Menú

20 de set. 2020

pastís de pastanaga vegà (sense gluten ni lactosa)

 



Dificultat

Mitjana

Temps de preparació base

Temps de preparació crema

Temps de cocció

Temps de decoració

25’

20

30’

10'

Cost per ració

0,70€

 Aquest pastís ha estat tot un repte, l'he fet per celebrar l'aniversari d'una de les meves filles i volia que tothom en pogués menjar. A taula hi havia una persona celíaca amb intolerància a la lactosa, un vegà i una vegetariana. Per tant, he fet servir ingredients sense gluten ni lactosa i a més a més tots que no siguin d'orígen animal, és a dir, ingredients vegans. He substituït l'ou per plàtan aixafat i he utilitzat iogurt de soja. M'ha sortit un pastís gustós, esponjós i amb una textura prou aconseguida per ser sense gluten. Ja saps que precisament el gluten és el que li dona consistència a un pastís i és la part més difícil, almenys per mi, que no acostumo a treballar-hi. T'explico la recepta pas a pas. Ah! un consell, fes-lo el dia abans ja que augmentarà en sabors i consistència. Per decorar jo he usat pastanaga ratllada i nous però pots usar canyella mòlta, o una xocolata negra o el que et vingui de gust i que lligui amb els ingredients. La llet de coco és com una nata clàssica i has de tenir-la a la nevera almenys un dia perquè es separi la nata de l'aigua. L'aigua la pots fer servir per una altra recepta. 

Ingredients per unes 8/10 persones, per la base:  300 grams de farina sense gluten, 16 grams de llevat sense gluten, 60 grams de sucre, 3 plàtans (substitueix 3 ous), oli de girasol (un got o 250ml.), 2 iogurts de soja, 300 grams de pastanaga ratllada i un polsim de canyella.

Per decorar una crema d’anacards: 100 grams d’anacards, 150 grams de crema de llet de coco (la part de sobre més espessa), 40 ml. de xarop d’atzavara, 1 culleradeta d’aroma de vainilla, 1 culleradeta de suc de llimona. I uns fils de pastanaga i un grapat de nous i una culleradeta de canyella.

 

1)     Primer de tot mesuro tots els ingredients.

2)    Aixafo els plàtans i els poso en un bol gran.

3)    Hi afegeixo el sucre i barrejo

4)    Afegeixo els iogurts de soja i remeno i posteriorment faig el mateix amb l’oli de girasol.

5)    tamiso la farina i el llevat i ho afegeixo tot remenant amb moviments circulars (he fet servir una cullera de fusta)

6)    Afegeixo les pastanagues ratllades i treballo amb una llengua pastissera. Aconsegueixo una textura homogènia, enganxosa, espessa i amb tots els ingredients ben barrejats.

7)    Ho aboco tot a un motlle folrat de paper de forn.

8)    Poso en el forn dins un motlle amb paper de forn durant uns 30’ a uns 150 graus (això dependrà de la potència del forn, el meu és molt potent) Per saber si està a punt punxa amb una agulla i ha de sortir neta.

9)    Trec del forn, espero que es refredi i trec del motlle

10)  Ara faig la crema d’anacards així: el dia abans he tingut una llauna de llet de coco perquè quedi a sobre la part més sòlida que és la que agafaré (l’aigua de sota la deso).

11)   Deixo els anacards en remull uns 40 minuts (si tens pressa pots fer-ho amb aigua calenta durant uns 6/8 minuts). Els escorro i poso en un pot fondo (de turmix)

12)  Hi afegeixo la resta d’ingredients: el de xarop d’atzavara, la culleradeta d’aroma de vainilla i la culleradeta de suc de llimona i finalment amb compte d’agafar només la part sòlida: la crema de llet de coco.

13)  Ho trituro tot amb el turmix fins que aconsegueixo una crema espessa i homogènia

14)  La deixo a la nevera uns 30 minuts perquè acabi de solidificar i serà més fàcil decorar el pastís

15)  Amb molt de compte, cobreixes el pastís. Pots usar una mànega pastissera. Ho acabo decorant amb uns fils de pastanaga i unes nous trossejades. Ho deso a la nevera i deixo reposar una nit. Aquest pastís guanya d’un dia per l’altre tot i que també es pot menjar el mateix dia però no tindrà tanta consistència.

 

Bon profit!

































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!