella d’aquelles de gran base i baixes i aboco oli d’oliva amb uns allets perquè s’aromatitzi. Hi fregeixo les gambes o llagostins i els aparto. Els faig poquet, uns 3 minuts volta i 3 minuts i fora, i els aparto.
5)    Incorporo la sípia i els calamarsets i quan estiguin fets (uns 10 minuts) hi afegeixo la ceba trinxada i el pebrot verd. Deixo coure 5 minuts més i
6)    Afegeixo el tomàquet natural ratllat. En aquest punt deixo coure a foc lent fins que es faci una salsa més fosca. Al final d’aquesta cocció i afegeixo les espècies que m’agradin més: alguns cops el pebrot vermell (pimentón), o un bitxo, jo hi afegeixo safrà (1 cullerada de postres). Trec la peça on va la salsa de la sípia. També en alguns casos he fet una picada que li dóna un punt boníssim, com la faig? Fàcil: pico all i julivert.
7)    En aquest punt és quan deixo reposar el sofregit. Fins i tot l’he fet el dia abans i l’he desat en un taper a la nevera. L’endemà els sabors són més intensos.
8)    En aquest moment poso el sofregit (o continuo fent-lo) i quan estigui calent hi aboco l’arròs i remeno bé. Rectifico de sal si cal.  Quan l’arròs es comenci a veure transparent hi aboco el fumet ben calent calent (bullint) ajudant-nos d’un cullerot i fent servir un colador d’aquests petits perquè no ens caigui trossets de restes del peix. Si no he fet fumet hi aboco aigua i distribueixo bé el líquid i ja no remeno més. Important ! Ja no remeno més. Només vigilo per si faltés aigua i sacsejo de tant en tant perquè l’arròs no quedi enganxat. Ho coc a foc mig entre 12-13 minuts amb la paella tapada. Durant els últims 5’ hi afegeixo les cloïsses, els musclos i les gambes.
9)    Paro el foc i deixo reposar 5/7 minuts.

Bon profit!



els ingredients


els calamarcets



la ceba





la salsa




el tomàquet ratllat










última cocció amb les cloïsses i musclos





1 comentari:

Agraïda per la teva aportació !!!