Dificultat
|
Mitjana
|
Temps preparació
|
30’
|
Temps cocció
|
1 hora
|
Cost per ració
|
0,15€
|
Ingredients per un
pastís rodó d’uns 22 cm. De diàmetre (unes 12/14 racions):
Pel pa de pessic:
5
ous, 250 grams farina, 250 grams sucre blanc (meitat amb clares, meitat
després, aprox.); 75 ml. D’oli amb aigua (meitat i meitat aprox. ), la qüestió és tenir els 75ml de líquid (podem
substituir x suc de llimona, o llet) , 1 llimona, vainilla (líquida millor o en
pols),uns 8 grams. llevat (mig sobre o una cullerada de postres) , sal (un
polsim)
Si
volem fer-ne un més petit o més gran aquestes són les proporcions. Per cada ou,
50 grams de farina, 50 grams de sucre, 15ml d’oli (aigua)
Eines:
un motllo de pastís (rodó millor), una llengua pastissera, bols, pots, varetes
elèctriques per muntar la nata, muntar les clares, un tamisador, i un bon forn
(sobretot que coneguem)
1 Primer de tot preparo les eines de
pastisseria. Poso paper de forn el motlle. Avui he fet servir un d’aquells
desmuntables i rodó. El desmunto, poso el paper de forn a la base, tanco les
parets i tallo el paper sobrant. A les parets hi aplico amb un pinzell mantega
líquida o una mica d’oli d’oliva i espolso amb farina perquè no s’enganxi la
massa. També es veu que hi ha un esprai especial per desenmollar pastissos però
jo no l’he provat encara.
2)
Peso els ingredients.
3) Separo els rovells de les clares, poso les
clares amb un polsim de sal a la nevera. I amb el bol dels rovells...
4)
Barrejo els rovells amb oli d’oliva, hi
afegeixo l'altra meitat de sucre, ratlladura llimona, i la vainilla (va molt bé
la vainilla líquida però avui no en tinc i uso en pols). Tot això ho faig amb l’
eina de muntar clares (la de les 2 varetes)
5)
Afegeixo la farina amb el llevat, tot ho passo pel tamís i
barrejo bé.
6)
Trec el bol de la nevera amb les clares i
les munto a punt de neu. Si tenim les varilles de muntar ben fredes molt
millor. El fred ajuda a muntar i obtenir més volum. (això també servirà per la nata). Afegeixo
sucre a mig muntar (com si fes un merengue) i continuo batent fins obtenir el
punt de neu.
7) Afegeixo les clares muntades. Primer un
parell de cullerades x suavitzar la massa que és força espessa i després la
resta amb moviments embolicant, de sota a amunt, tot això ho faig amb llengua
pastissera millor.
8)
Ja tenim la massa preparada, omplim el
motlle i al forn. I ara bé la part més difícil. Com aconseguir una massa suau,
esponjosa, amb molt volum i que no quedi crua, ni esberlada, ni cremada.
9)
El forn... us diré que jo he posat el meu
forn a 140 graus i el pa de pessic ha tardat en fer-se uns 50 minuts. Interessa
més temps i forn més suau. Ajuda a que pugi la massa a poc a poc, així pujarà
més amunt. Si se'ns fa una crosta a sobre no deixarà que es cogui bé, no pujarà
tant, per dins pot quedar cru i també pot passar que se'ns obri (esquerdes). No
puc dir el temps exacte i graus perquè hem de conèixer el nostre forn però si uns
quants consells:
Consells per obtenir un
bon pa de pessic.
- Dono
un parell de copets del motlle amb la massa damunt el taulell per fer que
pugin les bombolletes
- Sempre
poso a preescalfar el forn una mica abans i sempre coc el pastís amb el
forn de sota MAI, MAI amb el gratinador
- Sempre
col·locat a la safata del mig.
- Temps
aproximat de cocció: uns 50 minuts o més (una hora és correcte). Si puja
massa ràpid no és bon senyal, vol dir que la temperatura és massa alta
- Temperatura,
això ja dependrà del forn de cadascú, hem de conèixer el nostre forn i
veure quina és la temperatura ideal, ronda entre els 120 graus i els 170.
Però com més baix, millor.
- Quan
enforno veig que la massa va pujant a poc a poc. Quan faltin uns minuts
perquè acabi la cocció puc mirar com està. No passa res. Obro el forn i
moc el motlle. Si es mou la massa, senyal que encara no està fet, hi ha
massa líquida. Torno a posar al forn.
- Si
no es mou punxo i veig si surt l’agulla neta
- Si
el pa de pessic surt molt apujat del mig i més baix de les parets del
costat (com una magdalena) vol dir que ha pujat massa ràpid, que el forn
estava massa fort. Fins i tot pot ser que s’esberli de dalt.
Bé, veig que la massa
està ok, trec el motlle del forn directament, no s’enfonsarà, li dono un copet
damunt el marbre i podem treure del motlle. M’ajudo d’un ganivet si cal.
Una última cosa: si volem conservar-lo uns dies ho podem fer o bé posant dins un taper i a dins la nevera o bé embolicant-lo amb film transparent. Es conserva bé fins a 5 o 6 dies a la nevera.
Si voleu fer un pastís feu el pa de pessic el dia abans, a nevera i l'endemà ja el podeu guarnir.
Bon profit!
 |
els ingredients |
 |
el motlle |
 |
poso el paper de forn i tanco |
 |
giro i ... |
 |
i retallo les vores sobreres |
 |
fondre la mantega |
 |
pinto amb mantega fosa i espolso amb farina |
 |
separo rovells de clares |
 |
un polsim de sal i a la nevera |
 |
bato ous amb la meitat del sucre |
 |
hi afegeixo l'oli amb aigua |
 |
la vainilla |
 |
i ratllo pell de llimona |
 |
montu les clares ben fredes |
 |
afegeixo el sucre |
 |
i segueixo batent fins |
 |
tenir un merengue ben compacte |
 |
ara tamiso la farina i llevat |
 |
barrejo bé |
 |
2 cullerades de merengue per suavitzar textura |
 |
i la resta de merengue |
 |
treballo amb la llengua pastissera suau |
 |
aboco la massa |
 |
un parell de copets damunt marbre (fora bombolles) i |
 |
al forn. Molt important el temps i a poc a poc |
 |
així queda, esponjós, suau i boníssim |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!