Menú

13 de maig 2022

Ratatouille de verdures

 


 

Dificultat

Baixa

Temps de repòs

temps de cocció

10'

20'

Cost per ració

0,90€

 

La recepta més tradicional d’aquest plat d’origen francès i que te el seu origen a la Niça francesa, de mà de la cuina provençal francesa. Un plat molt conegut, es considerava un aliment de pobres. Combina molt bé amb un peix al forn o una carn o uns ous estrellats i si es fa com us explico és un plat totalment vegà i lliure de gluten i lactosa, pel que és apte per tothom. Es va fer molt popular també a través de la pel·lícula de Disney tot i que allà és un plat amb més verdures.

 

 

 

Ingredients per unes 4 persones: 3 tomàquets tipus pera o madurs, una albergínia gran, 1 carbassó gran, un quart de quilo de salsa de tomàquet (que sigui casolana), oli d’oliva, sal, pebre negre i herbes com romaní, farigola o alguna més que tinguis per casa com orenga per exemple.

 

1.       Primer de tot faig la salsa de tomàquet. Com la faig jo? Doncs senzillament poso una ceba triturada en una paella amb oli i afegeixo all picat. Ho coc una estoneta a foc lent i afegeixo tomàquet ratllat, salpebro al gust i deixo coure uns 10 minuts. A vegades hi poso alfàbrega picadeta o alguna herba aromàtica. La deixo reposar, i la passo pel colador si vull treure l’aigua i tenir-la més concentrada.

2.       Netejo les verdures, i les asseco bé. Les tallo a rodanxes ben fines o bé amb el ganivet o bé amb una mandolina. És important tenir totes les verdures de la mateixa mida perquè es coguin per igual. Així doncs ja tinc els tomàquets, l’albergínia i el carbassó a rodanxes fines.

3.       El que faig jo és posar les rodanxes de l’albergínia en un escorredor  apart i les salo perquè suïn i així es treu l’amargor.

4.       Poso el forn a escalfar a uns 170 graus.

5.       I ara ve la part que a mi m’agrada més: muntar el plat.  Com? Necessito un motlle rodó  o rectangular. I ara treballaré amb les mans. Unto la base del motlle o safata per anar al forn amb un pinzell amb oli d’oliva. Jo el poso damunt un paper d’estrassa, d’aquells per anar al forn. Així no s’enganxa. 

6.       Aboco la salsa de tomàquet fent un llit a la base.

7.       Agafo una rodanxa de cada verdura: una d’albergínia, una de carbassó i una de tomàquet. Les poso a la palma de la mà i les col·loco en forma de llibre. I així les trasllado al motlle. Vaig fent un dibuix de fora a dins i que quedi ben bonic, si és rodó. I d’una banda a l’altra si el motlle és rectangular. I així ho faig fins completar tot el motlle.

8.       Pinto les verdures amb oli d’oliva, salpebro i espolso amb les herbes aromàtiques picadetes. A mi m’agrada molt la combinació de farigola, romaní i orenga.

9.       Cobreixo tot amb paper d’alumini perquè així aconsegueixo que les verdures quedin cuites però no cremades.

10.   El poso a coure una hora (a sota i a sobre). Trec el motlle amb compte i trec el paper d’alumini, apujo el forn a 190 graus i torno a posar la safata i a coure ara uns 20 minuts. Amb això aconsegueixo que les verdures s’acabin de coure i quedin una mica dauradetes i són més bones. Vigilo que no es cremin.

11.   Ja tinc el plat fet, el puc servir calent a taula tal qual o el puc deixar reposar i servir l’endemà fred. De totes totes resulta molt bo. Aguanta a nevera uns dies ja que no porta cap ingredient d’origen animal.

 

Hi ha diverses variants d’aquest plat. Per exemple pots posar-hi formatge mozarel·la, o afegir-hi unes fulles fresques d’alfàbrega que li donen un toc italià molt saborós.  Inclús una dent d’all picadeta per sobre pot donar-li un toc increïble. Juga amb els amaniments: amb un oli aromatitzat per exemple i ho regues per sobre.... serà boníssim ! segur!

 

 

Bon profit!

















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!