Menú

14 de des. 2024

polvorons d'ametlla

 


polvorons d’ametlla


Dificultat

Mitjana

Temps de preparació

temps de cocció

1 dia

10’

Cost per ració

0,20€


Els clàssics polvorons fets amb ametlla, torrant les farines al forn, necessites temps per fer-los, més que res pels temps de descans, bàsics perquè quedin bé però si segueixes fil per randa les indicacions han de quedar uns polvorons casolans boníssims.

Ingredients per uns 25 polvorons:  300 grams de farina de blat (pot ser de brioixeria o de les de tot us), 175 grams de farina d’ametlla, 150 grams de llard de porc (venen en terrines de 250 grams habitualment), 125 grams de sucre de llustre (van en pots de 500 grams però, si tens molinet de moldre cafè te’l pots fer a casa), la ratlladura de la pell d’una llimona, i per decorar: un grapat de sèsam torrat i uns 20 grams més de sucre de llustre.

altres: papers d’embolicar polvorons: en venen a les botigues especialitzades en pastisseria. Venen en paquets amb 25 paperets per uns 1,50€ tot el pac.

1.     Primer de tot, peso tots els ingredients i sobretot, la llard de porc que estigui a temperatura ambient, per poder-la treballar ha de ser una crema suau

2.     Poso en un bol les dues farines i les remeno bé.

3.     Poso el forn a preescalfar a 180 grams

4.     Col·loco les farines damunt un paper de forn sobre una safata de forn i les poso a torrar al forn preescalfat, a la safata del mig durant uns 15 minuts en total. Durant la cocció obro la porta del forn i remeno les farines perquè es torrin de totes bandes, això ho faig 3 cops aproximadament. Cal vigilar que no es cremin si no amargarien. 

5.     Les trec del forn i les deixo refredar. En aquest moment puc deixar les farines un parell d’hores o bé tot un dia, depèn com t’organitzis.

6.     Ara vaig a fer la massa. Poso les farines en un bol i afegeixo el sucre de llustre, remeno. Afegeixo la ratlladura de la llimona i remeno. I finalment afegeixo la llard de porc i remeno amb la llengua pastissera fins que veig que no puc continuar remenant i

7.     passo a amassar amb les mans. A poc a poc aconsegueixo una massa compacta, que no s’enganxa a les parets del bol. En aquest moment, és quan…

8.     la trec del bol i l’aplano una mica, l’embolico amb film transparent i la poso a la nevera a refredar almenys durant una hora

9.     trec la massa de la nevera i la col·loco entre dos papers d’estrassa o de forn i amb un corró l’aplano fins obtenir una planxa d’un dit de gruix aproximadament

10. En aquest moment és quan he de tallar les formes. M’ajudo d’un tallapastes rodó (pots usar la forma que més t’agradi) i anar col·locant els polvorons damunt un paper de forn en una safata d’anar al forn. Cal fer-ho amb molt de compte, va bé ajudar-se d’una llengua pastissera per desenganxar la peça del paper de forn on hi ha la planxa i traslladar-ho a la safata de forn. En aquests moments els polvorons no es poden manipular ja que es poden trencar.

11. La massa sobrera la torno a treballar fent una bola i aplanant i si s’ha escalfat, posar-la una estona a la nevera i repetir el procés fins que ja no quedi massa de polvoró.

12. Deixo els polvorons reposar una estona mentre s’escalfa el forn a 200 graus (dalt i baix, alerta ! sense aire).

13. Col·loco la safata de polvorons dins el forn, a la safata del mig i ho coc uns 12 minuts (alerta, cada forn té la seva intensitat, cal vigilar que no es cremin). Sé que estan a punt quan observo que la superfície comença com a esberlar-se un xic o bé quan tenen un color daurat.

14. Trec del forn i deixo refredar unes hores (entre 4 i 6 hores ja seria suficient). En aquests moments és molt important no manipular els polvorons perquè es poden trencar.

15. Ara vaig a decorar-los un xic. Espolso sucre de llustre per sobre o bé poso una mica de llavors de sèsam torrat. Avui he fet meitat i meitat. 

16. Embolico en paper especial o bé ho poso en una safata bonica per menjar-nos-els.

 

Bon profit!
















































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!