Dificultat
|
Mitjana
|
Temps
de preparació
|
2h.
|
Cost
per ració (per unitat)
|
0,20€
|
Ingredients per unes 4/5
persones: 300 gr d'arròs (preferiblement
glutinós, 450ml. d'aigua, 5 fulles de
alga nori, 70 grams de peix cru (en aquest cas tonyina), mig cogombre, mig alvocat,
mig got petit de vinagre d'arròs (uns 150ml), una culleradeta de sucre i una
altra de sal, salsa de soja, una mica de sèsam, salsa picant wasabi.
Pot semblar que hagi de ser molt difícil però no és del tot cert. Et dic que sí és un procés ordenat i que
comporta feina. Un pas darrere l’altre, paciència, temps, i tot organitzat. Apart d’això si es segueix totes
les passes, l’èxit està gairebé assegurat. I podem gaudir de makis a casa per un cost assequible i un
gust exquisit. I l’alegria d’haver-ho fet nosaltres mateixes.
1)
Primera complicació, aconseguir tots els
ingredients. Cada cop és menys complicat ja que els pots trobar en molts
supermercats grans. El més car són les algues (unes 5 fulles per uns 2,50€) i
el vinagre d’arròs (per una ampolleta d’uns 150ml uns 3€), la resta ja és més
assequible.
2)
Segona tasca a fer i bàsica: rentar l’arròs.
Avui he usat un arròs rodó d’aquí però també venen arròs especial per fer
sushi. Aquest procés és bàsic per poder començar a cuinar. Com ho faig? Doncs res
més fàcil que col·loco els 300 grams d’arròs en un colador i sota l’aixeta amb
aigua vaig netejant-lo tot remenant amb les mans. Veuràs que l’aigua de sota
surt emblanquinada, doncs bé, fins que l’aigua surti transparent no hem acabat
el procés. Per què faig això? Doncs és per treure midó de l’arròs. Aquest
procés pot durar uns 5 minuts.
3)
Posem l’arròs net junt amb l’aigua freda en
una cassola amb la tapa transparent (per controlar la cocció sense obrir la
tapa) al foc ben fort.
4)
Quan comenci a bullir el coem a foc mig uns
12 minuts, tanquem foc i deixem reposar 12 minuts més. Atenció! No obrir la
tapa.
5)
Mentre cou i reposa l’arròs preparo el
vinagre. Poso el vinagre en un potet (o un got) amb una culleradeta de sucre i
una de sal i en calent ho barrejo bé.
6)
I tallo les verdures. Pel que fa a la
tonyina jo la compro uns dies abans, la tallo a tires i la congelo. Doncs tallo
les verdures a tires pensant que aniran dins els makis
7)
Ja tinc l’arròs cuit. Ara el passo a una
safata ample i agafo un vano i el remeno i el vento (dono aire) per
refredar-ho. (la cultura japonesa diu que ha de fer-se ventant-lo amb fulles de
plàtan, però a tant no arribo). Entremig hi vaig abocant el vinagre i així fins
acabar el vinagre.
8)
Ara em preparo els estris. Un bol amb aigua
freda, una catifa per sushi, film transparent i ganivet per tallar-lo.
9)
Ja tinc l’arròs a punt. Ara agafo una
catifa (tipus mini persiana) per fer sushi, estenc la catifa, poso film
transparent i a sobre una fulla d’alga nori. La banda rugosa la poso mirant
amunt i la part llisa i brillant va a sota (que és la que anirà a fora).
10) Vaig
col·locant l’arròs amb les mans i vaig hidratant-me els dits perquè no se m’enganxi
l’arròs.
11)
I començo el procés laboriós de fer els
canutos de sushi. Vaig enrotllant ajudant-me de la catifa. Giro el canonet i
pressiono fortament però controlant el que hi ha a dins. Quan ja acabi la 1a
volta trec el film perquè no s’enganxi i resti fora i anem fent com si es
tractés d’un braç de gitano. És molt important que quedi compactat, consistent,
amb paciència i tècnica va sortint. Un cop he acabat i moments abans d’enrotllar-ho
tot em mullo els dits i humitejo la vora de l’alga perquè s’enganxi bé. I ja
està. Tanco les vores bé i deso a la nevera. Així vaig fent amb totes les
fulles d’alga i tots els ingredients interiors.
12) A
la nevera unes hores.
13) Una
estona abans de menjar, traiem els rotlles i tallem rodanxes més o menys d’un
dit de gruix. (unes 10 per cada alga) però això ja va més al gust de cadascuna.
Aquí recomano tenir un ganivet que talli bé.
14) Servim
amb un bol de salsa de soja, uns “palillus japonesos” i salsa wasabi (alerta,
pica moltíssim)
Bon profit!
 |
els ingredients |
 |
rento bé l'arròs |
 |
fins que l'aigua surti neta, transparant, sense midó |
 |
preparo el vinagre especial |
 |
una culleradeta de sucre |
 |
una culleradeta de sal |
 |
escalfo i barrejo bé |
 |
mentre bull l'arròs preparo les verdures |
 |
l'alvocat el tallo com sempre, 1er per la meitat |
 |
giro les due sparts i aparto |
 |
així |
 |
estiro l'estora i hi coloco a sobre film transparent |
 |
la part llisa i brillant va a sota (quedarà fora del rotlle) |
 |
mirant amunt per la part més rugosa |
 |
estenc l'arròs, vento, i afegeixo el vinagre d'arròs |
 |
amb els dits mullats poso una capa d'arròs sobre l'alga |
 |
coloc l'ingredient dins |
 |
i començo a enrtollar |
 |
ajudant-me de l'estora |
 |
em mullo els dits si cal |
 |
al final mullo la vora de l'alga perquè s'enganxi bé |
 |
ja està ! |
 |
i faig el mateix amb la resta d'ingredients |
 |
cal apretar bé perquè quedi ben compacte i ben fet |
 |
deso els rotlles a la nevera embolicats amb film |
 |
una estona abans els tallo a rodanxes |
Probaré de hacer pero lo veo complicado para mi,pero lo intentare
ResponEliminaánimos, inténtalo, y si lo haces me dices qué tal te ha ido. Por cierto, muchas gracias por dejar comentarios. adelante
Elimina