Menú

7 d’oct. 2022

Arròs melós de calamarcets i gambes

 



Arròs melós de calamarcets i gambes

 

 

Dificultat

Mitjana

Temps

1 hora

Cost per ració

4€

 

Aquest arròs resulta molt gustós, bo i no és pas tan difícil de fer. La clau: un bon fumet de peix, arròs rodó de bona qualitat i el peix.

 

Ingredients per unes 5 persones: 500 grams d’arròs rodó, tres vegades la quantitat d’arròs en un brou o fumet de peix, és a dir avui 1500ml, mig quilo de calamarcets, unes 8 peces de gambes, 1 ceba, 1 pebrot verd, 2 cullerades de postres de pebrot xoriçer, uns 250 grams de tomàquet triturat barrejades amb unes 5o 6 dents d’all triturats, oli d’oliva, sal i pebre.

 

1.     Primer de tot preparo tots els ingredients. Avui he demanat a la peixatera que netegi els calamarcets. Jo, a casa, els he tallat amb unes tisores.

2.     Mesuro l’arròs i el fumet (que també explico com el faig) i trec tots els ingredients per treballar-los. Netejo les verdures i les tallo. El pebrot i la ceba els pico ben petits. Les dents d’all les passo per un triturador d’aquells manuals i barrejo els alls amb els tomàquets ratllats (avui el tinc ja fet d’ahir, vaig ratllar uns 4 o 5 tomàquets).

3.     Començo fent el fumet. Poso aigua freda en una olla i afegeixo tot el peix que tinc, caps sobrers, espines i altres que m’han guardat a la peixateria, tot cap a dins. Poso el foc alt i quan comença a bullir, abaixo el foc i ho deixo coure uns vint minuts.

4.     Per altra banda amb un xic d’oli fregeixo les gambes i les reservo.

5.     Passo a fer una salsa americana amb les gambes. Com la faig? Simplement pelo les gambes i poso els caps, potes i restes dins una olleta amb un xic d’oli. Ho aixafo tot bé, avui he fet servir un passapurés i realment m’ha anat molt bé, millor que la mà de morter. Es tracta d’extreure tot el suc possible. Poso l’olleta al foc i afegeixo aigua i deixo coure uns 10’, així es fa un brou vermellós i molt gustós. Aquest brou de gambes l’afegiré després al brou de peix.

6.     Ja tinc les gambes pelades apartades (les faré servir a última hora)

7.     Poso la cassola gran al foc (on s’han fregit les gambes) i fregeixo els calamarcets. Els trec i deixo apartats en un plat

8.     Ara afegeixo la ceba ben trinxada i coc durant uns 10 minuts, afegeixo el pebrot i deixo coure 10 minuts més. Que quedi tot ben desfet

9.     Ara toca el torn al tomàquet. Afegeixo el tomàquet triturat juntament amb els alls picats. Seguidament hi poso dues cullerades de pebrot xoriçer que ve en uns potets de vidre (habitualment) i és com una salsa espessa. El que sobra es pot desar a la nevera un parell de setmanes però si no l’has de fer servir, jo, per exemple, el congelo. Deixo coure uns 15 minuts i així obtinc un sofregit ben concentrat i aromàtic.

10.  En aquest moment afegeixo els calamarcets i deixo coure uns 5 minuts més.

11. Aprofito per colar el brou i barrejar-lo amb la salsa americana. I extrec la quantitat que usaré avui, 1500 ml.  si no està prou calent l’escalfo.

12. Poso l’arròs dins el sofregit i el remeno bé que s’integri amb tot el sofregit, uns 3 minutets aproximadament, i amb el foc encès.

13. En aquests moments afegeixo la meitat del brou i calculo el temps total que estarà coent-se (uns 18 minuts), dels quals els primers 4 o 5 seran a foc fort.

14. Durant la cocció de l’arròs vaig remenant i afegint el brou quan vegi que s’està acabant. Es tracta d’evitar que l’arròs s’enganxi i no li falti líquid per continuar creixent i coent-se. Remeno de tant en tant. No es remena tant com el rissotto però sí que ens interessa que el líquid arribi a tot arreu.  Treballo a foc mig. Quan han passat uns 15 minuts de cocció aproximadament afegeixo les gambes pelades. I quan ja han passat 18 minuts aturo el foc, tapo i deixo reposar uns 5 minuts.

15. Serveixo a taula.

 

Bon profit !










































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!