Menú

22 de nov. 2019

escudella vegana


 

Dificultat
Fàcil
Temps preparació
Temps cocció 1
Temps cocció 2
30’
2h
15’
Cost per ració
0,90€

Ingredients per unes 6 persones:  500 grams de pastanagues, 500 grams de patata, 1 ceba tendra, 1 porro, 1 nap, 1 xirivia, un grapat de mongeta verda,  mig api, aigua, oli d’oliva, sal, pebre blanc, 200 grams de cigrons cuits* o bé un got de cigrons crus (1). Opcional: galets (avui no n’he posat) o bé arròs blanc. O bé de tot.

Versió amb cigrons crus:
Modus clàssic: el dia abans poso un got sencer en un bol cobert amb 3 gots d’aigua i una culleradeta de bicarbonat (un consell,  millor usar aigua mineral ). L’endemà els escorrem i ja els puc afegir a l’olla de brou quan estigui bullint. Necessitaran entre una hora i mitja i dues hores de cocció.
Modus ràpid ràpid. Però... pot ser que avui vols fer brou i t’has oblidat completament de posar els cigrons en remull el dia abans? Cap problema: ho pots arreglar en un pim-pam. Com? Poses en un bol de vidre un got de cigrons secs i hi afegeixes 3 gots d’aigua. Ho poses a coure al microones a màxima potència durant uns 15 minuts. Treus el bol, el tapes i deixes reposar una horeta. I ja estaran a punt per coure’ls amb el brou.






1)     Primer de tot, netejo bé les verdures i peso els ingredients. Avui he comprat els cigrons cuits però pots coure’ls quan aboquis les verdures tal i com explico abans
2)    Tallo el porro i la ceba ben petits quasi trinxats. És lo que anirà primer a l’olla. També tallo la resta de verdures a trossos més grans (porro, api, xirivia, pastanagues, ...).
3)    En un bol apart pelo i tallo 2 pastanagues i les patates a daus petits que aniran en la 2a cocció. I també mongeta verda. Cobreixo les patates amb aigua freda perquè no ennegreixo. Es tracta de tenir els ingredients de la segona cocció preparats (patata, pastanaga, mongeta, arròs, cigrons...)
4)    Poso en una olla fonda un raig d’oli i sofregeixo la ceba i el porro a foc lent fins que es tornin transparents. Vigilo que no es cremin ni s’enganxin al fons.
5)    En aquest punt afegeixo la resta de verdures i les sofregeixo un parell de minuts, just per donar un toc d’alegria
6)    Afegeixo aigua freda, apujo el foc i quan bulli salpebro (pebre blanc) al gust.
7)    Abaixo el foc i deixo coure una hora, hora i mitja.

**. Però també puc optar per posar les verdures dins d’aquelles reixetes per coure-les i estalviar-me colar després. Si esculls reixeta, aboca aigua a l’olla i seguidament la reixeta amb les verdures. Quan arrenqui el bull afegeixo la reixeta amb els cigrons remullats i salpebro al gust. Deixo coure entre una hora i mitja i dues hores a foc mig.

8)    Avui ho he deixat reposar un parell d’horetes perquè tots els sabors i olors deixin el brou ben aromatitzat.
9)    He colat tot per separar les verdures del brou. I he fet dues separacions, per una banda la ceba i el porro que retorno al brou i per una altra banda la resta de verdures per aprofitar-les pel que vulguem (avui les he passat per la paella amb un parell d’alls i oli d’oliva, boníssimes)
10)  Passo el turmix per barrejar brou amb ceba i porro i veig com el brou s’emblanquina lleugerament.
11)   Poso el brou a l’olla i quan arrenqui el bull afegeixo la pastanaga i patates a dauets i l’arròs i deixo coure 15 minuts. També hi puc afegir mongeta verda o el que em vingui de gust.
12)  I ara aquest pas  és opcional: si vols abocar uns galets ara és el moment (si són d’aquells tan grossos per escudella de Nadal cal courel’s 12 minuts; si són altres mides, mira el temps de cocció de la bossa).
13)  Els últims 2 minuts aboco els cigrons cuits.
14)  Deixo reposar una estona i ja puc servir.


Bon profit!






tallo la ceba

i el porro


sofregeixo





tot ben sofregit


tallo les verdures

2 pastanagues a daus petits


sofregeixo les verdures


aboco aigua

I aquí t'ensenyo com fer-ho usant reixetes per coure verdures i llegums.












salpebro



brou colat



brou amb porro i ceba pel turmix


els 3 ingredients últims




coure arròs, pastanaga i patata


les verdures colades junt amb altres sobreres...

a la paella amb all i oli d'oliva




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!