Menú

24 de gen. 2021

Melmelada de carbassa i taronja amb tires de taronja



Dificultat

Mitjana

Temps de preparació

Temps d’envasar al buit i repòs

2 hores

30’ i una nit

Cost per pot petit (de 220ml)

0,30€

  Aquí tens la melmelada de carbassa que va molt bé per acompanyar una carn a la planxa, uns daus de pollastre arrebossat, o simplement damunt una torrada amb mantega o formatge. La taronja li aporta alegria.

 Ingredients per uns 10 potets d'uns 230 grams:  500 grams de carbassa pelada, 1 kg de taronges, 1050 grams de sucre, una poma i una branca de canyella.


1)    Primer de tot pelo la carbassa, la tallo a daus petits i la reservo.

2)    Després agafo la meitat de les taronges i amb un pelador de patates extrec tires de pell fines.

3)    Les tires de taronja les tallo a tires ben petites i les bullo uns 15 minuts en un pot amb aigua al foc. Les escorro i reservo.

4)    Afegeixo a cada bol amb la carbassa i taronja el sucre (avui he posat un 70% del pes de la fruita, o sigui uns 350 grams a la carbassa i uns 700 grams a la taronja).

5)    Remeno bé els bols i els deixo macerar unes hores (ideal unes 6/12 hores però si no disposes de temps amb un parell d’hores ja fas el fet). Veuràs que en el bol de la carbassa s'hi va format com aigua, és per l'aigua de la mateixa carbassa amb el sucre, aprofita-ho tot. 

6)    En una cassola gran barrejo els daus de carbassa, els trossos de taronja, el sucre. Afegeixo una poma pelada a talls i una branca de canyella i ho deixo a foc mig durant una hora aproximadament.

7)    Passada aquesta hora en la qual anirem remenant perquè tot s’impregni bé i vigilant que tingui prou hidratació (si cal s’hi aboca una mica d’aigua), aturo el foc i passo el turmix. Primer trec la branca de canyella i després ho trituro tot bé.

8)    Aquí veig la textura que m’ha quedat i puc rectificar amb un pèl d’aigua (molts cops no cal) per tal de fer la última cocció.

9)    Ara poso la crema al foc altre cop i afegeixo les tiretes de pell de taronja.

10)  Deixo coure una mitja hora a foc lent. I miro fins que la textura sigui l’adequada.

11)   Ara només queda fer la prova de la melmelada, la prova de la llàgrima.

Per saber que està en el seu punt agafo unes gotes de melmelada amb una cullera i deixo caure unes gotes sobre un plat pla. Aquest plat el tombo, si la melmelada corre mooolt lentament o no es mou és que està en el seu punt, si està massa líquida baixarà ràpidament, en aquest cas, continuo amb la cocció.

Pensa que, un cop freda, la melmelada s’espesseix més que en estat calent (que està més líquida). Igualment, amb el temps ja vas sabent quin és el punt òptim que vols i t’agrada més (hi ha persones a qui els agrada la melmelada amb un punt més líquid).

12)  I ja està. Ja ho tinc. Ara puc escollir posar-la en uns pots i desar a la nevera (durarà uns quants dies i setmanes) o bé envasar al buit per tal de tenir-ne per a un any.

13)  Jo directament ho envaso al buit en pots ben tancats. Escullo pots de vidre amb tapes metàl·liques que tanquin hermèticament. Avui en tenia de nous però també serveixen els de segon us sempre i quan estiguin molt nets i esterilitzats. (una prova per saber si tanquen bé és posar-los amb la tapa en una aigüera plena d’aigua, submergir-los i veure si entra o no aigua, fixa’t si fa bombolletes ). Aquests últims els poso al rentavaixelles amb una rentada prèvia a mà amb aigua calenta i sucre i dedicació. Per tant, poso la melmelada dins els pots de melmelada (m’ajudo d’un embut) i tanco hermèticament.

14)  Poso els pots ben tancats en una cassola que els sobrepassi i els cobreixo d’aigua freda. Faig bulli l’aigua i quan bull calculo mitja hora de bullida. Aturo el foc i deixo reposar tota una nit (o tot un dia). Sentiràs el “clac” “clac” dels pots que van fent el buit.

15)  Poso la data i ja podem desar-ho al rebost. (pot durar un any ben bé). Però, com sempre, si en obrir veus que té mal aspecte, o apareix amb un color sospitós, o no estava ben tancat (no ha fet un clac en obrir-lo) o mala olor o el que sigui, llença-ho sense miraments. Però ja veuràs que això no passarà si has fet tot pas a pas i tenint cura que tot sigui ben net i que el pot estigui ben tancat. Un apunt, passats els sis mesos algunes melmelades canvien de color, es tornen una mica més fosques però això no vol dir que siguin dolentes, simplement és fruït del temps de conserva.

 

Bon profit!





















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!