Menú

8 de febr. 2022

Tiramisú de llimona

 


Tiramisú de llimona

 

Dificultat

Mitjana

Temps de preparació

Temps de repòs

Temps de decoració

2h

4h

20’

Cost per ració

0,90€

 

Una versió diferent de les postres italianes amb el protagonisme del mascarpone i en aquest cas, les llimones Queda un pastís molt refrescant i original. Si t’agrada pots afegir-hi limoncello però jo ho faig amb suc de llimona.   

                                                                                                                                                                        Ingredients per un pastís per unes 6 persones (uso un motlle d'uns 16,50 cm. de diàmetre). Em surt un pastís amb dues capes de melindros i dues més de crema de mascarpone:  250 grams de formatge mascarpone, 155ml. de llet, 100 grams. De sucre, 20 grams de maizena, 2 rovells d’ou, 4 llimones (la ratlladura de 2 llimones i el suc d’una llimona i mitja aprox.), 300 ml. de nata per muntar (mínim de 35% de greix, i millor més), 30 grams  de sucre de llustre, i uns 14/20 melindros (depèn de la mida). 

 

Tot això, queda repartit així:

a.   Crema de llimona: llet (155ml), 30 g. de sucre, ratlladura pell d’una llimona. 30 g.. de sucre, 20 g. de maizena, el suc de mitja llimona gran (uns 30 g) i 2 rovells d’ou mitjà.

b.     Xarop de llimona: 200 ml. d’aigua, 100 g. de sucre i 60 ml. de suc de llimona (el suc d’una llimona gran).

c.      Nata muntada: 300 ml. de nata per muntar i 30 g. de sucre de llustre

 

1.       Primer de tot, mesuro tots els ingredients. Jo els col·loco en petits gots, bols o plats en funció de les quantitats i tipus. Així no he de preocupar-me durant les coccions i barreges i ho tinc tot a punt.

 

2.       Faig la crema de llimona. Poso la llet en un cassó junt amb els 30 grams de sucre, ho barrejo amb unes varilles manuals i a escalfar. Just un punt abans que arrenqui el bull hi aboco la ratlladura d’una llimona, remeno un xic, aparto del foc, ho aboco en un bol, ho tapo i ho deixo infusionar.

3.  A la mateixa olleta on he fet la llet i  neta hi barrejo la maizena i la resta de sucre (60grs més), afegeixo el suc d’una llimona (30grs.) i remoc bé amb les varilles manuals o les elèctriques. Afegeixo els dos rovells d'ou i ho bato bé.

4.       Afegeixo la llet ja temperada al bol tot colant les ratlladures de llimona i barrejo tot bé.

5.       Ho poso tot al cassó i al foc. Ho couré durant uns 5/6 minuts o l’estona que em calgui per tal que quedi una crema. Mentre dura aquest procés he d’anar remenant amb les varilles manuals per evitar que es formin grumolls. Obtinc una crema de llimona amb una bona textura.

6.       L’aboco en un plat fondo i la tapo amb film transparent tocant la crema per tal que no s’hi formi cap crosta. I la deixo refredar

7.       I ara vaig a muntar la nata. Fàcil: Poso els 300 ml. de nata líquida per muntar (saps que ha de tenir almenys un 35% de greix)

8.       La nata ha de ser ben freda. De fet, jo poso les varilles i el pot on la muntaré a la nevera perquè tot estigui ben fred. Tot ajuda a que es munti millor i més ràpid. Aboco la llet en un got ben alt (per evitar esquitxos) i munto la nata ajudant-me d’unes varilles elèctriques. Quan ja estigui ben espessa hi afegeixo el sucre de llustre i continuo muntant fins que aconsegueixi una bona textura. Un indicador és quan la nata comença a fer formes. També quan en tombar el got, no cau (vigileu no la tireu ;) ). D’aquesta nata en faig dues parts de mides diferents. Una tercera part  aproximadament la col·loco en una mànega pastissera amb una broca dentada d’aquelles per decorar pastissos. I l’altra la deixo al got alt. (Anirà amb la crema de mascarpone) Tota la nata la reservo a la nevera.

9.       Ara toca fer el xarop de llimona. Barrejo l’aigua (200ml) amb el sucre (100g.) i ho poso en un cassó al foc, tot remenant amb unes varilles manuals.

10.   Just quan arrenqui el bull hi aboco el suc de la llimona (60 ml.)i deixo coure un minut més tot remenant. Apago i deixo refredar en un bol prou ample per després poder-hi sucar els melindros.

11.   En aquests moments tinc la crema de llimona, la nata muntada i el xarop de llimona fets. Ara toca ja fer la crema de mascarpone i muntar el pastís.

12.   En un bol ample i fondo col·loco el formatge mascarpone. Hi passo unes varilles elèctriques perquè quedi treballat.

13.   Hi afegeixo la crema de llimona i bato amb les varilles elèctriques uns segons, just que quedi tot ben barrejat

14.   I ara trec la nata del got alt i l’afegeixo a poc a poc amb una llengua pastissera fent moviments suaus i embolicant les masses. Els moviments han de ser molt suaus, de sota a sobre, per tal que no es perdi l’aire aconseguit dins la nata.  Un cop tinc la crema feta, la deixo reposar.

15.   Vaig a muntar el pastís. Poso paper de forn tant a la base com a les parets en un motlle d’uns 16,5cm. de diàmetre. Si el motlle és més gran, es pot fer només una capa o fer més quantitats. Això ja va en funció de les teves necessitats. Amb les quantitats que t'he posat surt un pastís ben alt i surten unes 6 racions ben correctes. (Pastís rodó de 16,5 cm de diàmetre i 6 cm. d'alt) 

16.   A la base vaig col·locant els melindros sucats en el xarop de llimona fins que quedi tota la base ben coberta sense cap forat. Si cal, tallo les formes amb un ganivet. Un truc, mulla només la paret del melindro, no la submergeixis, sinó quedaria amb massa líquid. Jo li passo un xic volta i volta i cap al motlle.

17.   A sobre hi aboco la meitat de la massa de mascarpone de llimona i ho estenc per tot el pastís formant així el segon pis. Faig el mateix amb una capa de melindros i amb les mans pressiono una mica perquè tot quedi més compactat i ben repartit. I ara ja toca la quarta i última capa amb la crema de mascarpone (si te'n sobra la pots posar en una petita mànega pastissera per decorar el pastís l'endemà). Aquest cop estenc i alliso la superfície amb una pala o un ganivet llis. 


 

18.   Ho tapo amb un cercle de paper de forn (així es pot treure amb més facilitat) i ho porto a la nevera a reposar almenys unes 4 o 5 hores. Jo ho deixo tota la nit així tot s’assenta millor.

19.   L’endemà trec el pastís del motlle i el poso damunt un plat. I decoro amb unes flors de nata (amb la mànega pastissera), unes rodanxes de llimona ben primes i una mica de ratlladura de llimona. Ho deixo a la nevera abans de servir a taula. Ho serveixo ben fresquet.

 

 

Bon profit!














































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!