Dificultat
|
Mitjana
|
Temps de preparació
|
1h
|
Temps de cocció
|
15’+10’
|
Cost per ració
|
4€
|
Ingredients per unes 6
persones: 600 grams d’arròs rodó (o una
tassa per persona, més una extra de regal), per coure l’arròs el doble de
líquid (fumet o brou, uns 1200 ml), avui he usat un brou ja fet i envasat dels
pescadors de Roses i que ha resultat boníssim. Però podeu fer-vos-el a casa amb
peix de roca i algun ingredient més.
Els peixos: 1 sípia negra (he demanat que me la netegin,
tallin a trossets i aprofito la salsa), uns escamarlans (2 per persona), unes gambes (2/3 per persona) I un grapat de
musclos.
Les verdures: 1 ceba, 1 pebrot verd,
Espècies: oli d’oliva, 2
dents d’all, pebre negre i pebrot vermell.
Avui he fet aquesta
paella d’arròs amb sípia amb peix d’una parada del mercat de Sants que venen un
peix d’allò més bo, amb moltíssima experiència i que són un encant de gent. Si
vius per la zona no deixis d’anar-hi, te’l recomano. El fet és que no tenien
peix de roca perquè he anat a última hora d’un dissabte i he comprat un fumet
de peix que ha resultat deliciós i molt molt adequat.
Són la
parada “Peixos Carmeta i Sílvia”, les parades 55 i 56 del mercat de Sants.
1) A
la peixateria demano que netegin tot el peix i el tallin petit. La sípia
m’agrada més la negra i m’emporto la salsa però no la tinta. Avui no em cal fer
fumet perquè he volgut tastar un ja fet i que tenien a la peixateria.
2) Netejo
els musclos traient els fils i els poso en una cassoleta amb el suc d’una llimona que es macerin una mica. Avui no els
couré.
3) Netejo
les verdures (pebrots, ceba) i les tallo a trossos.
4) I
un cop ja tinc tots els ingredients nets, tallats i organitzats començo a fer
la paella. En una paella d’aquelles de gran base i baixes i aboco oli d’oliva
amb uns allets perquè s’aromatitzi. Extrec els alls quan ja han fet la funció.
Hi fregeixo les gambes i escamarlans. Els faig poquet, uns 3 minuts volta i 3
minuts i fora, i els aparto.
5) Fregeixo
la ceba, i posteriorment el pebrot verd. Més tard incorporo la sípia (coc uns
10 minuts) . Abans he obert amb unes tisores la part de la sípia que conté la
salsa i que li donarà un punt de mar espectacular. La poso a dins la paella i
extrec la salsa de dins que remeno fins que estigui ben barrejada amb la resta
d’ingredients.
6) Quan
porta una estona coent hi aboco un raig de vi. Avui he fet servir un vi blanc
de la Terra Alta comprat a granel al barri.
7) En
aquest punt deixo coure a foc lent fins que es faci una salsa més fosca. Al
final d’aquesta cocció i afegeixo les espècies que m’agradin més: alguns cops
el pebrot vermell (pimentón). Trec la peça on va la salsa de la sípia. També en
alguns casos he fet una picada que li dóna un punt boníssim, com la faig?
Fàcil: pico all i julivert. Avui no he fet picada.
8) En
aquest punt és quan deixo reposar el sofregit. Fins i tot l’he fet el dia abans
i l’he desat en un taper a la nevera. L’endemà els sabors són més intensos.
Avui he fet el sofregit el mateix matí i he deixat reposar un parell d’hores.
9) En
aquest moment poso el sofregit (o continuo fent-lo) i quan estigui calent hi
aboco l’arròs i remeno bé. Rectifico de sal si cal. Quan l’arròs es comenci a veure transparent
hi aboco el fumet ben calent calent (bullint) ajudant-nos d’un cullerot i fent
servir un colador d’aquests petits perquè no ens caigui trossets de restes del
peix. Si no he fet fumet hi aboco aigua i distribueixo bé el líquid i ja no
remeno més. Important ! Ja no remeno més. Només vigilo per si faltés aigua i sacsejo
de tant en tant perquè l’arròs no quedi enganxat. Ho coc a foc mig entre 12-13
minuts amb la paella tapada. Durant els últims 5’ hi afegeixo els musclos i les
gambes.
10) Paro
el foc i deixo reposar 5/7 minuts.
![]() |
bons professionals i millors persones !!! |
![]() |
bon peix a preu raonable |
![]() |
ceba |
![]() |
pebrot verd |
![]() |
obro per després extreure'n la salsa |
![]() |
escampo la salsa |
![]() |
un raig de vi blanc de la Terra Alta |
![]() |
arròs ben distribuit |
![]() |
fumet calent |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!