Menú

25 d’ag. 2023

Cassola d'arròs melós de mar (gambes, sípia i cloïsses)

 


Cassola d’arròs melós de mar (amb sípia, gambes i cloïsses)

 

Dificultat

Mitjana

temps de preparació

1 hora i mitja

Cost per ració

4,10 €

 

Un arròs deliciós, fet amb una cassola de fang i cuina de gas, tal i com les feia la meva mare a  Sitges. Tenen sabor a mar, sabor a mare, i sabor a casa. M’encanta fer aquest plat per la meua família i espero que t’agradi la recepta.

  

Ingredients per unes 4/5 persones: 500 grams d’arròs rodó de bona qualitat, 4 grans d’alls, oli d’oliva, sal, pebre, una sípia negra (he demanat a la peixatera que me la netegi i talli a trossos petits), 12 gambes vermelles, 1 pebrot verd de fregir gran, 6 tomàquets madurs (per triturar), un bon grapat de cloïsses, un grapat de pèsols (congelats o frescos), un got de cava (opcional) pel fumet de peix: un cap de peix gran, un parell d’alls, una ceba, una pastanaga, i alguna hortalissa que tinguem com un api o una xirivia o mig nap. Avui he afegit unes cintes i algunes galeres. Posarem un litre de fumet, sempre el doble del pes de l’arròs.

 1.       Primer de tot, en una cassola de fang grossa poso oli a foc molt baix i 2 grans d’all laminats per aromatitzar l’oli. Quan porti una estoneta, traiem els alls.

2.       Apujo el foc i poso a coure volta i volta les gambes, un parell de minuts com a molt, just marcar-les i les aparto.

3.       Afegeixo la ceba ben petita, la coc uns 10 minuts a foc mig o lent (que no es cremi)

4.       Afegeixo per ordre: el pebrot verd triturat i la pastanaga, remeno i salpebro

5.       Mentrestant faig el sofregit a la cassola de fang, vaig a fer una espècie de salsa americana amb les gambes.

6.       En una olla col·loco un llit d’oli d’oliva, un gra  d’all picat, i els caps de les gambes. Les gambes pelades les aparto en un bol.

7.       Poso l’olla al foc, i amb una mà de morter aixafo bé els caps de les gambes perquè deixin anar tot el suc. Ho coc tot uns minuts i afegeixo un got de cava, remeno bé i deixo coure una estona.  Colo els caps de les gambes i deixo la salsa apart.

8.       En aquest moment trec les verdures de la cassola de fang. Afegeixo un raig d’oli i coc la sípia a trossets a foc fort. Res, uns minuts. Afegeixo les verdures, la salsa americana i els pèsols i ho deixo coure tot uns 10 minuts. En aquest moment ja tenim el sofregit fet. Si vull fer l’arròs per demà, puc desar-lo en un taper. En aquest cas l’arròs és per d’aquí un parell d’hores.

9.       Quan ja vull fer l’arròs, mitja hora abans d’entaular-nos... poso el sofregit a la cassola de fang a escalfar.

10.   Poso el fumet de peix a escalfar també

11.   Afegeixo l’arròs a la cassola, remeno bé i deixo un parell de minuts fins que l’arròs i el sofregit quedin ben barrejats.

12.   Afegeixo el fumet de peix ben calent, i després les cloïsses

13.   Tapo i deixo coure 15 minuts. En aquesta estona aniré remenant l’arròs cada 3 minuts perquè així va deixant anar el midó.

14.   Quan falten 5 minuts per acabar la cocció, remeno bé l’arròs i

15.   Col·loco  les gambes pelades, tapo i deixo coure els últims minuts.

16.   Ja puc servir a taula.

 

Bon profit!

 
































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!