Menú

8 de des. 2021

Escudella de Nadal vegana





Dificultat

Mitjana

Temps de preparació (aprox.)

temps de cocció

Unes 2 hores

Unes 2 hores

Cost per persona

1,50€

 

Aquesta escudella l’he feta dedicada a la meva filla gran que és vegetariana però que li encanta l’escudella. He après a fer dos ingredients de la carn d’olla amb ingredients totalment vegans: la pilota i la botifarra. Tens les dues receptes pas a pas en els següents links:

 Pilota vegana de Nadal

Botifarra vegana


Però tot i així t’explicaré pas a pas tot el procés que és laboriós però no és complicat de fer, simplement, temps i paciència. I molt d’amor.

 

Ingredient per unes 8 persones:

 

Pel brou de verdures: 2 branques d’api, 8/10 pastanagues, 1 xirivia, 1 nap, mitja col, 4 o 5 patates, 2 cebes, 1 porro, 400 grams de mongeta verda. 200 grams de cigrons cuits o bé un got de cigrons crus. Oli d’oliva, sal i pebre blanca.

Per la sopa: galets grans (de Nadal): uns 500 grams.

Per les pilotes: 100 grams de soja texturitzada, 400 ml de brou de verdures, mitja ceba picada, 3 dents d’all, una cullerada sopera de salsa de soja, quatre de farina blanca i una de pa ratllat, 1 cullerada postres de comí mòlt. Una mica de julivert picat i un polsim de sal. I un xic més de farina per arrebossar.

Ingredients per unes 2 botifarres:  150 grams de mongeta roja o negre cuites (o frijoles), 40 grams d’arròs tipus bomba o rodó, mitja ceba, 50 grams de farina de blat (ens interessa amb gluten), 40 grams de pa ratllat, 2 cullerades de postres d’all en pols, un polsim de sal, oli d’oliva. I per lligar-ho film transparent i cordill de cuinar

 

 

Explico primer la versió amb cigrons crus:

a.     Modus clàssic: el dia abans poso els cigrons coberts amb aigua i una culleradeta de bicarbonat. L’endemà els escorro i els afegeixo a l’olla amb l’aigua bullint. Han de coure’s entre una hora i mitja i dues hores.

b.     Modus ràpid: si m’oblido de posar els cigrons en remull ho arreglo així: poso en un bol de vidre els cigrons secs amb 3 gots d’aigua. Ho poso al microones a màxima potència durant uns 15 minuts. Trec el bol, el tapo i el deixo reposar una hora. I ja els tinc llestos per coure’ls amb el brou.

 

I ara explico la versió amb cigrons cuits.

 

1.     Netejo bé les verdures, les pelo, les tallo ... Com? Aparto el porro, les cebes i 3 pastanagues que faran de base del brou. Aquestes verdures les tallo ben petites. M’interessa que es coguin amb rapidesa tot i que després les passaré pel turmix Per una altra banda la resta de verdures tallades amb trossos grans, aniran dins de reixeta i sempre les pelo i tallo pensant que aniran a la safata i que quedin ben boniques. Les patates les poso submergides en aigua perquè no ennegreixin ja que seran les últimes verdures a afegir juntament amb la col.

2.     En una olla fonda aboco un xic d’oli d’oliva, escalfo i aboco el porro, les cebes i les pastanagues ben petit tot. Deixo sofregir uns 10/15 minuts a foc mig.

3.     Afegeixo aigua i apujo el foc. Quan l’aigua bull abaixo el foc i deixo coure uns 15 minuts.

4.     Passo tot pel turmix. Ja tinc el brou base.

5.     Ara poso aquest brou altre cop al foc i afegeixo amb les verdures “grans”: la xirivia, l’api, el nap, 5 o 6 pastanagues, dins una reixeta

6.     Tot això ho deixo coure una hora i mitja a foc lent.

7.     Aprofito tota aquesta hora i mitja per fer la pilota i les botifarres si no les he fet el dia abans (jo les faig el dia abans).

8.     Preparo en una reixeta els cigrons cuits, una reixeta amb la mongeta verda, una reixeta per les pilotes, i una reixeta amb les botifarres.

9.     Quan ja ha passat l’hora i mitja, salpebro al gust (pebre blanca) i afegeixo dins les seves reixetes, les pilotes i la mongeta . I també afegeixo les patates i les fulles de col (les poso pels costats repenjades en les parets de l’olla). Aquesta última cocció és de 20’. Els últims 5 minuts hi afegeixo les botifarres i els cigrons cuits.

10. Deixo reposar una estona i colo les verdures. Les poso en safates de forma que tinguin una presentació ben bonica i les deso al forn prèviament escalfat perquè es mantinguin calentes.

11. Ara amb el brou tot colat i en una olla mitjana per servir a taula, couré els galets durant uns 12 minuts.

12. Serveixo a taula la sopa amb els galets i les safates amb les verdures, els cigrons, les pilotes i les botifarres.

 

Bon profit!


Els ingredients sense les botifarres


El dia abans faig les pilotes

els ingredients per les pilotes
















i ara faig les botifarres:











Un cop fetes les pilotes i les botifarres vaig a coure les verdures:












Ja tinc el brou base (passat pel turmix)
ara afegeixo la reixeta amb les verdures






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!