Menú

19 de febr. 2021

Coca de forner (vegana)

 



Dificultat

Mitjana

Temps de preparació

Temps de repòs

Temps de cocció

Cost d'una coca per 2p    

30

1h+2h’

10’

0,90€

Cost per ració

0,45€

 

Ingredients per una coca gran per unes 2 persones amb gana:  250 grams de farina de força, 5 grams de llevat fresc, 12 grams d’oli d’oliva, 140 grams d’aigua, 5 grams de sal. I per cobrir la coca: oli d'oliva, sucre i anís. (opcional, uns quants pinyons)

 

1)    Mesuro tots els ingredients.

2)    En un bol aboco la farina, la sal i l’oli d'oliva . Primer ho treballo amb una cullera de fusta i vaig afegint l'aigua a poc a poc fins que veig que la farina no demana més aigua. I quan ja tinc tots els ingredients ben barrejats hi afegeixo el llevat fresc ben esmicolat i barrejo bé. Quan comença a desenganxar-se de les vores, ho faig amb la mà. Treballo la massa durant una bona estona fins que aconsegueixo una massa elàstica, i homogènia. Jo necessito uns vint minuts per fer aquesta fase. Un cop feta la massa, faig una bola.

3)    Espolso farina en el bol i col·loco la bola, la tapo amb un drap i ho deixo reposar una hora perquè així el llevat farà la seva feina i el volum augmentarà. Cal que estigui a una temperatura suau (al voltant dels 20/30 graus). Aquest procés de fermentació és molt important doncs és quan els microorganismes del llevat fan que la massa creixi. A l'estiu serà un procés una mica més ràpid i a l'hivern cal que posem la massa a prop d'alguna font de calor (jo a vegades poso el forn a pocs graus, uns 30/35 graus, l'aturo i deixo la massa tapada reposant a dins)

4)    Veig que la bola ha doblat el seu volum, la trec i l’estiro i aplano damunt la fusta on treballo la coca. I faig una forma allargada i cilíndrica, com un gran canaló. L’estiro des dels extrems i la plego primer d’un costat i després de l’altre de manera que les capes es posin unes damunt les altres. Després pressiono amb els dits per tancar-la bé. Deixo la massa allargada que després ja aplanaré.

5)    La col·loco damunt una safata amb paper de forn (o una catifa de silicona apte per anar al forn) i farina espolsada i tapo amb un drap. Ara ho deixo reposar un parell d’hores. I passarà el mateix, doblarà el volum.

6)    Ja tinc la massa a punt. Aplano bé, i faig la forma de coca,ben plana, i amb els dits o les mans marco camins. Per exemple avui he fet amb la part externa de la mà tot marcant com unes fileres que travessen. Així aconsegueixo que es cogui millor per tot arreu. 

7)    En aquest punt ho pinto amb oli d’oliva, ( si vols, pots posar-hi uns pinyons), espolso sucre generosament (ja que obtinc una crosta dolça i cruixent tan característica d'aquesta coca)  i...

8)    Al forn ben fort (uns 240 graus) uns 10 minuts. 

El forn ha d'estar posat a sota i a sobre i si tens aire, millor aire ! I poso la coca en la primera safata començant per sota, que no toqui a la base del forn i una mica allunyada del gratinador. Però estigues tranquila/tranquil, perquè es tracta que el sucre caramelitzi i faci aquesta crosta dolça tan característica d'aquesta coca de forner.

El punt òptim és quan veus que la coca té aquell color daurat del sucre caramel·litzat. Però cada forn és un món, per ex. el meu va molt fort i amb 8 minuts a 200 graus en tinc prou. Veig els pinyons torrats i la coca daurada.

9)    Trec del forn i en calent rego amb l’anís per sobre.Tot queda xop i ben aromatitzat. Ja tinc la coca acabada. Deixo refredar i serveixo.

 * un consell que m'ha "xivat" la meva compi super cuinera Silveria de Sant Climent (gràcies): posar els pinyons en remull abans d'usar-los ajuda a que no se'ns cremin i aguantin tota l'estona de cocció de la coca. 

Bon profit!

 




































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!