Menú

7 d’oct. 2019

paella amb sípia i gambes





Dificultat
Mitjana
Temps de preparació
1h
Temps de cocció
15’+10’
Cost per ració
4€

Ingredients per unes 6 persones: 600 grams d’arròs rodó  (o una tassa per persona, més una extra de regal), per coure l’arròs el doble de líquid (fumet o brou, uns 1200 ml), avui he usat un brou ja fet i envasat dels pescadors de Roses i que ha resultat boníssim. Però podeu fer-vos-el a casa amb peix de roca i algun ingredient més.
Els peixos:  1 sípia negra (he demanat que me la netegin, tallin a trossets i aprofito la salsa), uns escamarlans (2 per persona),  unes gambes (2/3 per persona) I un grapat de musclos.
Les verdures:  1 ceba,  1 pebrot verd,
Espècies: oli d’oliva, 2 dents d’all, pebre negre i pebrot vermell.

Avui he fet aquesta paella d’arròs amb sípia amb peix d’una parada del mercat de Sants que venen un peix d’allò més bo, amb moltíssima experiència i que són un encant de gent. Si vius per la zona no deixis d’anar-hi, te’l recomano. El fet és que no tenien peix de roca perquè he anat a última hora d’un dissabte i he comprat un fumet de peix que ha resultat deliciós i molt molt adequat.
Són la parada “Peixos Carmeta i Sílvia”, les parades 55 i 56 del mercat de Sants.


1)     A la peixateria demano que netegin tot el peix i el tallin petit. La sípia m’agrada més la negra i m’emporto la salsa però no la tinta. Avui no em cal fer fumet perquè he volgut tastar un ja fet i que tenien a la peixateria.
2)    Netejo els musclos traient els fils i els poso en una cassoleta amb el suc d’una  llimona que es macerin una mica. Avui no els couré.
3)    Netejo les verdures (pebrots, ceba) i les tallo a trossos.
4)    I un cop ja tinc tots els ingredients nets, tallats i organitzats començo a fer la paella. En una paella d’aquelles de gran base i baixes i aboco oli d’oliva amb uns allets perquè s’aromatitzi. Extrec els alls quan ja han fet la funció. Hi fregeixo les gambes i escamarlans. Els faig poquet, uns 3 minuts volta i 3 minuts i fora, i els aparto.
5)    Fregeixo la ceba, i posteriorment el pebrot verd. Més tard incorporo la sípia (coc uns 10 minuts) . Abans he obert amb unes tisores la part de la sípia que conté la salsa i que li donarà un punt de mar espectacular. La poso a dins la paella i extrec la salsa de dins que remeno fins que estigui ben barrejada amb la resta d’ingredients.
6)    Quan porta una estona coent hi aboco un raig de vi. Avui he fet servir un vi blanc de la Terra Alta comprat a granel al barri.
7)    En aquest punt deixo coure a foc lent fins que es faci una salsa més fosca. Al final d’aquesta cocció i afegeixo les espècies que m’agradin més: alguns cops el pebrot vermell (pimentón). Trec la peça on va la salsa de la sípia. També en alguns casos he fet una picada que li dóna un punt boníssim, com la faig? Fàcil: pico all i julivert. Avui no he fet picada.
8)    En aquest punt és quan deixo reposar el sofregit. Fins i tot l’he fet el dia abans i l’he desat en un taper a la nevera. L’endemà els sabors són més intensos. Avui he fet el sofregit el mateix matí i he deixat reposar un parell d’hores.
9)    En aquest moment poso el sofregit (o continuo fent-lo) i quan estigui calent hi aboco l’arròs i remeno bé. Rectifico de sal si cal.  Quan l’arròs es comenci a veure transparent hi aboco el fumet ben calent calent (bullint) ajudant-nos d’un cullerot i fent servir un colador d’aquests petits perquè no ens caigui trossets de restes del peix. Si no he fet fumet hi aboco aigua i distribueixo bé el líquid i ja no remeno més. Important ! Ja no remeno més. Només vigilo per si faltés aigua i sacsejo de tant en tant perquè l’arròs no quedi enganxat. Ho coc a foc mig entre 12-13 minuts amb la paella tapada. Durant els últims 5’ hi afegeixo els musclos i les gambes.
10)  Paro el foc i deixo reposar 5/7 minuts.





bons professionals i millors persones !!!




bon peix a preu raonable







ceba

pebrot verd





obro per després extreure'n la salsa



escampo la salsa

un raig de vi blanc de la Terra Alta


arròs ben distribuit


fumet calent





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!