Menú

22 d’ag. 2018

Mussaca grega vegetariana amb patata




Dificultat
Mitjana
Temps
1h.30’
Cost per ració
1€

La Moussaka, en català mussaca, és un plat a base d'albergínies típic dels Balcans, la  Mediterrània Oriental i l'Orient Pròxim. Aquesta és la versió grega que es fa al forn i està feta de capes de carn, salsa de tomàquet i albergínia amb una cobertura de beixamel. He fet la versió vegetariana excloent la carn i afegint a les albergínies, el carbassó i la patata però s’hi podria haver posat bolets per exemple.

Ingredients per unes 4 persones: 2 albergínies, 2 carbassons, 1 ceba gran, 2 o 3 patates grans, 3 o 4 dents d’alls, tomàquets per triturar (uns 4 o 5 tomàquets grans), alfàbrega fresca (un grapat), oli d’oliva, sal , pebre negra mòlta, orenga seca, sal.

1)     Primer de tot netegem les verdures. Les patates a làmines primes. I les albergínies i carbassons a làmines fetes en peces tallades a lo llarg (jo trec la punta i tallo el carbassó per la meitat, aleshores tallo làmines a lo llarg no massa gruixudes).
2)    Deixem en un plat les làmines d’albergínia amb sal a reposar perquè deixin anar l’amargor amb la suada, amb una hora curta n’hi ha prou. Després les assequem amb paper de cuina.
3)    I fem el sofregit. Posem en una paella oli a escalfar-se, hi aboquem la ceba tallada ben petita o bé ratllada i coem 5 minuts, en acabat hi afegim les làmines de dents d’all per aromatitzar. L’all a lo últim perquè tendeix a socarrimar-se. Hi afegim el tomàquet triturat sense pell (jo poso els tomàquets a escaldar per poder-los pelar millor). Com ho faig? Fàcil, en una cassola poso aigua a bullir, aboco els tomàquets, els deixo un parell de minuts fins que la pell s’obri i refredo ràpidament (si cal amb glassons de gel, ajuda força). Fem coure a foc baix uns 10 minuts i salpebrem al gust i afegim orenga seca mólta. També hi he afegit alfàbrega picadeta.
4)    En aquest punt poso el forn a preescalfar a uns 170 graus.
5)    En una safata gran per anar al forn pintem amb oli d’oliva el fons. Hi posem les patates pelades i tallades a rodanxes, a sobre una part de la salsa de tomàquet, a sobre una capa de les albergínies, més salsa de tomàquet, una capa dels carbassons, més capa de salsa de tomàquet. En total hem fet tres parts de la salsa de tomàquet (per tenir-ho en compte).
6)    Ruixem amb oli d’oliva. Tapem amb paper d’alumini. Coem al forn durant uns 40 minuts a 180 graus
7)    Mentre es cou fem una beixamel com sempre. En un cassó posem la mantega al foc, quan es desfà hi posem farina i remenem bé que quedi ben cremós, salpebrem, nou moscada per sobre i afegim llet calenta  a poc a poc i anem remenant fins que quedi una beixamel ben cremosa
8)    Traiem la mussaca del forn, traiem la tapa i espolsem amb alfàbrega fresca picada i cobrim amb la beixamel i tornem a posar al forn amb el gratinador i sense tapar la safata durant uns 20 minuts (o fins que veiem que està daurat per sobre).
9)    Tanquem el forn i deixem reposar una bona estona (una mitja hora per anar bé



Bon profit!

els ingredients

les làmines d'albergínia


fem el sofregit



afegim el tomàquet triturat



i l'alfàbrega fresca


anem fent capes



















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!