Dificultat |
Mitjana |
Temps de preparació |
30’ |
Temps maceració |
1 hora |
Temps de cocció |
2 hores |
Temps d’envasar al
buit |
30’ i repòs una nit |
Cost per potet de
220ml |
0,25€ |
Ingredients per 10 pots mitjans:
en total necessito 1500 grams de pomes
amb el cor fora, 500 grams de sucre, mitja branca de canyella i el suc d’una llimona.
1) Primer
de tot, pelo bé les pomes, les tallo a quarts i les deixo macerar a l’olla on
couré tot el suc de llimona i la canyella una estona (una horeta
aproximadament). Si no puc, doncs també puc tirar pel dret. Barrejo bé tot i ...
2) Poso
les pomes en una olla alta, i cobreixo d’aigua però de manera que sobresurtin
una mica les pomes de dalt. Poso l’olla al foc durant una hora, vaig remenant.
3) Trec
la branca de canyella i passo pel triturador (turmix)
4) Poso
altre cop al foc, l’abaixo i coc una altra hora mentre remeno i controlo la
textura. Potser amb menys temps ja n’hi ha prou.
5)
Finalment sabré que ha
arribat el moment òptim fent la prova de totes les melmelades
La
prova de la llàgrima
Per
saber que està en el seu punt agafo unes gotes de melmelada amb una cullera i
deixo caure unes gotes sobre un plat pla. Aquest plat el tombo, si la melmelada
corre mooolt lentament o no es mou és que està en el seu punt, si està massa
líquida baixarà ràpidament, en aquest cas, continuo amb la cocció.
Pensa
que, un cop freda, la melmelada s’espesseix més que en estat calent (que està més
líquida)
Cóm
esterilitzar els pots de vidre:
Poso
els pots en una olla amb aigua i les tapes també (destapats), poso a foc fort i
quan bulli abaixo el foc i deixo coure uns 15 minuts. Els trec, i deixo
assecar.
Envaso
al buit amb seguretat
Ara
ja tinc la melmelada calenta dins l’olla i a punt per posar als pots de vidre
(que he netejat molt bé i que han d’estar ben nets i secs tan pots com tapes).
Puc envasar de diverses maneres. Una és omplir els pots i tancar ben fort amb
la tapa i girar cap avall perquè en calent el líquid farà el buit. Però jo faig
servir un altre mètode més “segur”. Poso els pots al bany Maria.
Ho
poso tot en potets de vidre ben nets, tanco i els poso al bany Maria. Cóm? Agafo
una cassola ben ample i prou alta perquè sigui més alta que els pots. Col·loco
els pots un al costat de l’altre i cobreixo tot amb aigua freda.. Poso a foc
fort i quan bull, els deixo coure mitja hora. Tanco el foc i deixo reposar tota
la nit. A vegades sento el “clak” “clak” dels pots que van fent el buit. No t’espantis,
és normal. Un consell, si vols, per evitar que es trenquin els pots perquè piquen
entre ells, hi pots posar un draps.
Poso
la data i ja puc desar-ho al rebost. (uns sis mesos). Un cop obert desar a la
nevera.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!