Dificultat
|
mitjana
|
Temps
|
1 hora
|
Cost per ració
|
0,40€
|
Ingredients per un pastís en un motlle de plumcake
(x unes 6/8 persones aprox):
Ingredients per fer la base del pastís:
Uns daus de mantega i sucre moreno, i unes quantes
rodanxes de pinya (depèn de la superfície a cobrir). Jo avui he fet servir una llauna petita de pinya natura (hi van 4 rodanxes)
Ingredients per fer el pa de pessic
( ho mesurarem amb gots de iogurt), 3 ous,
1 sobre de llevat (uns 16 grams), 1 iogurt grec, 2 mides del iogurt de sucre
moreno, 3 mides de farina (si és de brioxeria millor), mitja mida d’oli suau
(el de girasol va força bé però el d’oliva si és suau també), una mica de
brandi (opcional) o canyella o llimona (opcional). En aquest cas jo he apostat
per un rajolí de brandi.
Anem a preparar la base:
1) Posem
el forn a pre escalfar a uns 170 graus (a sota)
2) Ara
preparem la base del pastís, com?. Folrem amb paper de forn un motlle per anar
al forn i col·loquem la mantega fosa amb el sucre tot ben escampat i les
rodanxes de pinya a la base fent un dibuix, el que vulguem. Queda molt bonic si
posem mitges cireres confitades. (opcional)
Anem a preparar el pa de pessic:
3) Separem
clares de rovells. Desem les clares amb un polsim de sal a la nevera.
4) En
un bol batem els rovells una estona, hi afegim el sucre i batem una estona més.
Ha de quedar d’un color més clar i lleugerament espumós.
5) Hi
afegim la resta d’ingredients i els anem barrejant a poc a poc integrant-los a
la massa. Primer l’oli, el iogurt , i finalment ...
6) Tamisem
la farina i el llevat i ho aboquem a la barreja. Treballem la massa fins que
quedi ben homogènia i sense grumolls. Hem de mirar la textura, si quedés molt
espès podem alleugerir-ho amb un rajolí de llet.
7) Muntem
les clares a punt de neu i les afegim a la massa.
8) Omplim
el motlle amb el preparat i
9)
Aquest pastís es cou més lentament que
altres, això vol dir molta estona però amb el forn baixet. Ho posem al forn
durant uns 25 minuts a 160 graus (només el de sota). En aquest punt ja ha d’estar cuit però ho
podem comprovar punxant amb una agulla de fer mitja o un pal de broqueta o un
escuradents. *
10) Deixem
el forn amb la porta oberta i el pastís durant una estoneta i després el
traiem. Aquest pa de pessic cal desemmotllar-lo abans que refredi del tot. Per
això quan veiem que el pa de pessic es desprèn (desenganxa) de les parets del
motlle i està tebi és el moment. El traiem i el girem ja que la pinya ha de
quedar a sobre.
És deliciós si es posa a
nevera i es menja fresquet a l’estiu.
*el temps de cocció dependrà del tipus de forn. En
aquests moments jo tinc un forn provinent d’una cuina d’inducció molt potent i
cal tenir cura que no se’m cremin els menjars. Per tant, el temps per mi és
curt i a temperatures més baixes de l’habitual. En un pastís tamany d’un motlle
de plumcake necessito uns 25 minuts màxim a uns 170 graus i anar vigilant que
no se’m cremi.
Bon profit!
![]() |
els ingredients, el suc de pinya opcional (x la base) |
![]() |
primera barreja: rovells i sucre |
![]() |
mitja d'oli |
![]() |
tamisem la farina |
![]() |
tamisem el llevat |
![]() |
tot ben remenat (millor cullera de fusta) |
![]() |
la base del pastís que després serà la part superior |
![]() |
tot al motlle |
![]() |
ben esponjós i deliciós |
Mmmm! Quina bona pinta! Apuntat per a fer-lo a casa!
ResponEliminaGràcies Judit