Menú

24 de març 2023

Mona de Pasqua de mantega versió 2022

 




La Mona de Pasqua de mantega (blanca i rosa)

  

Dificultat

Mitjana

Temps aproximat

2 hores

Cost per ració

 Aquí la tenim, la tradicional mona de Pasqua. Avui feta amb mantega. He jugat un xic amb els colors per donar-li una presència més bonica però continua essent un pastís extraordinari i fet amb bons ingredients.  

 Ingredients per un pastís mitjà (motlle 22cm):

Almívar per mullar el pa de pessic: 100 grams de sucre, 100 grams d'aigua, el suc de mitja llimona i unes gotes de brandi (o un altre licor)

La mantega pastissera blanca i rosa: 350 grams de mantega, 150 grams de sucre de llustre, 50 ml de llet i unes gotes d’essència de vainilla. Colorant alimentari blanc (30 grams, mig potet) i colorant alimentari rosa (unes gotes).

Farciment i decoració: ametlla laminada o granulada (uns 100 grams), mig pot de melmelada de préssec o d’albercoc, ous de xocolata, pollets, plomes de colors…

Pa de pessic per mona: La Genovesa. 6 ous (separar rovells i clares), 200 grams de sucre, 250 grams de farina (si és de força pujarà més), 3 cullerades de llet (o aigua) mig sobre de llevat en pols (8 grams) i mantega i farina pel motlle.

 

 

1.     Primer de tot Separo les clares dels rovells. Les clares les poso dins un pot o bol fondo per després muntar-les. Un pessic de sal i a la nevera perquè estiguin ben fredes.

2.     En un bol incorporo els rovells amb el sucre. Ho munto tot a punt de neu, amb una textura cremosa com de crema anglesa. Faig servir unes varilles elèctriques. Al final del procés el color s’emblanquina. 

3.     En aquest punt hi afegeixo la llet i no remeno. (així m’ho va explicar la meva padrina i així ho faig) Aboco la farina junt amb el llevat i la tamiso. La incorporo a la massa remenant bé amb una cullera de fusta, fins aconseguir una massa cremosa i sense grumolls.

4.     Ara trec les clares de la nevera i amb unes varilles elèctriques les munto a punt de neu. Estan al punt quan les clares s’han convertit en una massa esponjosa i blanca i molt compacta i que si gires el bol no cau.

5.     Afegeixo a la massa  les clares muntades a punt de neu amb molt de compte treballant de baix a dalt amb una llengua pastissera. Jo les incorporo en dos cops i em va millor. Al principi costa una mica més perquè la massa és molt espessa i cal treballar-la a poc a poc. Però al final obtinc una massa suau, esponjosa i uniforme.

6.     En un motlle rodó amb paper de forn o untat amb mantega i farina poso al forn uns 35 minuts a uns  180 graus. (forn de sota). Paro el forn, obro la porta una mica i deixo uns 10/15  més de repòs abans de treure el pa de pessic. El poso damunt el marbre de la cuina.

7.     Deixo refredar bé abans de treure’l del motlle i de treballar-ho. Jo recomano fer-lo el dia abans, embolicar amb film transparent i desar a la nevera.

 

Almívar per mullar el pa de pessic: 100 grams de sucre, 100 grams d'aigua, el suc de mitja llimona i unes gotes de brandi (o un altre licor)

 

8.                 Barrejo l'aigua amb el suc de llimona, hi afegeixo el sucre i unes gotes de licor i ho porto al foc. Quan comenci a bullir compto uns 3 minuts i aturo el foc. Remeno i deixo refredar una mica. Amb un pinzell de pastisseria vaig pintant la base de dins del pa de pessic, li donarà humitat, dolçor i un punt de sabor molt bo.

 

La mantega pastissera blanca i rosa: 350 grams de mantega, 150 grams de sucre de llustre, 50 ml de llet i unes gotes d’essència de vainilla. Colorant alimentari blanc (30 grams, mig potet) i colorant alimentari rosa (unes gotes). 

 

Un apunt sobre els colorants alimentaris: els he comprat en una botiga especialitzada en ingredients per pastisseria, el blanc feia temps que el volia fer servir per aconseguir una crema de mantega blanca i no pas groga com sol quedar habitualment. El resultat ha estat espectacular. Lo del rosa simplement ha estat per donar-li un punt extra de color i alegria. 

 

Hi ha diverses maneres de fer aquest tipus de mantega i durant els últims anys n’he anat provant diverses. Enguany (any 2022) he decidit fer-la d’una manera molt senzilla i que queda molt bona i molt vistosa. 

Segurament hi ha receptes molt més elaborades però aquesta queda molt bona i faig servir tres ingredients bàsics (mantega, sucre i llet) i no uso ou. 

 

9.                 Bato la mantega tova amb unes varilles, afegeixo el sucre i després la vainilla. Al final afegeixo uns 25/30 grams de colorant alimentari blanc. Així aconsegueixo una crema blanca ben bonica. Poso la mantega en una mànega pastissera i la resta la tenyiré de color rosa. Les proporcions a ull serien un 80% deixo la mantega pastissera blanca i el 20% restant la faré rosa. Afegeixo unes gotes de colorant rosa i bato bé.  I col·loco en una altra mànega pastissera. 

 

Guarniments i farciments: ous de xocolata, plomes de colors, ametlla a làmines (o  granulada), melmelada de préssec o albercoc, cireres confitades, pollets, nius ....

Eines: motlle per pa de pessic, mantega i farina pel motlle, mànega pastissera amb broca arrissada, llengua i pala pastisseres, …

 

Un apunt sobre l’ametlla: si és laminada habitualment la venen sense torrar. Jo la torro un xic al forn, compte! que es crema de seguida. Poso les làmines d’ametlla damunt un paper de forn i en una safata i ho coc al forn un parell de minuts a uns 130 graus. Cada forn té els seus tempus, cal vigilar molt que no es cremi. També ho pots torrar en una paella.  Si és ametlla granulada ja la pots comprar torrada (o crocanti com li diuen).

 

El dia abans faig el pa de pessic, l'embolico amb film transparent i deso a la nevera.

 

Muntatge i decoració del pastís:  

Trec el pa de pessic de la nevera i tallo  les parets exteriors perquè així la mantega s'hi enganxarà millor. Tallo el pastís horitzontalment en tres parts. 

Primer faig dos talls en horitzontal. Van molt bé els ganivets de pa perquè són més llargs i amb dents serrades. Pinto amb l'almívar totes tres planxes de pa de pessic.

En el primer pis hi poso melmelada de préssec i tanco.

En el segon pis hi farceixo amb crema de mantega pastissera blanca i tanco.

Cobreixo tot el pastís el pis de dalt i les parets amb crema de mantega pastissera blanca. Jo ho faig amb un ganivet però si tens una pala pastissera molt millor. 

I ara bé la part divertida: em poso en una mà tot el pastís i amb l’altra mà vaig enganxant l’ametlla (granulada o laminada) per les parets del pastís. Pots cobrir tota la paret o només la meitat de la base. Això ja com més t’agradi. 

Poso el pastis en una safata bonica i passo a decorar-lo amb flors de mantega combinant les blanques i les roses.  I acabo amb els ous de xocolata, els pollets, i les plomes. 

Alerta! Aquest pastís pot estar-se entre 3 i 4 dies a la nevera perquè porta mantega pastissera. Perquè ho tinguis en compte! 

 

I ja tens una Mona ben bonica, vistosa i feta per tu mateixa. 

 

Bona Pasqua !












































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!