polvorons d’ametlla
Els clàssics
polvorons fets amb ametlla, torrant les farines al forn, necessites temps per
fer-los, més que res pels temps de descans, bàsics perquè quedin bé però si
segueixes fil per randa les indicacions han de quedar uns polvorons casolans
boníssims.
Ingredients per uns 25 polvorons: 300 grams de
farina de blat (pot ser de brioixeria o de les de tot us), 175 grams de farina
d’ametlla, 150 grams de llard de porc (venen en terrines de 250 grams
habitualment), 125 grams de sucre de llustre (van en pots de 500 grams però, si
tens molinet de moldre cafè te’l pots fer a casa), la ratlladura de la pell
d’una llimona, i per decorar: un grapat de sèsam torrat i uns 20 grams més de
sucre de llustre.
altres: papers d’embolicar polvorons: en venen a les botigues
especialitzades en pastisseria. Venen en paquets amb 25 paperets per uns 1,50€
tot el pac.
1. Primer de tot, peso tots els ingredients i
sobretot, la llard de porc que estigui a temperatura ambient, per poder-la
treballar ha de ser una crema suau
2. Poso en un bol les dues farines i les
remeno bé.
3. Poso el forn a preescalfar a 180 grams
4. Col·loco les farines damunt un paper de
forn sobre una safata de forn i les poso a torrar al forn preescalfat, a la
safata del mig durant uns 15 minuts en total. Durant la cocció obro la porta
del forn i remeno les farines perquè es torrin de totes bandes, això ho faig 3
cops aproximadament. Cal vigilar que no es cremin si no amargarien.
5. Les trec del forn i les deixo refredar. En
aquest moment puc deixar les farines un parell d’hores o bé tot un dia, depèn
com t’organitzis.
6. Ara vaig a fer la massa. Poso les farines
en un bol i afegeixo el sucre de llustre, remeno. Afegeixo la ratlladura de la
llimona i remeno. I finalment afegeixo la llard de porc i remeno amb la llengua
pastissera fins que veig que no puc continuar remenant i
7. passo a amassar amb les mans. A poc a poc
aconsegueixo una massa compacta, que no s’enganxa a les parets del bol. En
aquest moment, és quan…
8. la trec del bol i l’aplano una mica,
l’embolico amb film transparent i la poso a la nevera a refredar almenys durant
una hora
9. trec la massa de la nevera i la col·loco
entre dos papers d’estrassa o de forn i amb un corró l’aplano fins obtenir una
planxa d’un dit de gruix aproximadament
10. En aquest moment és quan he de tallar les
formes. M’ajudo d’un tallapastes rodó (pots usar la forma que més t’agradi) i
anar col·locant els polvorons damunt un paper de forn en una safata d’anar al
forn. Cal fer-ho amb molt de compte, va bé ajudar-se d’una llengua pastissera
per desenganxar la peça del paper de forn on hi ha la planxa i traslladar-ho a
la safata de forn. En aquests moments els polvorons no es poden manipular ja
que es poden trencar.
11. La massa sobrera la torno a treballar fent
una bola i aplanant i si s’ha escalfat, posar-la una estona a la nevera i
repetir el procés fins que ja no quedi massa de polvoró.
12. Deixo els polvorons reposar una estona
mentre s’escalfa el forn a 200 graus (dalt i baix, alerta ! sense aire).
13. Col·loco la safata de polvorons dins el
forn, a la safata del mig i ho coc uns 12 minuts (alerta, cada forn té la seva
intensitat, cal vigilar que no es cremin). Sé que estan a punt quan observo que
la superfície comença com a esberlar-se un xic o bé quan tenen un color daurat.
14. Trec del forn i deixo refredar unes hores
(entre 4 i 6 hores ja seria suficient). En aquests moments és molt important no
manipular els polvorons perquè es poden trencar.
15. Ara vaig a decorar-los un xic. Espolso
sucre de llustre per sobre o bé poso una mica de llavors de sèsam torrat. Avui
he fet meitat i meitat.
16. Embolico en paper especial o bé ho poso en
una safata bonica per menjar-nos-els.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!