Menú

25 d’oct. 2019

pa de pessic bàsic molt esponjós pas a pas




Dificultat
Mitjana
Temps preparació
30’
Temps cocció
1 hora
Cost per ració
0,15€

Ingredients per un pastís rodó d’uns 22 cm. De diàmetre (unes 12/14 racions):
  
Pel pa de pessic:
5 ous, 250 grams farina, 250 grams sucre blanc (meitat amb clares, meitat després, aprox.); 75 ml. D’oli amb aigua (meitat i meitat aprox. ),  la qüestió és tenir els 75ml de líquid (podem substituir x suc de llimona, o llet) , 1 llimona, vainilla (líquida millor o en pols),uns 8 grams. llevat (mig sobre o una cullerada de postres) , sal (un polsim) 
Si volem fer-ne un més petit o més gran aquestes són les proporcions. Per cada ou, 50 grams de farina, 50 grams de sucre, 15ml d’oli (aigua)


Eines: un motllo de pastís (rodó millor), una llengua pastissera, bols, pots, varetes elèctriques per muntar la nata, muntar les clares, un tamisador, i un bon forn (sobretot que coneguem)


1      Primer de tot preparo les eines de pastisseria. Poso paper de forn el motlle. Avui he fet servir un d’aquells desmuntables i rodó. El desmunto, poso el paper de forn a la base, tanco les parets i tallo el paper sobrant. A les parets hi aplico amb un pinzell mantega líquida o una mica d’oli d’oliva i espolso amb farina perquè no s’enganxi la massa. També es veu que hi ha un esprai especial per desenmollar pastissos però jo no l’he provat encara.
2)    Peso els ingredients.
3)   Separo els rovells de les clares, poso les clares amb un polsim de sal a la nevera. I amb el bol dels rovells... 
4)    Barrejo els rovells amb oli d’oliva, hi afegeixo l'altra meitat de sucre, ratlladura llimona, i la vainilla (va molt bé la vainilla líquida però avui no en tinc i uso en pols). Tot això ho faig amb l’ eina de muntar clares (la de les 2 varetes)
5)    Afegeixo la  farina amb el llevat, tot ho passo pel tamís i barrejo bé. 
6)    Trec el bol de la nevera amb les clares i les munto a punt de neu. Si tenim les varilles de muntar ben fredes molt millor. El fred ajuda a muntar i obtenir més volum.  (això també servirà per la nata). Afegeixo sucre a mig muntar (com si fes un merengue) i continuo batent fins obtenir el punt de neu.
7)  Afegeixo les clares muntades. Primer un parell de cullerades x suavitzar la massa que és força espessa i després la resta amb moviments embolicant, de sota a amunt, tot això ho faig amb llengua pastissera millor.
8)    Ja tenim la massa preparada, omplim el motlle i al forn. I ara bé la part més difícil. Com aconseguir una massa suau, esponjosa, amb molt volum i que no quedi crua, ni esberlada, ni cremada.
9)    El forn... us diré que jo he posat el meu forn a 140 graus i el pa de pessic ha tardat en fer-se uns 50 minuts. Interessa més temps i forn més suau. Ajuda a que pugi la massa a poc a poc, així pujarà més amunt. Si se'ns fa una crosta a sobre no deixarà que es cogui bé, no pujarà tant, per dins pot quedar cru i també pot passar que se'ns obri (esquerdes). No puc dir el temps exacte i graus perquè hem de conèixer el nostre forn però si uns quants consells:


Consells per obtenir un bon pa de pessic.
  1. Dono un parell de copets del motlle amb la massa damunt el taulell per fer que pugin les bombolletes
  2. Sempre poso a preescalfar el forn una mica abans i sempre coc el pastís amb el forn de sota MAI, MAI amb el gratinador
  3. Sempre col·locat a la safata del mig.
  4. Temps aproximat de cocció: uns 50 minuts o més (una hora és correcte). Si puja massa ràpid no és bon senyal, vol dir que la temperatura és massa alta
  5. Temperatura, això ja dependrà del forn de cadascú, hem de conèixer el nostre forn i veure quina és la temperatura ideal, ronda entre els 120 graus i els 170. Però com més baix, millor.
  6. Quan enforno veig que la massa va pujant a poc a poc. Quan faltin uns minuts perquè acabi la cocció puc mirar com està. No passa res. Obro el forn i moc el motlle. Si es mou la massa, senyal que encara no està fet, hi ha massa líquida. Torno a posar al forn.
  7. Si no es mou punxo i veig si surt l’agulla neta
  8. Si el pa de pessic surt molt apujat del mig i més baix de les parets del costat (com una magdalena) vol dir que ha pujat massa ràpid, que el forn estava massa fort. Fins i tot pot ser que s’esberli de dalt.

Bé, veig que la massa està ok, trec el motlle del forn directament, no s’enfonsarà, li dono un copet damunt el marbre i podem treure del motlle. M’ajudo d’un ganivet si cal.


Una última cosa: si volem conservar-lo uns dies ho podem fer o bé posant dins un taper i a dins la nevera o bé embolicant-lo amb film transparent. Es conserva bé fins a 5 o 6 dies a la nevera. 
Si voleu fer un pastís feu el pa de pessic el dia abans, a nevera i l'endemà ja el podeu guarnir.


Bon profit!



els ingredients

el motlle

poso el paper de forn i tanco 


giro i ...

i retallo les vores sobreres

fondre la mantega 



pinto amb mantega fosa i espolso amb farina

separo rovells de clares

un polsim de sal i a la nevera

bato ous amb la meitat del sucre



hi afegeixo l'oli amb aigua

la vainilla

i ratllo pell de llimona


montu les clares ben fredes

afegeixo el sucre

i segueixo batent fins

tenir un merengue ben compacte

ara tamiso la farina i llevat


barrejo bé 


2 cullerades de merengue per suavitzar textura


i la resta de merengue

treballo amb la llengua pastissera suau


aboco la massa 

un parell de copets damunt marbre (fora bombolles) i 

al forn. Molt important el temps i a poc a poc



així queda, esponjós, suau i boníssim


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!