Consells per una bona paella d’arròs
v
escull bé l'arròs, sembla obvi però
cal remarcar-ho. Escull un arròs de gra rodó, millor si és del Delta de l'Ebre.
v
Temps de cocció: per un arròs blanc es
calcula un total de 20 minuts. Jo poso l’arròs, remeno i compto des del moment
que afegeixo el brou calent uns 15 minuts, els
primers 5 minuts a foc fort, els segons 5 minuts (del minut 6 al minut 10) foc
mig i els últims 5 minuts a foc fort (que és quan incorporo gambes, musclos i
cloïsses si és el cas) Sempre tapat. Aturo el foc i deixo
reposar 5 minuts perquè s’acabi de fer amb la mateixa escalfor que resta.
v
Usa un bon brou, que no sigui massa fort però sí
gustós
v
Si no tens brou, pots usar aigua, sempre i quan l’aboquis
després d’escalfar el sofregit i deixis coure uns minuts perquè agafi aromes i
sabors de les verdures. Aleshores ja podràs abocar l’arròs. (jo ho he fet algun
cop així però procuro tenir brou sempre)
v
Usa una paella ample,
plana, la qüestió és posar-hi una o dues capes d’arròs com a molt. La mida? Depèn
de la quantitat de persones: per unes 10 persones una paella de 60 cm de
diàmetre, per unes 6 persones una paella d’uns 40 cm. de diàmetre. Fins i tot
hi ha experts que apunten a mides més ajustades (vaig llegir en una web que una
paella d’uns 40cm, seria per 2/3 persones i justament és la que jo tinc a
casa). La qüestió és que com més fina sigui la capa d’arròs, millor queda.
v
El brou l’aboques ben
calent a l’arròs. Si fas el brou a casa molt millor, no porta tanta sal i surt més suau. A més a més, en pots fer un dia i congelar-lo. Sempre va bé per aprofitar les restes de menjar.
v
No remenis mai l’arròs,
deixa’l fer, solet ... vol tranquilitat.
v
Deixa reposar com a mínim
5 minuts abans de servir perquè tot s’assenti.
v
Evita afegir brou a mitja
cocció. Si calcules bé, tot anirà bé. (el doble de brou que d’arròs)
v
Fes un bon sofregit, a
foc lent, posant primer (si és paella vegana) la ceba i el pebrot i afegint les
verdures en funció de les seves propietats (les que costi més de coure al
principi). Si és paella de peixos i carns cal sofregir-les primer (i el marisc fer-lo a l'inici volta i volta i apartar-lo)
v En cas de paella mixta, jo fregeixo primer les gambes i les aparto. Faig els musclos al vapor, els aparto i aprofito el brou resultant per afegir-lo al fumet de peix. Fregeixo les carns, seguidament la sípia, les verdures, els tomàquets ratllats i la picada. Deixo reposar perquè agafi cos i sabor.
v
Usa espècies amb seny,
ajuda molt sobre tot en el cas de les paelles veganes. Pots usar des de pebrot
vermell, o curri o herbes provençals, farigola, romaní entre d’altres però escull-ne
una si no saps combinar-les bé.
v
Pots acabar la cocció
dins el forn els últims 5 minuts, ajuda a assecar més la paella.
espero que et vagin bé aquests quatre apunts i et quedi una paella fabulosa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!