Dificultat
|
Fàcil
|
Temps de preparació
Temps d’envasar al
buit i repòs
|
3 hores
30’ i una nit
|
Cost per pot petit
(de 220ml)
|
0,57€
|
Aquí tens la melmelada de tomàquet que va molt bé per acompanyar
una amanida amb formatge brie o camembert, una carn a la planxa, uns daus de
pollastre arrebossat, o simplement damunt una torrada amb pernil i formatge.
Obtindràs aquest contrast dolç-salat que resulta tan gustós, i també hi aportaràs
color i alegria.
Pots decidir fer la melmelada amb o sense llavors. Tot depèn
dels teus gustos i temps que hi vulguis dedicar. En tot cas, si vols la
melmelada sense llavors simplement passes la carn del tomàquet (un cop
escaldat) pel passa purés i ja tindràs les llavors separades. Però avui he
decidit fer-la amb llavors.
Ingredients
per 7 pots petits de 220ml. : 1600 grams
de tomàquets tipus pera madurs (o els que t’agradi més) i un cop escaldats
obtinc 1200 grams de tomàquets (pes net per calcular el sucre), 850 grams de
sucre (per cada kg de tomàquets en net posa-hi entre 700 i 900 grams de sucre.
Jo avui he posat 700 grams per cada kg. El suc de mitja llimona. Una poma. (la
poma aporta pectina i és neutra quan a sabor, per això s’usa com a ingredient “comodí”)
1)
Primer de tot, preparo
totes les eines que faré servir: pots on anirà la melmelada, olla on ho couré, passapurés
si és el cas, culleres, embut, balança, i els ingredients que necessito. Molt important:
els envasos han d’estar molt ben nets, millor al rentavaixelles, després us ho
explico a l’últim pas.
2)
Netejo bé els tomàquets,
Poso en una olla aigua a escalfar, mentre s’escalfa faig una creu a la part
superior del tomàquet (on hi ha la part verda que aprofito per treure). Quan
arrenca el bull hi poso els tomàquets i els escaldo entre 3 i 5 minuts (o quan
veig que la pell es separa de la carn). Els escorro i deixo refredar per poder
manipular-los millor.
3)
Pelo els tomàquets, ha
de ser una operació molt fàcil ja que havent-los escalfat la pell es separa amb
una mica d’ajut estirant amb els dits o un ganivet. Els poso en una escorredora,
així la primera aigua del tomàquet es separarà i això ens interessa per obtenir
una melmelada amb una textura més adequada. L’aigua sobrera la llencem.
4)
Peso la salsa de
tomàquet, calculo el sucre, el peso i afegeixo a la salsa. Ho puc deixar
reposar una estoneta si tinc temps (una hora és suficient perquè tot es barregi
bé).
5)
En aquest punt afegeixo
el suc de mitja llimona i una poma a daus ben petits.
6)
Poso tot al foc a coure
una bona estona Jo he necessitat una hora i mitja en total. Atenció! vigila amb les esquitxades i que no sobreeixí
la melmelada de la olla, com ? doncs la massa millor que ocupi nomes la meitat
del recipient i anar vigilant durant la cocció i abaixar el foc si cal. Quan
porti una hora de cocció aproximada el trec del foc, i passo pel turmix per obtenir
una pasta més homogènia. Torno al foc i la última mitja hora vaig vigilant la
textura.
7)
I ara només queda fer la
prova de la melmelada.
Per
saber que està en el seu punt agafo unes gotes de melmelada amb una cullera i
deixo caure unes gotes sobre un plat pla. Aquest plat el tombo, si la melmelada
corre mooolt lentament o no es mou és que està en el seu punt, si està massa
líquida baixarà ràpidament, en aquest cas, continuo amb la cocció.
Pensa
que, un cop freda, la melmelada s’espesseix més que en estat calent (que està
més líquida). Igualment, amb el temps ja vas sabent quin és el punt òptim que
vols i t’agrada més (hi ha persones a qui els agrada la melmelada amb un punt més
líquid).
8)
I ja està. Ja ho tinc.
Ara puc escollir posar-la en uns pots i desar a la nevera (durarà uns quants
dies i setmanes) o bé envasar al buit per tal de tenir-ne per a un any com a
mínim.
9)
Jo directament ho envaso
al buit en pots ben tancats. Escullo pots de vidre amb tapes metàl·liques que
tanquin hermèticament. Avui en tenia de nous però també serveixen els de segon
us sempre i quan estiguin molt nets i esterilitzats. (una prova per saber si
tanquen bé és posar-los amb la tapa en una aigüera plena d’aigua, submergir-los
i veure si entra o no aigua, fixa’t si fa bombolletes ). Aquests últims els
poso al rentavaixelles amb una rentada prèvia a mà amb aigua calenta i sucre i
dedicació. Per tant, poso la melmelada dins els pots de melmelada (m’ajudo d’un
embut) i tanco hermèticament.
10) Poso
els pots ben tancats en una cassola que els sobrepassi i els cobreixo d’aigua
freda. Faig bulli l’aigua i quan bull calculo mitja hora de bullida. Aturo el
foc i deixo reposar tota una nit (o tot un dia). Sentiràs el “clac” “clac” dels
pots que van fent el buit.
Poso
la data i ja podem desar-ho al rebost. (pot durar un parell d’anys ben bé).
Però, com sempre, si en obrir veus que té mal aspecte, o apareix amb un color
sospitós, o no estava ben tancat (no ha fet un clac en obrir-lo) o mala olor o
el que sigui, llença-ho sense miraments. Però ja veuràs que això no passarà si
has fet tot pas a pas i tenint cura que tot sigui ben net i que el pot estigui
ben tancat.
Bon profit!
![]() |
ingredients, afegeix la poma |
![]() |
tomàquets escaldats |
![]() |
passat pel turmix tot |
![]() |
busco textura adeqüada |
![]() |
els pots per fer al bany Maria |
![]() |
la melmelada |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!