Menú

14 de maig 2021

Mandonguilles amb salsa castellana i picada catalana

 


 

Dificultat

Mitjana

Temps

2 hores

Cost per ració

1,90€

 

Ingredients per unes 8/10 persones:  1200 grams de carn picada (meitat de vedella, meitat de porc), 1200 grams de pastanaga, 1 kg de patates, 1 ceba mitjana, 800 ml de vi blanc, 1600 de brou (de verdures o d’au), una cabeça d’alls, pa ratllat, farina, 3 ous, julivert picat, orenga picat, curri, sal, oli d’oliva pebre negre molt, i un tros de formatge parmesà (que ratllaré).

 

Primer faig l’acompanyament de patates

1)    Netejo les patates (unes 8 patates mitjanes aproximadament). Les faré amb pell. Les tallo a daus mitjans i les col·loco en una safata per anar al forn amb paper de forn que prèviament he espolsat amb unes gotes d’aigua i un raig d’oli. Això evitarà que el paper es cremi, s’adapti bé a la safata i no s’enganxin. Salpebro les patates i les ruixo amb una mica d’oli. Avui tenia unes branquetes de romaní i també les hi he posat.

2)    Coc al forn uns 30’, primer les tapo amb paper d’alumini i els últims 8 minuts destapo i que continuïn fent-se. Formaran una capa daurada.

 

Ara, mentre tinc les patates al forn passo a fer les mandonguilles:

1)    Primer de tot dir que la qualitat de la carn és molt important. Jo demano que em piquin la carn meitat de vedella (la part de la falda queda molt bé), meitat de porc (carn magra). Tot i que això ja va a gustos.

2)   Poso la carn picada dins un bol.

3)   Aleshores començo a aromatitzar la carn. Hi afegeixo aquests ingredients: els 3 ous batuts, sal, pebre negre molta, all i julivert picats, un polsim de curri, i formatge parmesà ratllat. Al final de tot hi afegeixo pa ratllat a poc a poc segons demani la massa. Ho treballo tot amb les mans. El resultat ha de ser una massa de carn enganxosa i amb tots els ingredients ben barrejats i integrats. Els ous i el formatge li donen una cremositat increïble.

4)   Un cop feta la massa vaig traient petites porcions i formo boletes treballant amb les palmes de les mans. La mida va a gustos.

5)   Col·loco les boletes de carn en un bol amb farina al fons i les vaig arrebossant bé. Amb aquesta acció aconsegueixo que després en fregir-se tinguin un to daurat i deixin anar la farina que ajuda a espessir la salsa. La farina sobrera la deso perquè després l’afegiré a la cassola.

6)   Fregeixo en una cassola gran amb oli ben calent les boletes de carn i els vaig donant la volta perquè es facin per tota la superfície. Just han de quedar daurades però queden poc fetes de l’interior, que és el que busco.

7)   Les trec i aparto en un bol amb paper absorbent.

 

 

Ara faré la salsa castellana:

1)    En la mateixa cassola hi aboco la ceba trinxada, remeno i afegeixo la farina sobrera.

2)   Ara afegeixo les pastanagues pelades i tallades a rodanxes.

3)   Les coc uns 5 minuts i just quan comencin a canviar de color apujo el foc i ...

4)   Aboco el vi blanc (avui uns 800ml). Deixo que s’evapori (uns minuts)

5)   Afegeixo el brou casolà (pot ser d’herbes o d’au). A mi personalment m’agrada més com queda amb el brou d’herbes

6)   Quan el brou comença a bullir deixo coure les pastanagues uns 7/8 minuts.

 

Preparo una picada catalana:

1)    Amb els ingredients de sempre i tot al morter i picant amb una mà de morter: 3 dents d’ all, unes fulles de julivert picades, un polsim de sal, i uns fruits secs (avellanes, o ametlles, pinyons, nous). Avui ho he fet amb nous. Al final hi afegeixo una presa de xocolata ratllada i si no en tens, una cullerada de xocolata en pols. Tot ben barrejat i hi afegeixo una mica de suc de la cassola perquè tot quedi ben diluït i poder afegir a la cassola

 

Vaig a completar el guisat:

1)    Tinc la cassola tapada amb la salsa coent-se i les pastanagues

2)   Hi aboco les mandonguilles que queden cobertes per tot el líquid. També es pot veure com la salsa tendeix a espessir gràcies a la farina.

3)   Les deixo coure 10 minuts. En aquest temps hi aboco la picada que he fet abans i remeno. Veuràs com canvia el color i la salsa es torna més fosca a causa de la xocolata.

4)   Aturo el foc i afegeixo les patates cuites. Ja tinc les mandonguilles per servir a taula.

 

Bon profit !

 














































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!