Menú

3 de set. 2021

Paella amb bacallà i gambes

 



Dificultat

Mitjana

Temps

1h30’

Cost per ració

3,80€



Ingredients per unes 8 persones750 grams d’arròs rodó (o una tassa per persona, més una extra de regal), per coure l’arròs el doble de líquid, uns 1500 ml (fumet o brou ),

Els peixos: un bacallà fresc mitjanet, unes gambes llagostineres (12 unitats o 700 grams);.

Les verdures: 1 ceba, 4 tomàquets ratllats (uns 300grs de tomàquet triturat, 1 pebrot verd, 1 pebrot vermell

Espècies: oli d’oliva, 2 dents d’all, pebre vermell dolç, un bitxo

(opcional) vi blanc (un got)

Per al fumet: cap de bacallà i peix de roca, cintes, mitja ceba, una pastanaga i els caps de les gambes.




1) Primer t’explico ràpidament com faig el fumet: aprofito tots els caps de peix i també pelo les gambes un cop fregides deixant una sencera per decorar. Poso les verdures en aigua freda i les porto a coure. Un cop bull, afegeixo els peixos i caps de gambes i ho deixo coure entre 20 i 30 minuts.

2) A la peixateria demano que netegin el peix, li treguin espines i el tallin a trossos grans. El cap i espines el faré servir pel fumet.

3) En una paella per a arròs (d’aquelles planes i ben grans de base) poso oli d’oliva, uns grans d’all, i un bitxo per aromatitzar l’oli. Ho escalfo a foc molt lent uns 4 o 5 minuts i trec alls i bitxo. Després apujo el foc i fregeixo banda i banda les gambes i les aparto. S’han de fer poquet perquè no es malmeti la carn de dins.

4) Treballo el rap amb les mans, amb els dit trec petits bocins tot estirant, com per fer esqueixada. Puc deixar-ne algun tallat a daus per trobar-nos-el a la paella. Vigilo que no resti cap espina, si cal tallo al llarg allà on veig que n’hi han moltes i ho aprofito també per afegir al fumet.

5) En l’oli on he fregit les gambes ara faig el sofregit. Començo amb les verdures, afegint ceba picada, els pebrots i finalment el rap.

6)Afegeixo el tomàquet natural ratllat. En aquest punt deixo coure a foc lent fins que es faci una salsa més fosca. Al final d’aquesta cocció i afegeixo les espècies que m’agradin més: sal, pebre negre, alguns cops el pebrot vermell (pimentón), també hi pots afegir safrà (1 cullerada de postres).

7) Apujo el foc i aboco un got de vi blanc, deixo que s’evapori.

8) En aquest punt és quan deixo reposar el sofregit. Fins i tot l’he fet el dia abans i l’he desat en un taper a la nevera. L’endemà els sabors són més intensos.

Anem a fer la paella, calcula mitja horeta abans d’anar a taula, així vas bé de temps.

9) Poso el sofregit a la paella gran a escalfar. Poso el fumet a escalfar

10) Quan el sofregit és calent hi aboco l’arròs i el remeno bé perquè quedi ben amarat de sabors. Oloro i rectifico de sal si cal.

11) Quan l’arròs es comenci a veure transparent (3 minuts aprox.) hi aboco el fumet ben calent calent (bullint) ajudant-nos d’un cullerot i fent servir un colador d’aquests petits perquè no ens caigui trossets de restes del peix. Distribueixo bé el líquid i ja no remeno més. Important ! Ja no remeno més. Només vigilo per si faltés brou.

12) La cocció: molt important, tapat, sense remoure res i en total couré uns 15 minuts. Divideixo la cocció en 3 parts. Els primers 5 minuts coc a foc fort, la 2a part abaixo el foc i coc 5 minuts. Al final d’aquesta part miro com està de líquid per afegir-ne o no. Durant els últims 5 minuts aprofito per afegir les gambes i ja amb tot ho coc a foc fort. Aturo el foc i deixo reposar 5 minuts. Trec la tapa i porto a taula.

Bon profit!

























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!