Dificultat |
Mitjana |
Temps de preparació
(fumet, sofregit...) |
2 hores |
Temps de cocció de l’arròs |
15’+5’ |
Cost per ració |
4,30€ |
Llegeix això : Uns consells per una bona paella
Ingredients
per unes 10 persones: 900 grams d’arròs
rodó (o una tassa per persona, més una
extra de regal), per coure l’arròs el doble de líquid (fumet o brou, uns 1800
ml), avui he fet un fumet amb peix de roca (galeres, cintes..) i un cap de peix
gran i que ha resultat boníssim.
El
fumet de peix: cap de rap o de peix
gran, unes galeres, unes cintes....i el suc de fer els musclos al vapor.
Els
peixos: 2
sípies negres (he demanat que me la netegin, tallin a trossets i aprofito la
salsa), unes gambes (2/3 per persona) I un grapat de musclos (uns 600 grams
aprox).
Per
coure els musclos al vapor: vi blanc,
aigua, mitja llimona, grans de pebre negre i julivert.
Les
carns; 1kg de pollastre a trossets, i unes 3 costelles de porc a trossos (uns 500
grams). A casa la meva àvia hi posava conill però jo no en tinc costum.
Les
verdures: 1 pebrot verd, mig pebrot vermell, les
puntes de mongeta verda sobreres que tenia per la nevera , 4 tomàquets madurs
(per ratllar-los i fer-ne puré)
La
picada: all, sal, julivert i la salsa de la sípia
(melsa)
Espècies:
oli d’oliva, 3 dents d’all, pebre negre, safrà i pebrot vermell.
Aquí tens cóm fer els musclos: musclos al vapor
1) A
la peixateria demano que netegin tot el peix i el tallin petit. La sípia
m’agrada més la negra i m’emporto la salsa però no la tinta. Avui compro
diversos peixos per fer el fumet de peix, trobo galeres, un cap gran, .... uns
musclos i unes gambes grans.
2) Netejo
els musclos traient els fils i els poso en un bol ben nets. En una cassoleta amb
mig got de vi blanc, mig d’aigua, mitja llimona, uns grans de pebre negre, i
unes branques de julivert els poso a coure, quan s’obren aturo la cocció i
deixo reposar. Colo el brou que afegiré al fumet de peix. Els musclos i gambes
les deso en un taper (última hora les poso a la paella)
3) En
un bol macero les carns amb sal, pebre i pebrot vermell. Deixo reposar una
horeta com a mínim.
4) Netejo
les verdures i les tallo a trossos.
5) I
un cop ja tinc tots els ingredients nets, tallats i organitzats començo a fer el
sofregit. En una paella d’aquelles de gran base i baixes i aboco oli d’oliva
amb uns allets perquè s’aromatitzi. Extrec els alls quan ja han fet la funció.
Hi fregeixo les gambes. Les faig poquet, uns 3 minuts volta i 3 minuts i fora,
i els aparto junt amb els musclos cuits.
6) Ara
aboco a la paella les carns, les faig a foc fort, aproximadament en uns 10
minuts solen estar daurades
7) Hi
afegeixo les sípies i coc 5 minuts més.
8) Afegeixo
els pebrots, mongetes i si és el cas, les verdures que usi (s’hi poden afegir
pèsols, carxofa..) .
9) Ara
faig la picada: en un morter hi poso un parell de dents d’alls ben petites,
julivert picat, ho salo, ho pico amb la mà de morter i després afegeixo la
salsa de dins la melsa de les sípies. Em va molt bé obrir amb unes tisores i
treure-la amb una cullereta de postres. Barrejo amb la cullereta i afegeixo una
mica de brou dels musclos. Afegeixo la picada a la paella i remeno bé tot el
sofregit. En aquest punt les aromes envaeixen tota la cuina. Un plaer pels
sentits.
10) Ja
tinc el sofregit a punt, afegeixo el tomàquet ratllat i deixo coure uns 5
minuts més. Salpebro al gust.
11) En
aquest punt és quan deixo reposar el sofregit. Fins i tot l’he fet el dia abans
i l’he desat en un taper a la nevera. L’endemà els sabors són més intensos.
Avui he fet el sofregit el dia abans.
12) Moment
de fer la paella. Tinc el fumet de peix mesurat, colat i barrejat amb el brou
dels musclos. L’arròs mesurat. El sofregit fet i la picada a punt. En aquest
moment poso el sofregit (o continuo fent-lo) i quan estigui calent hi aboco
l’arròs i remeno bé. Rectifico de sal si cal.
Quan l’arròs es comenci a veure transparent hi aboco el fumet ben calent
calent (bullint) ajudant-nos d’un cullerot i fent servir un colador d’aquests
petits perquè no ens caigui trossets de restes del peix. Si no he fet fumet hi
aboco aigua i distribueixo bé el líquid i ja no remeno més. Important ! Ja no
remeno més. Només vigilo per si faltés aigua i sacsejo de tant en tant perquè
l’arròs no quedi enganxat. Ho coc a foc mig 15 minuts amb la paella tapada. Primer
a foc fort, després mig i finalment foc fort. Durant els últims 5’ hi afegeixo els
musclos i les gambes.
13) Paro
el foc i deixo reposar 5 minuts tapat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!