21 de gen. 2022

Paella de rap i gambes

 


 

Dificultat

Mitjana

Temps

1h30’

Cost per ració

3€

 

Ingredients per unes 8 persones:

800 grams d’arròs rodó  (o una tassa per persona, més una extra de regal)

Els peixos:  cues de rap tallades a daus (uns 1200 grams), unes puntes de calamars (400 grams),  unes gambes llagostineres (12 unitats o 500 grams); uns escamarlans (3 o 4 unitats)

Les verdures:  4 tomàquets ratllats, 1 pebrot verd,

Espècies: oli d’oliva, 2 dents d’all, pebre vermell dolç, un bitxo

a més a més: 100 ml de vi blanc

 Pel fumet: cap de rap o de lluç i peix de roca, cintes, mitja ceba, ... en total el doble de líquid que d'arròs, o sigui, uns 1600ml

 

1)    A la peixateria demano que netegin el peix i el tallin petit.

2)    En primer lloc, faig el fumet de peix posant caps de peix (de rap, de lluç...) i si tenim peix de roca millor. Tot en una olla amb aigua i a coure, un cop bull, una horeta n’hi ha prou. El temps que es fa el fumet faig el sofregit.

3)    En una paella per a arròs (d’aquelles planes i ben grans de base) poso oli d’oliva, uns grans d’all, ho escalfo i quan l’oli estigui ben calent fregeixo banda i banda les gambes i els escamarlans, just daurar-los i treure’ls del foc junt amb les dents d’all. S’han de fer poquet perquè no es malmeti la carn de dins.

4)    En l’oli on he fregit les gambes ara fregeixo el rap que el tinc tallat a daus, també volta i volta i l’aparto.

5)    Ara faig el sofregit. Primer fregeixo les puntes de calamar amb l'oli afegint un bitxo i unes dents d'all.

6)     Afegeixo la verdura neta i tallada: el pebrot verd 

7)    Aboco el pebrot verd i deixo fregir uns minuts.

8)    Afegeixo el tomàquet natural ratllat. En aquest punt deixo coure a foc lent fins que es faci una salsa més fosca. Al final d’aquesta cocció i afegeixo les espècies que m’agradin més: sal, pebre negre, alguns cops el pebrot vermell (pimentón),  també hi pots afegir safrà (1 cullerada de postres).

9)    En aquest punt és quan deixo reposar el sofregit. Fins i tot l’he fet el dia abans i l’he desat en un taper a la nevera. L’endemà els sabors són més intensos.

Anem a fer la paella, calcula mitja horeta abans d’anar a taula, així vas bé de temps.

 

10)  Poso el sofregit a la paella gran a escalfar. Poso el fumet a escalfar

11)   Quan el sofregit és calent hi aboco l’arròs i el remeno bé perquè quedi ben amarat de sabors. Oloro i rectifico de sal si cal.

12)  Quan l’arròs es comenci a veure transparent (3 minuts aprox.)  hi aboco el fumet ben calent calent (bullint) ajudant-nos d’un cullerot i fent servir un colador d’aquests petits perquè no ens caigui trossets de restes del peix. Distribueixo bé el líquid i ja no remeno més. Important ! Ja no remeno més. Només vigilo per si faltés brou.

13)  La cocció: molt important, tapat i en total couré una 15 minuts. Divideixo la cocció en 3 parts. Els primers 5 minuts coc a foc fort, la 2a part abaixo el foc i coc 5 minuts. Al final d’aquesta part miro com està de líquid per afegir-ne o no. Aprofito per afegir els trossos de rap i les gambes. I durant els últims 5 minuts ja amb tot ho coc a foc fort. Aturo el foc i deixo reposar 5 minuts. Trec la tapa, decoro amb unes branques de julivert i porto a taula.

 

Bon profit!

 



















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!