Menú

21 de maig 2020

Paella de verdures verdes

 



 

Com més paelles cuines, millor et quedaran. I és així. Igualment si ara cuines una de les teves primeres paelles més avall et passo uns quants consells perquè et quedi fabulosa. Un cop comencis ja veuràs que formarà part de la teva dieta setmanal. Una paella fa diumenge.

Dificultat

Mitjana

Temps

1 hora i mitja

Cost per ració

1,10€

 Ingredients per 8 persones: 7/8 tasses d’arròs bomba (o uns 750 grams), 1.500 ml de brou d’herbes o d’aigua (el doble que d’arròs), uns 300 grams de mongeta verda, 1 pebrot verd de fregir, 1 albergínia, 1 carbassó, un manat d’alls tendres, un manat d’espàrrecs verds, 1 bitxo, 4 o 5 dents d’all, sal, pebre, oli d’oliva. Brou vegà fet a casa.

Brou: te l'explico aqui però que pots veure la recepta de la meva escudella vegana que et serveix d'orientació en aquest enllaç:  escudella vegana

Aquest brou és el que faig habitualment a casa, tot amb ingredients d’origen vegetal, per tant, vegà cent per cent. És molt senzill i resulta un brou molt gustós que tinc de base per a fer sopes, cremes, paelles i guisats entre d’altres.

Ingredients per 2 litres de brou : 1 porro, 1 ceba, 4 pastanagues, 1 xirivia, 1 nap, unes branques d’api, oli d’oliva, sal i pebre blanca. Alguns cops hi afegeixo altres verdures com carbassa. Netejo, pelo i tallo les verdures totes ben petites. En una bosseta d’aquelles de posar els cigrons per evitar la feinada de colar-ho, hi poso tallats el nap, la xirivia, 2 pastanagues, i l’api.  I ho deixo apart. Ara en una olla ben fonda hi aboco un raig d’oli d’oliva, ho poso al foc i afegeixo el porro i la ceba tallats petits. Deixo sofregir una estoneta.  Quan veig que tenen un lleuger to daurat hi afegeixo aigua i al foc. Quan arrenca el bull hi afegeixo la bosseta amb totes les verdures i les 2 pastanagues tallades a daus petits a fora. Salpebro al gust, abaixo el foc i deixo coure una hora i mitja aproximadament. Trec la bosseta i passo l’aigua de la cocció amb la pastanaga, porro i ceba pel turmix. Obtindré un brou molt suau i gustós. 

    1)     Netejo, pelo i tallo les verdures totes ben petites, excepte el bitxo que el posaré sencer              per després poder-lo treure.

2)    Poso oli en una paella gran d’aquelles amples i planes i els alls laminats. Sofregeixo aquests alls per tal que l’oli s’aromatitzi. En aquest punt, trec els alls i hi afegeixo un bitxo. I ara aniré afegint totes les verdures

3)    Començo sempre pel pebrot verd, i segueixo amb la resta: mongeta, espàrrecs, albergínia i carbassó. Avui tenia aquestes verdures però pots afegir les que et vingui de gust com per exemple: pastanaga, pebrot vermell, carbassa, carxofa, pèsols, ...

4)    Ho sofregeixo tot a foc lent. Salpebro al gust. Afegeixo alguna espècie que li doni un toc com per exemple el pebrot vermell dolç  (o una mica de curri, o farigola... ) tot dependrà del sabor que més ens agrada. Això sí, millor no barrejar les espècies sinó les coneixes.  

5)    Hi puc abocar una mica de vi negre però no és necessari. Si ho fas, apuja el foc, ajudarà a evaporar l’alcohol.

6)    En aquest punt ja tinc el sofregit fet. El puc deixar reposar unes hores o fer-lo d’un dia per l’altre.

Posem que al cap de dues hores ja és hora de dinar. Doncs bé, poso a escalfar el sofregit a la paella, trec el bitxo que ja ha donat el gust al sofregit.

7)    Poso el brou a escalfar. Si no tinc brou puc fer-ho amb aigua i fer un brou amb un parell de verdures que tingui (pastanaga, api, ceba, porro...). En cas últim puc fer servir aigua, però millor evitar-ho.

8)    Quan el sofregit està calent hi afegeixo l’arròs que barrejo bé amb tota la resta d’ingredients. Deixo que l’arròs es faci un parell de minuts perquè així agafa consistència i remeno bé tots els ingredients. Vull que l’arròs faci una capa per fora per donar-li una certa consistència.

9)    Aboco el brou calent. Són dues mides de tassa de líquid per tassa d’arròs, si s’hi posa més, queda més caldós. Coc uns 15 minuts a foc mig vigilant el nivell de brou i, si cal, n’afegeixo. Tasto i salpebro si cal. Tot això es fa amb la paella tapada.

10)  Deixo reposar uns 10 minuts abans de servir.

Bon profit !

Consells per una bona paella d’arròs

 Et deia al principi, com més paelles cuines, millor et quedaran. I és així. Igualment si ara cuines una de les teves primeres paelles et passo uns quants consells perquè et quedi fabulosa.

v  escull bé l'arròs, sembla obvi però cal remarcar-ho. Escull un arròs de gra rodó, millor si és del Delta de l'Ebre.

v  Temps de cocció: per un arròs blanc es calcula un total de 20 minuts. Jo poso l’arròs, remeno i compto des del moment que afegeixo el brou calent uns 15 minuts, dels quals la primera meitat a foc fort i la 2a part abaixo el foc. Sempre tapat. Aturo el foc i deixo reposar 5 minuts perquè s’acabi de fer amb la mateixa escalfor que resta. 

v  Usa un bon brou, que no sigui massa fort però sí gustós

v  Si no tens brou, pots usar aigua, sempre i quan l’aboquis després d’escalfar el sofregit i deixis coure uns minuts perquè agafi aromes i sabors de les verdures. Aleshores ja podràs abocar l’arròs. (jo ho he fet algun cop així però procuro tenir brou sempre)

v  Usa una paella ample, plana, la qüestió és posar-hi una o dues capes d’arròs com a molt.

v  El brou l’aboques ben calent a l’arròs i aleshores abaixes el foc.

v  No remenis mai l’arròs, deixa’l fer, solet ...

v  Deixa reposar com a mínim 3 o 4 minuts abans de servir perquè tot s’assenti.

v  Evita afegir brou a mitja cocció. Si calcules bé, tot anirà bé. (el doble de brou que d’arròs)

v  Fes un bon sofregit, a foc lent, posant primer (si és el cas) la ceba i el pebrot i afegint les verdures en funció de les seves propietats (les que costi més de coure al principi).

v  Usa espècies amb seny, ajuda molt sobre tot en el cas de les paelles veganes. Pots usar des de pebrot vermell, o curri o herbes provençals, farigola, romaní entre d’altres però escull-ne una si no saps combinar-les bé.

v  Pots acabar la cocció dins el forn els últims 5 minuts, ajuda a assecar més la paella.



tots els ingredients






anem afegint les verdures













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!