Menú

21 de febr. 2020

espaguetis napolitans a la vongole (amb cloïsses)



Aquest és un plat típic de la ciutat de Nàpols, molt senzill i gustós alhora. Una pasta amb gust mariner, suau, discreta i amb un toc frescós per la presència de julivert i els petits tomàquets frescos. El vi blanc li dona una mica més de cos i fortor sense amagar el sabor a mar.

Dificultat
Mitjana
Temps
45'.
Cost per ració
2,20€


Et presento aquest plat de pasta molt nutritiu, sa i fàcil de fer. La clau? Trobar unes cloïsses de bona qualitat. Poden ser d'aquí aprop (se'n diuen rossellones) o bé les gallegues (clotxina gallega) que són més grans (però també en podem trobar de València o del Delta de l'Ebre). Avui he optat per unes rossellones ben boniques.

Ingredients per unes 4/5 persones:  mig quilo d’espaguetis (es compta sempre uns 100 grams per persona i una mica més per si algú vol repetir), uns 800 grams de rossellones (demano a la peixateria aquelles cloïsses més aviat grandetes . Si les comprem el dia abans cal desar-les tapades a la nevera amb un drap humit amb aigua salada), un got de vi blanc, uns quants tomàquets cherrie, julivert fresc, oli d’oliva, sal i pebre negre.

1)     Primer de tot netejo bé les cloïsses. Com? Les poso en un bol amb aigua salada durant uns 15 minutets. Després una a una les pico damunt la taula de tallar, si apareix una taca fosca vol dir que té sorra i la tiro. Després les passo per força aigua fins que no hi ha sorreta al fons. Avui me les he trobat força netes i amb un parell d'aigüeres d'aigua ja he fet.
2)    Ara les faig al vapor. Poso en una cassola oli d’oliva i un parell de dents d’all picades, un pessic de julivert, les rossellones, hi afegeixo els tomàquets petits i cobreixo amb vi blanc. Ho coc fins que les cloïsses s’obrin. Això pot tardar entre 5 i 8 minuts aproximadament. En aquest punt puc esperar fins vint minutets abans de menjar-s'ho. Inclús guanya en sabor. Aleshores, colo les cloïsses i reservo el suquet que s’ha fet. 
3)    Tallo ben petit (picadet) més julivert fresc. (i deso unes fulles o branquetes per decorar al final)
4)    Coc la pasta al dente amb aigua i sal. És més, paro el foc abans de fer-se al dente. (important). Jo avui he deixat coure la meitat de temps que posa a la bossa (uns 7 minuts). 
5)    Poso el suc de les cloïsses a escalfar en una cassola, hi afegeixo el julivert i la pasta escorreguda. I ho deixo coure la resta d’estona que necessiti. Normalment una mica menys de la meitat. Hi vaig afegint el suc segons necessiti la pasta. La idea és que ens quedin els espaguetis cuits però amb una mica de suquet. Ho barrejo tot fins que la pasta quedi ben integrat. Afegeixo les cloïsses i tomàquets l’últim minut
6)    Serveixo decorat amb unes fulles de julivert senceres.



Bon profit!

els ingredients

all i julivert

els cherries

les rossellones

el vi blanc

quan s'obrin tanco el foc



escorro però deso el suc

bullo els espaguetis al dente


el suc de coure les cloïsses


aboco els espaguetis i 

finalment les cloïsses i tomàquets, un parell de minuts i a servir


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!