Dificultat
|
Mitjana
|
Temps
|
1h.30’
|
Cost per ració
|
1€
|
La Moussaka,
en català mussaca, és un plat a base d'albergínies típic
dels Balcans,
la Mediterrània Oriental i l'Orient Pròxim.
Aquesta és la versió grega que es fa al forn i està feta de capes de carn,
salsa de tomàquet i albergínia amb una cobertura de beixamel. He fet la versió
vegetariana excloent la carn i afegint a les albergínies, el carbassó i la patata
però s’hi podria haver posat bolets per exemple.
Ingredients per unes 4 persones:
2 albergínies, 2 carbassons, 1 ceba gran, 2 o 3 patates grans, 3 o 4 dents d’alls,
tomàquets per triturar (uns 4 o 5 tomàquets grans), alfàbrega fresca (un
grapat), oli d’oliva, sal , pebre negra mòlta, orenga seca, sal.
1) Primer de tot netegem les verdures. Les
patates a làmines primes. I les albergínies i carbassons a làmines fetes en
peces tallades a lo llarg (jo trec la punta i tallo el carbassó per la meitat,
aleshores tallo làmines a lo llarg no massa gruixudes).
2) Deixem en un plat les làmines d’albergínia
amb sal a reposar perquè deixin anar l’amargor amb la suada, amb una hora curta
n’hi ha prou. Després les assequem amb paper de cuina.
3) I fem el sofregit. Posem en una paella oli a escalfar-se, hi
aboquem la ceba tallada ben petita o bé ratllada i coem 5 minuts, en acabat hi
afegim les làmines de dents d’all per aromatitzar. L’all a lo últim perquè
tendeix a socarrimar-se. Hi afegim el tomàquet triturat sense pell (jo poso els
tomàquets a escaldar per poder-los pelar millor). Com ho faig? Fàcil, en una
cassola poso aigua a bullir, aboco els tomàquets, els deixo un parell de minuts
fins que la pell s’obri i refredo ràpidament (si cal amb glassons de gel, ajuda
força). Fem coure a foc baix uns 10 minuts i salpebrem al gust i afegim orenga
seca mólta. També hi he afegit alfàbrega picadeta.
4) En aquest punt poso el forn a preescalfar a
uns 170 graus.
5) En una safata gran per anar al forn pintem
amb oli d’oliva el fons. Hi posem les patates pelades i tallades a rodanxes, a
sobre una part de la salsa de tomàquet, a sobre una capa de les albergínies,
més salsa de tomàquet, una capa dels carbassons, més capa de salsa de tomàquet.
En total hem fet tres parts de la salsa de tomàquet (per tenir-ho en compte).
6) Ruixem amb oli d’oliva. Tapem amb paper d’alumini.
Coem al forn durant uns 40 minuts a 180 graus
7) Mentre es cou fem una beixamel com sempre. En
un cassó posem la mantega al foc, quan es desfà hi posem farina i remenem bé
que quedi ben cremós, salpebrem, nou moscada per sobre i afegim llet
calenta a poc a poc i anem remenant fins que quedi una beixamel ben
cremosa
8) Traiem la mussaca del forn, traiem la tapa i
espolsem amb alfàbrega fresca picada i cobrim amb la beixamel i tornem a posar
al forn amb el gratinador i sense tapar la safata durant uns 20 minuts (o fins
que veiem que està daurat per sobre).
9) Tanquem el forn i deixem reposar una bona
estona (una mitja hora per anar bé
Bon profit!
![]() |
els ingredients |
![]() |
les làmines d'albergínia |
![]() |
fem el sofregit |
![]() |
afegim el tomàquet triturat |
![]() |
i l'alfàbrega fresca |
![]() |
anem fent capes |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!