Dificultat
|
Fàcil
|
Temps preparació
Temps cocció 1
Temps cocció 2
|
30’
2h
15’
|
Cost per ració
|
0,90€
|
Ingredients
per unes 6 persones: 500 grams de pastanagues, 500 grams de patata,
1 ceba tendra, 1 porro, 1 nap, 1 xirivia, un grapat de mongeta verda, mig api, aigua, oli d’oliva, sal, pebre blanc,
200 grams de cigrons cuits* o bé un got de cigrons crus (1). Opcional: galets
(avui no n’he posat) o bé arròs blanc. O bé de tot.
Versió amb cigrons crus:
Modus clàssic: el dia abans poso un got
sencer en un bol cobert amb 3 gots d’aigua i una culleradeta de bicarbonat (un
consell, millor usar aigua mineral ). L’endemà
els escorrem i ja els puc afegir a l’olla de brou quan estigui bullint.
Necessitaran entre una hora i mitja i dues hores de cocció.
Modus ràpid ràpid. Però... pot ser que avui
vols fer brou i t’has oblidat completament de posar els cigrons en remull el
dia abans? Cap problema: ho pots arreglar en un pim-pam. Com? Poses en un bol de
vidre un got de cigrons secs i hi afegeixes 3 gots d’aigua. Ho poses a coure al
microones a màxima potència durant uns 15 minuts. Treus el bol, el tapes i
deixes reposar una horeta. I ja estaran a punt per coure’ls amb el brou.
1) Primer
de tot, netejo bé les verdures i peso els ingredients. Avui he comprat els cigrons
cuits però pots coure’ls quan aboquis les verdures tal i com explico abans
2) Tallo
el porro i la ceba ben petits quasi trinxats. És lo que anirà primer a l’olla.
També tallo la resta de verdures a trossos més grans (porro, api, xirivia,
pastanagues, ...).
3) En
un bol apart pelo i tallo 2 pastanagues i les patates a daus petits que aniran
en la 2a cocció. I també mongeta verda. Cobreixo les patates amb aigua freda
perquè no ennegreixo. Es tracta de tenir els ingredients de la segona cocció
preparats (patata, pastanaga, mongeta, arròs, cigrons...)
4) Poso
en una olla fonda un raig d’oli i sofregeixo la ceba i el porro a foc lent fins
que es tornin transparents. Vigilo que no es cremin ni s’enganxin al fons.
5) En
aquest punt afegeixo la resta de verdures i les sofregeixo un parell de minuts,
just per donar un toc d’alegria
6) Afegeixo
aigua freda, apujo el foc i quan bulli salpebro (pebre blanc) al gust.
7) Abaixo
el foc i deixo coure una hora, hora i mitja.
**.
Però també puc optar per posar les verdures dins d’aquelles reixetes per
coure-les i estalviar-me colar després. Si esculls reixeta, aboca aigua a l’olla
i seguidament la reixeta amb les verdures. Quan arrenqui el bull afegeixo la reixeta
amb els cigrons remullats i salpebro al gust. Deixo coure entre una hora i
mitja i dues hores a foc mig.
8) Avui
ho he deixat reposar un parell d’horetes perquè tots els sabors i olors deixin
el brou ben aromatitzat.
9) He
colat tot per separar les verdures del brou. I he fet dues separacions, per una
banda la ceba i el porro que retorno al brou i per una altra banda la resta de
verdures per aprofitar-les pel que vulguem (avui les he passat per la paella amb
un parell d’alls i oli d’oliva, boníssimes)
10) Passo
el turmix per barrejar brou amb ceba i porro i veig com el brou s’emblanquina
lleugerament.
11) Poso
el brou a l’olla i quan arrenqui el bull afegeixo la pastanaga i patates a dauets
i l’arròs i deixo coure 15 minuts. També hi puc afegir mongeta verda o el que
em vingui de gust.
12) I
ara aquest pas és opcional: si vols
abocar uns galets ara és el moment (si són d’aquells tan grossos per escudella
de Nadal cal courel’s 12 minuts; si són altres mides, mira el temps de cocció
de la bossa).
13) Els
últims 2 minuts aboco els cigrons cuits.
14) Deixo
reposar una estona i ja puc servir.
Bon profit!
![]() |
![]() |
tallo la ceba |
![]() |
i el porro |
![]() |
sofregeixo |
![]() |
tot ben sofregit |
![]() |
tallo les verdures |
![]() |
2 pastanagues a daus petits |
![]() |
sofregeixo les verdures |
![]() |
aboco aigua |
I aquí t'ensenyo com fer-ho usant reixetes per coure verdures i llegums.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!