Dificultat
|
Mitjana
|
Temps de preparació
|
2 hores
|
Temps de cocció
|
1 hora
|
Temps d’envasar al
buit
|
30’ i repòs una nit
|
Cost per un pot mitjà
|
2,90€
|
Ingredients per 3 pots mitjans: en total necessitem un quilo i escaig de tots
els ingredients. Això representa uns 700 grams de fruita ja neta i totalment
pelada més uns 500 grams de sucre i que fan uns 1200 grams. I mitja llimona.
per entendre les quantitats, per omplir un pot mitjanet necessitarem uns 400 grams de quantitat de fruita i sucre.
1) Primer
de tot hem d’aconseguir unes bones taronges, això que sembla molt obvi no ho és
ja que n’hi ha amb més part blanca i més llavors i que comportarà més feina. Una
altra cosa és el sabor que pot variar d’un tipus de taronja a un altra. I preparem tots els ingredients. Netegem molt
bé les taronges amb aigua i les assequem. Fem el mateix amb la llimona o
llimones.
2) Tallem
la pell amb un pelador de fruita amb molt de compte de no agafar o agafar el
mínim de part blanca.
3) Jo
aquest cop he posat molta pell, la meitat de la quantitat de taronges, és a
dir, si tinc 4 taronges he apartat la pell de 2 taronges. He fet el mateix amb
la llimona
4) En
aquest punt poso les pells tallades ben fines a tires amb aigua en una olleta i
faig bullir durant uns 15/20 minuts. Deixo reposar i escorro.
5) Un
cop treta la pell m’he dedicat amb molta paciència i un ganivet “tomaquer” (són
mitjans i tenen dents) anar traient la part blanca de la taronja fins quedar-me
només amb la part de polpa.
6) En
aquest punt les he obert i si n’hi havia he tret les llavors
7) Les
he trossejat i tot junt ho he pesat per saber la quantitat de sucre. Jo en
aquesta he posat 2/3 parts de sucre. O sigui per cada quilo de fruita poso 750
grams de sucre (en la de taronja). Hi ha gent que posa la mateixa quantitat (1
kg i 1kg) però jo ho trobo excessiu.
8) En
una olla poso els trossos de taronja i la llimona barrejat amb el sucre i deixo
macerar una horeta
9) Ara
sí, ja vaig a coure la fruita. Poso la olla al foc i afegeixo una mica d’aigua,
la quantitat d’aigua? Aquí us he de dir que tot dependrà del suc de taronja que
veiem en la barreja, cal fer-ho una mica a ull, la qüestió és donar-li una mica
d’hidratació just la que necessita per coure’s i per després quedarà espessa.
Si posem massa aigua caldrà coure-ho massa estona i no serà bona. Una pista, jo
afegeixo aigua just que “no” cobreixi la fruita (aproximadament un quart de got
d’aigua) i vaig remenant durant la cocció vigilant que no s’enganxi per sota.
10) Hi
afegim les pells de taronja i llimona cuites a la barreja.
11) Ho
coem tot durant una hora aproximadament i a mitja cocció ho podem passar pel
turmix.
12) Durant
la cocció vaig remenant i vigilant, si veig una llavor o una part blanca que ha
quedat la pesco i trec de l’olla.
13) Finalment
sabré que ha arribat el moment òptim fent la prova de totes les melmelades :
Per saber que està en el
seu punt agafem unes gotes de melmelada amb una cullera i deixem caure unes
gotes sobre un plat pla. Aquest plat el tombem, si la melmelada corre mooolt lentament
o no es mou és que està en el seu punt, si està massa líquida baixarà
ràpidament, en aquest cas, continuem amb la cocció.
Penseu que, un cop
freda, la melmelada s’espesseix més que en estat calent (que està més líquida)
14) Ara
ja tenim la melmelada calenta dins l’olla i a punt per posar als pots de vidre
(que haurem netejat molt bé anteriorment i que han d’estar ben nets i secs tan
pots com tapes). Podem envasar de diverses maneres. Una és omplir els pots i
tancar ben fort amb la tapa i girar cap avall perquè en calent el líquid farà
el buit. Però jo faig servir un altre mètode més “segur”. Posar els pots al
bany Maria.
Ho posem tot en potets
de vidre ben nets, tanquem i els posem al bany Maria. Primer els cobrim amb
aigua freda, al foc i quan bulli deixar-los mitja hora. Tanquem el foc i deixem
reposar tota la nit. Sentireu el “clak” “clak” dels pots que van fent el buit.
Un consell, podem posar entremig dels pots draps perquè no piquin entre ells
quan l’aigua bull.
Posem la data i ja podem
desar-ho al rebost. (pot durar un parell d’anys ben bé). Un cop obert desar a
la nevera. Això sí, normalment no arriba mai a caducar res. Serà perquè queda
bo?
El consell: recomano remenar constantment la barreja, quan ja
ha començat a bullir. Així ens assegurem que no s’enganxa.
![]() |
les taronges |
![]() |
tot ben net |
![]() |
una feina que requereix mooolta paciència |
![]() |
tallem la pell |
![]() |
i anem pulint tota la part blanca |
![]() |
les pells ben primetes |
![]() |
les posem a coure |
![]() |
aquí tenim les taronges netes de tot |
![]() |
amb la fruita neta calcularem el sucre a afegir |
![]() |
barregem fruita tallada i sucre |
![]() |
i deixem reposar una bona estona |
![]() |
posem a coure tot |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!