Menú

13 d’abr. 2025

Mona de Pasqua tipus Sara (2025)




La Mona de Pasqua tipus Sara 2025

 

 

Dificultat

Mitjana

Temps aproximat

2 hores

Cost per ració

0,80€

 

Aquí la tenim, la tradicional mona de Pasqua. Avui feta amb mantega. És la tradicional Sara, pastís en honor a Sara Bernhardt, actriu francesa de teatre i cinema del segle XIX. És un pastís esponjós, fet amb una base de pa de pessic i cobert amb crema de mantega pastissera i guarnit amb ametlles laminades torrades.   

 

 

Ingredients per un pastís mitjà:

Almívar per mullar el pa de pessic: 100 grams de sucre, 100 grams d'aigua, el suc de mitja llimona i unes gotes de brandi (o un altre licor)

La mantega pastissera: 500 grams de mantega, 200 grams de sucre de llustre, i unes gotes d’essència de vainilla.

Farciment i decoració: ametlla laminada (uns 100 grams), ous de xocolata, pollets, plomes de colors…

Pa de pessic per mona: La Genovesa. 6 ous (separar rovells i clares), 200 grams de sucre, 250 grams de farina (si és de força pujarà més), 3 cullerades de llet (o aigua) mig sobre de llevat en pols (8 grams) i mantega i farina pel motlle.

Eines: motlle per pa de pessic, mantega i farina pel motlle, mànega pastissera amb broca arrissada, llengua i pala pastisseres, …

 

Com faig el pa de pessic, tipus Genoveva:

 

1.     Primer de tot separo les clares dels rovells. Les clares les poso dins un pot o bol fondo per després muntar-les. Un pessic de sal i a la nevera perquè estiguin ben fredes. Aquet pas és important perquè m’asseguro que les clares estiguin ben fredes i després muntin bé.

2.    En un bol incorporo els rovells amb el sucre. Ho munto tot a punt de neu, amb una textura cremosa com de crema anglesa. Faig servir unes varilles elèctriques. Al final del procés el color s’emblanquina. 

3.    En aquest punt hi afegeixo la llet i no remeno. (així m’ho va explicar la meva padrina Antònia i així ho faig) Aboco la farina junt amb el llevat i la tamiso. La incorporo a la massa remenant bé amb una cullera de fusta, fins aconseguir una massa cremosa i sense grumolls.

4.    Ara trec les clares de la nevera i amb unes varilles elèctriques les munto a punt de neu. Estan al punt quan les clares s’han convertit en una massa esponjosa i blanca i molt compacta i que si gires el bol no cau.

5.    Afegeixo a la massa  les clares muntades a punt de neu amb molt de compte treballant de baix a dalt amb una llengua pastissera. Jo les incorporo en dos cops i em va millor. Al principi costa una mica més perquè la massa és molt espessa i cal treballar-la a poc a poc. Però al final obtinc una massa suau, esponjosa i uniforme.

6.    En un motlle rodó amb paper de forn o untat amb mantega i farina poso al forn uns 35 minuts a uns  180 graus. (forn de sota). Paro el forn, obro la porta una mica i deixo uns 10/15  més de repòs abans de treure el pa de pessic. El poso damunt el marbre de la cuina.

7.    Deixo refredar bé abans de treure’l del motlle i de treballar-ho. Jo recomano fer-lo el dia abans, embolicar amb film transparent i desar a la nevera.

Com faig l’almívar per mullar el pa de pessic: 100 grams de sucre, 100 grams d'aigua, el suc de mitja llimona i unes gotes de brandi (o un altre licor)

 

8.           Barrejo l'aigua amb el suc de llimona, hi afegeixo el sucre i unes gotes de licor i ho porto al foc. Quan comenci a bullir compto uns 3 minuts i aturo el foc. Remeno i deixo refredar una mica. Amb un pinzell de pastisseria vaig pintant la base de dins del pa de pessic, li donarà humitat, dolçor i un punt de sabor molt bo.

 

Com faig la mantega pastissera: 500 grams de mantega, 200 grams de sucre de llustre, i unes gotes d’essència de vainilla. 

 

Hi ha diverses maneres de fer aquest tipus de mantega i durant els darrers anys n’he anat provant diverses. Enguany (any 2025) he decidit continuar amb la mantega pastissera senzilla i sense ou que queda molt bona i molt vistosa. 

Segurament hi ha receptes molt més elaborades però aquesta queda molt bona i faig servir tres ingredients bàsics (mantega, sucre i vainilla) i no uso ou. 

9.           Bato la mantega tova amb unes varilles, afegeixo el sucre i després la vainilla. Amb la mantega que tingui una textura cremosa però consistent farceixo l’interior del pa de pessic que avui he tallat en 3 làmines. Abans he pintat amb una mica d’almívar, això va a gustos. En deixo una mica que poso en una mànega pastissera per fer unes rosetes. 

 

Com preparo les ametlles laminades. venen sense torrar. Jo la torro un xic al forn, compte! que es crema de seguida. Poso les làmines d’ametlla ben esteses damunt un paper de forn i en una safata i ho coc al forn uns 5’minuts a uns 150 graus. Cada forn té els seus tempus, cal vigilar molt que no es cremi. També ho pots torrar en una paella. 

 

El dia abans faig el pa de pessic, l'embolico amb film transparent i deso a la nevera.

 

Muntatge i decoració del pastís:  

Trec el pa de pessic de la nevera i tallo  les parets exteriors perquè així la mantega s'hi enganxarà millor. Tallo el pastís horitzontalment en tres parts. 

Primer faig dos talls en horitzontal. Van molt bé els ganivets de pa perquè són més llargs i amb dents serrades. Pinto amb l'almívar totes tres planxes de pa de pessic.

En el primer pis hi poso mantega pastissera i tanco.

En el segon pis hi farceixo més crema de mantega pastissera i tanco.

Cobreixo tot el pastís el pis de dalt i les parets amb crema de mantega pastissera. Jo ho faig amb un ganivet però si tens una pala pastissera molt millor. 

I ara bé la part divertida: em poso en una mà tot el pastís i amb l’altra mà vaig enganxant l’ametlla laminada per les parets del pastís. Pots cobrir tota la paret o només la meitat de la base. Això ja com més t’agradi. 

Poso el pastis en una safata bonica i passo a decorar-lo amb flors de mantega.  I acabo amb els ous de xocolata i les plomes. 

I ja tens una Mona ben bonica, vistosa i feta per tu mateixa. 

 

Bona Pasqua !




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!