3 de jul. 2020

Melmelada de tomàquet


Dificultat
Fàcil
Temps de preparació
Temps d’envasar al buit i repòs
3 hores
30’ i una nit
Cost per pot petit (de 220ml)
0,57€

Aquí tens la melmelada de tomàquet que va molt bé per acompanyar una amanida amb formatge brie o camembert, una carn a la planxa, uns daus de pollastre arrebossat, o simplement damunt una torrada amb pernil i formatge. Obtindràs aquest contrast dolç-salat que resulta tan gustós, i també hi aportaràs color i alegria.
Pots decidir fer la melmelada amb o sense llavors. Tot depèn dels teus gustos i temps que hi vulguis dedicar. En tot cas, si vols la melmelada sense llavors simplement passes la carn del tomàquet (un cop escaldat) pel passa purés i ja tindràs les llavors separades. Però avui he decidit fer-la amb llavors.


Ingredients per 7 pots petits de 220ml. :  1600 grams de tomàquets tipus pera madurs (o els que t’agradi més) i un cop escaldats obtinc 1200 grams de tomàquets (pes net per calcular el sucre), 850 grams de sucre (per cada kg de tomàquets en net posa-hi entre 700 i 900 grams de sucre. Jo avui he posat 700 grams per cada kg. El suc de mitja llimona. Una poma. (la poma aporta pectina i és neutra quan a sabor, per això s’usa com a ingredient “comodí”)

1)     Primer de tot, preparo totes les eines que faré servir: pots on anirà la melmelada, olla on ho couré, passapurés si és el cas, culleres, embut, balança, i els ingredients que necessito. Molt important: els envasos han d’estar molt ben nets, millor al rentavaixelles, després us ho explico a l’últim pas.
2)    Netejo bé els tomàquets, Poso en una olla aigua a escalfar, mentre s’escalfa faig una creu a la part superior del tomàquet (on hi ha la part verda que aprofito per treure). Quan arrenca el bull hi poso els tomàquets i els escaldo entre 3 i 5 minuts (o quan veig que la pell es separa de la carn). Els escorro i deixo refredar per poder manipular-los millor.
3)    Pelo els tomàquets, ha de ser una operació molt fàcil ja que havent-los escalfat la pell es separa amb una mica d’ajut estirant amb els dits o un ganivet. Els poso en una escorredora, així la primera aigua del tomàquet es separarà i això ens interessa per obtenir una melmelada amb una textura més adequada. L’aigua sobrera la llencem.
4)    Peso la salsa de tomàquet, calculo el sucre, el peso i afegeixo a la salsa. Ho puc deixar reposar una estoneta si tinc temps (una hora és suficient perquè tot es barregi bé).
5)    En aquest punt afegeixo el suc de mitja llimona i una poma a daus ben petits.
6)    Poso tot al foc a coure una bona estona Jo he necessitat una hora i mitja en total. Atenció!  vigila amb les esquitxades i que no sobreeixí la melmelada de la olla, com ? doncs la massa millor que ocupi nomes la meitat del recipient i anar vigilant durant la cocció i abaixar el foc si cal. Quan porti una hora de cocció aproximada el trec del foc, i passo pel turmix per obtenir una pasta més homogènia. Torno al foc i la última mitja hora vaig vigilant la textura.
7)    I ara només queda fer la prova de la melmelada.
Per saber que està en el seu punt agafo unes gotes de melmelada amb una cullera i deixo caure unes gotes sobre un plat pla. Aquest plat el tombo, si la melmelada corre mooolt lentament o no es mou és que està en el seu punt, si està massa líquida baixarà ràpidament, en aquest cas, continuo amb la cocció.
Pensa que, un cop freda, la melmelada s’espesseix més que en estat calent (que està més líquida). Igualment, amb el temps ja vas sabent quin és el punt òptim que vols i t’agrada més (hi ha persones a qui els agrada la melmelada amb un punt més líquid).
8)    I ja està. Ja ho tinc. Ara puc escollir posar-la en uns pots i desar a la nevera (durarà uns quants dies i setmanes) o bé envasar al buit per tal de tenir-ne per a un any com a mínim.
9)    Jo directament ho envaso al buit en pots ben tancats. Escullo pots de vidre amb tapes metàl·liques que tanquin hermèticament. Avui en tenia de nous però també serveixen els de segon us sempre i quan estiguin molt nets i esterilitzats. (una prova per saber si tanquen bé és posar-los amb la tapa en una aigüera plena d’aigua, submergir-los i veure si entra o no aigua, fixa’t si fa bombolletes ). Aquests últims els poso al rentavaixelles amb una rentada prèvia a mà amb aigua calenta i sucre i dedicació. Per tant, poso la melmelada dins els pots de melmelada (m’ajudo d’un embut) i tanco hermèticament.
10)  Poso els pots ben tancats en una cassola que els sobrepassi i els cobreixo d’aigua freda. Faig bulli l’aigua i quan bull calculo mitja hora de bullida. Aturo el foc i deixo reposar tota una nit (o tot un dia). Sentiràs el “clac” “clac” dels pots que van fent el buit.
Poso la data i ja podem desar-ho al rebost. (pot durar un parell d’anys ben bé). Però, com sempre, si en obrir veus que té mal aspecte, o apareix amb un color sospitós, o no estava ben tancat (no ha fet un clac en obrir-lo) o mala olor o el que sigui, llença-ho sense miraments. Però ja veuràs que això no passarà si has fet tot pas a pas i tenint cura que tot sigui ben net i que el pot estigui ben tancat.


Bon profit!

ingredients, afegeix la poma 


tomàquets escaldats 






passat pel turmix tot


busco textura adeqüada


els pots per fer al bany Maria

la melmelada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!