Menú

18 de des. 2020

paella de sípia, calamarcets i gambes

 


Dificultat

Mitjana

Temps de preparació

1h

Temps de cocció

15’+10’

Cost per ració

3,5€

 

Ingredients per unes 6 persones: 600 grams d’arròs rodó  (o una tassa per persona, més una extra de regal), per coure l’arròs el doble de líquid (fumet o brou, uns 1200 ml), avui he  utilitzat un brou fet per mi a base de peix de roca, i un cap de rap; però pots utilitzar-ne un ja fet.

Els peixos:  2 sípies negres (he demanat que me les netegin, tallin a trossets i aprofito la salsa o melsa que li aporta un sabor únic), uns quants calamarcets, si són grans tallats a trossos,  unes gambes llagostineres (unes 3 per persona).

Les verdures:  1 ceba i  1 pebrot verd

Espècies: oli d’oliva, 2 dents d’all, pebre negre i pebrot vermell.

  

1)     A la peixateria demano que netegin tot el peix i el tallin petit. La sípia m’agrada més la negra i m’emporto la salsa però no la tinta. Avui no em cal fer fumet perquè ja en tinc de congelat que vaig fer fa unes setmanes. Però el fumet el faig amb peix de roca, retalls de peix (espines, cap de rap o d’un altre peix gran) i unes galeres. Ho poso tot en una olla amb aigua, llorer, una branqueta de timó (farigola) i si tinc alguna verdura de les de brou però no cal. Ho poso al foc i deixo coure una horeta a foc mig. Colo i ja tinc el fumet.

2)    Netejo les verdures (pebrots, ceba) i les tallo a trossos.

3)    I un cop ja tinc tots els ingredients nets, tallats i organitzats començo a fer la paella. En una paella d’aquelles de gran base i baixes i aboco oli d’oliva amb uns allets perquè s’aromatitzi. Extrec els alls quan ja han fet la funció. Hi fregeixo les gambes i aparto. Les faig poquet, uns 3 minuts volta i 3 minuts i fora.

4)    Ara fregeixo els trossos de sípia i calamarcets i coc uns 7 minuts .

5)    Afegeixo la ceba i el pebrot verd.

6)    Obro amb unes tisores la part de la sípia que conté la salsa i que li donarà un punt de mar espectacular. La poso a dins la paella i extrec la salsa de dins que remeno fins que estigui ben barrejada amb la resta d’ingredients. I deixo coure tot una estona, uns 15 minuts, a foc lent.

7)    A mitja cocció hi aboco un raig de vi. Avui he fet servir un vi blanc del Penedès que comprat en una bodega del barri.

8)    En aquest punt deixo coure a foc lent fins que es faci una salsa més fosca. Al final d’aquesta cocció i afegeixo les espècies que m’agradin més: alguns cops el pebrot vermell (pimentón). Trec les peces on va la salsa de la sípia. També en alguns casos he fet una picada que li dóna un punt boníssim, com la faig? Fàcil: pico all i julivert.

9)    En aquest punt és quan deixo reposar el sofregit. Fins i tot l’he fet el dia abans i l’he desat en un taper a la nevera. L’endemà els sabors són més intensos. Avui he fet el sofregit el mateix matí i he deixat reposar un parell d’hores.

10)  En aquest moment poso el sofregit (o continuo fent-lo) i quan estigui calent hi aboco l’arròs i remeno bé. Rectifico de sal si cal.  Quan l’arròs es comenci a veure transparent hi aboco el fumet ben calent calent (bullint) ajudant-nos d’un cullerot i fent servir un colador d’aquests petits perquè no ens caigui trossets de restes del peix. Si no he fet fumet hi aboco aigua i distribueixo bé el líquid i ja no remeno més. Important ! Ja no remeno més. Només vigilo per si faltés aigua i sacsejo de tant en tant perquè l’arròs no quedi enganxat. Ho coc a foc mig uns 15 minuts amb la paella tapada, fent tres intensitats durant la cocció, els primers 5 minuts a foc fort, els segons 5 minuts a foc mig i els últims 5 minuts a foc fort altre cop.

11)   Els últims 2 minuts col·loco les gambes de forma bonica i tapo. No remeno l’arròs, només col·loco les gambes.

12)  Paro el foc i deixo reposar 5/7 minuts.

 

Bon profit !



























 

1 comentari:

Agraïda per la teva aportació !!!