Dificultat |
Mitjana |
Temps temps de cocció |
30’ 20’ |
Cost per ració |
2,20€ |
Cost: comptant afegir-hi les gambes al final.
Una sopa feta segons la feia ma mare,
amb la picada, i que et transporta a un mar de sensacions. Queda molt gustosa,
amb un color rogenc i un sabor increïble. Èxit assegurat. Jo aprofito el dia
que faig paella de gambes per fer-la, així trec tot el profit de les gambes ja
que per la sopa només ens calen els caps i les closques. Si deixes el brou
reposar unes hores després de fer-lo augmenta en sabor i intensitat.
Ingredients per una sopa per unes 4 persones: 300 grams de
galets o fideus (pasta) o bé d’arròs rodó (a casa agrada més la sopa de peix
feta amb arròs), oli d’oliva, unes 12 14 gambes grans, un assortit de peix per
brou amb algun cap d’un peix gran (rap, lluç...), unes cintes, i algun peix de
roca, 5 tomàquets madurs, una cabeça d’alls, 2 cebes, i per la picada: un grapat
d’ametlles, all, julivert, sal i pebre blanca.
1.
Primer de tot, poso les gambes amb l’oli calent en el
fons d’una olla fonda i les coc volta i volta. Les reservo i deixo refredar.
2. Afegeixo les cebes
picades i els alls també picats a l’olla i coc uns minuts a foc lent.
3. Mentre, pelo les gambes
i deixo els caps i les closques en un bol.
4. Les gambes pelades les
deso en un taper que després em serviran, o bé, per afegir-les a l’hora de
servir amb la sopa o bé per un altre plat (una paella de gambes per exemple).
5. Aboco els caps i les closques
al sofregit que hi ha a l’olla i sofregeixo. Aixafo bé tots i cadascun dels
caps de les gambes perquè deixin anar tot el suquet. Aquesta és una de les
claus d’aquest plat.
6. Afegeixo els tomàquets
ratllats al sofregit i deixo coure uns 10 minuts més a foc mig.
7. Aboco una mica de
brandi, apujo el foc perquè s’evapori i...
8. Ara és el moment d’afegir
tot el peix de roca.
9. Ho deixo coure un parell
de minuts tot remenant i
10. Aboco aigua a l’olla
(tres quarts de la capacitat) i salo al gust. Ho faré coure tot uns vint
minuts.
11. Millor no remenar massa
per no esmicolar el peix però sí es pot remoure amb compte.
12. Faig una picada amb unes
dents d’all picades, sal, julivert. Hi afegeixo les ametlles picades i barrejo
tot bé. Afegeixo aigua de la cocció perquè després és més fàcil integrar-la al
brou.
13. Quan queden dos minuts
per acabar la cocció del brou hi aboco la picada i remeno.
14. Passats els 20 minuts, aturo el foc ...
deixo descansar una hora o més
15. Colo el peix, les
closques i tot plegat i deixo només el brou. Avui ho faig així però altres cops
trec les carns dels peixos que després afegeixo a última hora a la sopa (junt
amb les gambes). Avui els peixos que
tenia no tenien prou carn per fer-ho. Tot depèn dels tipus de peixos que
tinguis.
16. Aquest brou el que faig
és posar una part en un taper gran i l’altra la faig servir per fer la sopa d’avui.
17. Poso el brou en una olla
mitjana i quan bull hi aboco l’arròs i deixo coure uns 15 minuts.
18. Quan he acabat la cocció
hi afegeixo les gambes pelades (si nobles vull usar per una paella per exemple) o els trossets de peix (és opcional) i serveixo
a taula.
19. També es pot servir amb
unes torrades de pa. I hi ha gent que en el brou hi afegeix algunes herbes com
porro, pastanaga, o api. Nosaltres a casa ho fem sense.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!