Menú

26 de gen. 2024

Fideuà de mar a la catalana


Fideuà de mar a la catalana

 

Dificultat

Mitjana

Temps

2 hores

Cost per ració

6,10€

 La fideuà que fem a casa, tal qual ens ho explicaven les padrines, amb tot el sabor de mar, la clau? Doncs no hi ha una sola clau sinó diverses, un bon fumet fet a casa, el fumet amb els caps de les gambes, la infusió de safrà, la melsa de la sípia.. uns fideus deliciosos i que conviden a repetir !

 Ingredients per unes 10 persones:

1kg de fideus fins (num.2), 2 sípies grans negres netes amb la melsa, 2 calamars grans,  gambes i llagostins (un quilo aprox.), 2 cebes, 3 pebrots verds, 6 o 7 grans d’all, tomàquet triturat natural (uns 300 grams aprox.), una cullerada sopera de mostassa, 4 o 5 nyores, safrà, musclos (1 kg.), fumet de peix (afegint fumet de caps de gambes): 1 litre per hidratar el sofregit i 2 litres més per coure els fideus. I també hi afegeixo el brou de fer els musclos al vapor. (aquí s'aprofita tot)

Per acompanyar: allioli al gust (tot i que, personalment, m'agrada més tal qual, amb tot el sabor de mar)

  

1.       Primer de tot, preparo tots els ingredients: netejo el peix, els musclos, i mesuro les quantitats.

2.       Poso a fer el fumet, així ja el tindrem a punt. Com? Fàcil, en una olla poso aigua freda amb el cap de rap, les galeres, els crancs i tot el que tingui per fer el fumet. Quan arrenca el bull ho deixo coure uns 30 minuts, tapo i a reposar. Quantitats? depèn. Pensa que una part reduirà però si vols 3 litres de fumet, recomano posar mig litre més o més, per si de cas.

3.       En una paella gran poso oli d’oliva a escalfar, afegeixo els grans d’all pelats i aixafats per aromatitzar l’oli. Quan són rossos, els retiro.

4.       A la mateixa paella afegeixo els fideus i els faig enrossir tot remenant. Quan són ben rossos i uniformes, els aparto.

5.       Afegeixo a la mateixa paella una mica d’oli d’oliva i sal, i marco les gambes i llagostins, volta i volta, un minut per banda i els aparto. Alerta que el marisc no vol massa cocció, ha de quedar mig cru perquè després quedi gustós i no ressec.

6.       Afegeixo més oli i ara faré el sofregit: poso la ceba tallada ben petita, deixo fer un xic i afegeixo el pebrot verd tallat, deixo coure a foc uns vint minuts fins que sigui fosquet. Ho vaig remenant i vaig afegint fumet de peix.

7.       Mentrestant pelo les gambes i poso els caps en una olleta amb un xic d’oli, les aixafo bé que treguin tot el suc i afegeixo aigua, ho deixo coure uns 10 minuts i tapo. Després ho colaré i ho afegiré al fumet de peix.

8.       Ara afegeixo a la ceba i el pebrot la sípia i el calamar tallats, remeno bé, tapo i deixo coure a foc mig uns vint minuts més. També ho vaig hidratant amb el fumet de peix perquè no quedi sec, sempre hidratat. I aprofitaré aquest temps per colar el fumet, infusionar el safrà i coure els musclos al vapor.

9.       Colo el fumet de peix i el barrejo amb el fumet de caps de gamba.

10.   En una tassa poso uns 50 o 60 ml. d’aigua calenta amb el safrà i deixo infusionar una estona.

11.   Poso els musclos nets en una olla amb una mica d’aigua, sal, un gra d’all, una fulla de llorer i un parell de rodanxes de llimona. Els poso al foc, tapat durant 2 o 3 minuts que ja s’obriran. Deixo refredar un xic i trec la carn de dins. Reservo el fumet per afegir-lo al fumet de peix.

12.   Escaldo les nyores i n’extrec la carn. Com? Poso en un cassó aigua a bullir amb les nyores, ho deixo coure uns minuts, trec les nyores i amb paciència i un ganivet vaig traient la carn de dins. És una tasca molt entretinguda però val la pena. Li dona un sabor extraordinari.

13.   Afegeixo al sofregit la melsa de la sípia, obrint per dins i que surti tot el que hi ha... m'ajudo d'una cullereta. Això ho faig passats els vint minuts que he afegit la sípia. Ho deixo coure 3 minuts a foc mig. Remeno i si cal, afegeixo fumet de peix..

14.    Ajunto els brous: el fumet de peix, el brou dels musclos al vapor, el brou de caps de gambes i ara sí, afegeixo 2 litres de fumet de peix en calent i seguidament els fideus. Remeno i rectifico de sal.

15.   Afegeixo la infusió de safrà

16.   Remeno tot bé i ....

17.   Deixo coure els fideus uns 6 o 7 minuts amb la tapa posada.

18.   Durant l’últim minut afegeixo els musclos i  les gambes i llagostins marcats i pelats i tanco el foc. Tapo i deixo reposar 5’ més perquè s’acabin de coure les gambes i llagostins amb l’escalfor residual

19.   A taula amb un bon allioli

 

 

Bon profit!


Faig el fumet!



El sofregit...





















Fumet de caps gambes




Musclos al vapor






Safrà infusionat



Nyores




Continuo amb el sofregit...














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!