Dificultat
|
Fàcil
|
Temps preparació en
calent
Temps maceració en
fred
|
30’
30 dies
|
Cost per ampolla amb
600ml.oli
|
4€
|
Qui no ha provat aquell
oli picant damunt una coca de recapte, o una pizza ? Avui us explicaré com
fer-ne a casa per tenir-lo sempre a punt.
Gràcies Jordi P. pels
teus consells sobre aquest oli enguany a Rocallaura
Ingredients (per a una ampolla de
vidre amb una capacitat 750 ml) : 600 ml d’oli d’oliva de molt bona qualitat, 4
dents d’all pelades, 2 bitxos, uns granets de pebre negre (una cullerada de
postres), un ramallet lligat de 2 branquetes de farigola i dues més de romaní.
Teniu pressa? La versió
que explico és per tenir-ho disponible en unes poques hores però també podem
fer la versió en fred que necessita uns 30 dies, simplement posem l’oli amb
tots els ingredients i deixem que maceri durant un mes, mes i mig en un lloc
fosc i amb una temperatura estable i ja
el tindrem a punt. I si disposeu d’aquella màquina que ho faci “quasitot”, la
Thermomix, es veu que en 5 minuts ho fa i ho tens a punt al moment. Però com
que no és el meu cas us explicaré com fer la versió ràpida a casa.
Faig la versió en
calent per tenir-lo disponible en unes hores, d’un dia per l’altre tot i
que conforme passen els dies l’oli és més gustós i resulta més picant. Per la versió
en calent necessitarem un pot de vidre que es pugui tancar i un termòmetre de
cuina per controlar la temperatura i un cassó. Si no tenim termòmetre caldrà
que mirem que l’oli no arribi mai a bullir, posem el dit a l’oli per
comprovar-ne la temperatura, si notem que està suaument temperat, tot va bé.
1)
Netegem totes les herbes ben netes i les
fem assecar. Aquest procés és important ja que així evitem que hagi cap brossa,
animalet i que no se’ns faci malbé.
2)
Després netegem els bitxos, els assequem i
tallem les puntes per tal que l’oli entri dins. Això per una banda farà que el
bitxo no quedi flotant sobre l’oli i per altra que l’oli s’impregni més de l’aroma
i sabor del bitxo.
3)
En un morter piquem lleugerament les
boletes de pebre negre per tal que surti l’aroma i sabor
4)
Pelem les 3 dents d’all
5)
I ja tenim tots els ingredients a punt.
6)
Courem al Bany Maria. Què vol dir això? Doncs
que agafem 2 pots: un cassó petit per l’oli i una olla més grandeta per l’aigua.
En l’olla més gran hi aboquem aigua fins la meitat, la posem a coure fins que
estigui prou calenta, sense arribar a bullir. A dins del cassó amb aigua
calenta hi posem el cassó per l’oli evitant que entri aigua. L’efecte que
obtenim és que l’oli s’anirà escalfant a través de l’aigua calenta.
7)
S volem que quedi més suau hi podem posar
més quantitat d’oli però amb poc més de mig litre queda prou bé (avui hem posat
600 ml) .El que farem és només escalfar una mica l’oli perquè així les herbes
desprenen amb més facilitat tots els aromes (sobre tot el bitxo,..) però no
volem que arribi a bullir.
8)
Així doncs ja tenim l’oli amb els
ingredients: Escalfem i sense que arribi a bullir ho coem durant una bona
estona (al voltant d’una hora i mitja). Durant la cocció anem vigilant la
temperatura per tal que mai arribi a bullir. Jo en una cuina per inducció ho
aconsegueixo posant el número 2 sobre 10 un cop ja he aconseguit escalfar l’oli.
Si no tenim termòmetre farem servir el dit, quan notem que està tebi vol dir
que està un pèl per sobre la nostra temperatura. Un cop passada l’hora i mitja,
parem foc i deixem reposar una estona.
9)
Omplim un pot de vidre amb l’oli i els
ingredients, l’all, el llorer, els bitxos... i deixem en repòs a temperatura
ambient unes hores.
10) I
ja el podem fer servir.
Consells:
es pot anar reomplint amb nou oli a mesura que va baixant el nivell de l’ampolla.
Hem de vigilar que tots els ingredients quedin coberts amb oli perquè és la
manera com es conservaran i no es faran malbé.
És
un oli picant que es pot fer servir per aromatitzar les pizzes, coques de recapte,
algunes plats de pasta o amanides. També va bé per donar-li un toc a les
patates braves tot i que habitualment per les braves s’hi afegeix pebre vermell
picant.
Un
consell: si us queda massa picant podeu rebaixar-lo afegint-hi més quantitat
d’oli. És difícil saber quant de picant us agrada l’oli però a mida que l’aneu
fent hi anireu trobant l’equilibri i sabor que voleu.
Bon
profit !
![]() |
tots els ingredients a punt |
![]() |
una breu picada a les boles de pebre negre |
![]() |
tallem les puntes dels bitxos |
![]() |
a coure al bany maria una hora i mitja |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!