Menú

9 de des. 2022

pollastre a la catalana de casa (amb prunes i pinyons)

 



Dificultat

Mitjana

Temps

temps repòs        

2 hores

12 hores

Cost per ració

7,50€

 

He de dir que aquest pollastre és molt típic de fer per Nadal a casa, cada cuinera té el seu truc però bàsicament no hi poden faltar les prunes i els pinyons. Recordo que la padrina hi posava alguna pastanaga i la mare algun tomàquet. Jo hi poso orellanes que li donen un toc diferent, bonic i gustós. Però és un pollastre tant bo i gustós que es pot fer tot l'any. 


Ingredients per unes 4/5 persones:  1 pollastre de corral (d’uns 3 kg. aproximadament), 2 cebes seques, 4 o 5 dents d’all, una branca de canyella, un grapat de boletes de pebre negra, un parell de fulles de llorer, oli d’oliva, pebre negre en pols, sal, mig got de brandi, mig got de vi blanc (o vi ranci o cava), pinyons (uns 40/50 grams), prunes amb pinyol (uns   grams), orellanes (uns   grams).

He demanat a la parada de pollastres que em tallin el pollastre a octaus. És com va millor per després servir a taula ja que el pollastre de corral és molt gran.

 

1)    Primer de tot netejo el pollastre bé, tallant tot el que vegi lleig, i sota l’aigua ben net, el deixo escórrer i l’asseco amb un drap net de cuina. Després poso els pinyons en un got amb aigua que els cobreixi bé per tal d'hidratar-los.

2)    Pelo i tallo la ceba a trossos mitjanets. Pelo els alls i els tallo per la meitat i reservo.

3)    Poso en una cassola ample al foc amb un raig d’oli d’oliva.

4)     Salpebro els trossos de pollastre i faig daurar-lo. El faig coure a foc mig i el vaig girant. A mi em va millor anar-los fent per parts i deixo els trossos daurats en un bol gran

5)    Quan el pollastre està ben daurat (això ens pot portar una estoneta, aproximadament mitja horeta), el trec de la cassola

6)    Trec l’excès d’oli perquè no em quedi tan greixós i en deixo un poquet perquè es puguin fer els següents ingredients i que són...

7)    Les cebes i els alls, els faig coure a foc lent durant uns 10 minuts junt amb la canyella, el llorer i les boletes de pebre negra.

8)    Torno el pollastre a la cassola, apujo el foc i aboco el brandi i el vi. Tapo i deixo coure a foc mig uns 12 minuts.

9)    En aquest moment afluixo el foc i aboco aigua calenta perquè el pollastre estigui ben hidratat per la següent cocció i que serà la més llarga.

10)  Tapem i a foc lent deixem coure el pollastre durant una hora. De tant en tant vigilo el nivell de suc perquè si cal, n’afegeixo.

11)   Quan ha passat aquesta hora, aboquem els pinyons hidratats (sense l'aigua), les prunes i les orellanes, barregem bé i deixem coure 15 minuts més. Rectifico de sal, si cal. El temps de cocció també depèn de la mida del pollastre però aproximadament és aquesta. En alguns casos fa falta un xic més. Jo vaig mirant com va quedant la carn.

12)  I ja està, a reposar tapat unes hores. Jo el faig el dia abans, el deixo reposar tota la nit i l’endemà els sabors són més intensos.

13)  El poso al foc abans de servir a taula.

 

 

Bon profit!

























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!