Dificultat | Baixa |
Temps de repòs temps de cocció |
10' 20' |
Cost per ració |
0,90€ |
La recepta més tradicional d’aquest plat
d’origen francès i que te el seu origen a la Niça francesa, de mà de la cuina
provençal francesa. Un plat molt conegut, es considerava un aliment de pobres.
Combina molt bé amb un peix al forn o una carn o uns ous estrellats i si es fa
com us explico és un plat totalment vegà i lliure de gluten i lactosa, pel que
és apte per tothom. Es va fer molt popular també a través de la pel·lícula de
Disney tot i que allà és un plat amb més verdures.
Ingredients per unes 4 persones: 3 tomàquets tipus pera
o madurs, una albergínia gran, 1 carbassó gran, un quart de quilo de salsa de
tomàquet (que sigui casolana), oli d’oliva, sal, pebre negre i herbes com
romaní, farigola o alguna més que tinguis per casa com orenga per exemple.
1.
Primer de tot faig la salsa de tomàquet. Com la faig
jo? Doncs senzillament poso una ceba triturada en una paella amb oli i afegeixo
all picat. Ho coc una estoneta a foc lent i afegeixo tomàquet ratllat, salpebro
al gust i deixo coure uns 10 minuts. A vegades hi poso alfàbrega picadeta o
alguna herba aromàtica. La deixo reposar, i la passo pel colador si vull treure
l’aigua i tenir-la més concentrada.
2.
Netejo les verdures, i les asseco bé. Les tallo a
rodanxes ben fines o bé amb el ganivet o bé amb una mandolina. És important
tenir totes les verdures de la mateixa mida perquè es coguin per igual. Així
doncs ja tinc els tomàquets, l’albergínia i el carbassó a rodanxes fines.
3.
El que faig jo és posar les rodanxes de l’albergínia
en un escorredor apart i les salo perquè
suïn i així es treu l’amargor.
4.
Poso el forn a escalfar a uns 170 graus.
5.
I ara ve la part que a mi m’agrada més: muntar el
plat. Com? Necessito un motlle rodó o rectangular. I ara treballaré amb les mans.
Unto la base del motlle o safata per anar al forn amb un pinzell amb oli d’oliva.
Jo el poso damunt un paper d’estrassa, d’aquells per anar al forn. Així no s’enganxa.
6.
Aboco la salsa de tomàquet fent un llit a la base.
7.
Agafo una rodanxa de cada verdura: una d’albergínia,
una de carbassó i una de tomàquet. Les poso a la palma de la mà i les col·loco en
forma de llibre. I així les trasllado al motlle. Vaig fent un dibuix de fora a
dins i que quedi ben bonic, si és rodó. I d’una banda a l’altra si el motlle és
rectangular. I així ho faig fins completar tot el motlle.
8.
Pinto les verdures amb oli d’oliva, salpebro i espolso
amb les herbes aromàtiques picadetes. A mi m’agrada molt la combinació de
farigola, romaní i orenga.
9.
Cobreixo tot amb paper d’alumini perquè així aconsegueixo
que les verdures quedin cuites però no cremades.
10.
El poso a coure una hora (a sota i a sobre). Trec el
motlle amb compte i trec el paper d’alumini, apujo el forn a 190 graus i torno
a posar la safata i a coure ara uns 20 minuts. Amb això aconsegueixo que les
verdures s’acabin de coure i quedin una mica dauradetes i són més bones. Vigilo
que no es cremin.
11.
Ja tinc el plat fet, el puc servir calent a taula tal
qual o el puc deixar reposar i servir l’endemà fred. De totes totes resulta
molt bo. Aguanta a nevera uns dies ja que no porta cap ingredient d’origen
animal.
Hi ha diverses variants d’aquest plat. Per exemple pots posar-hi formatge
mozarel·la, o afegir-hi unes fulles fresques d’alfàbrega que li donen un toc
italià molt saborós. Inclús una dent d’all
picadeta per sobre pot donar-li un toc increïble. Juga amb els amaniments: amb
un oli aromatitzat per exemple i ho regues per sobre.... serà boníssim ! segur!
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!