Menú

14 de gen. 2022

bacallà a la portuguesa (as natas)





















Avui preparo aquest bacallà típic de Portugal i conegut com "bacalhau as natas" . Ve a ser un bacallà acompanyat de patates i beixamel.
Un plat contundent alhora que suau i amorós.

El bacallà en principi hauria de ser un peix blanc, però com als Països Catalans se sol menjar assecat, nutricionalment se sol considerar dins dels peixos blaus. 


Com dessalar el bacallà?
Si el comprem salat l’haurem de preparar un parell de dies abans com a mínim, posant-lo amb aigua per dessalar-lo. Com? Primer passem el bacallà per força aigua a raig d'aixeta i després deixem el bacallà en aigua dins un taper a nevera un parell de dies canviant l’aigua cada 12 hores, això en termes generals, però cal tenir en compte la mida i el gruix del bacallà. Si és bacallà esqueixat es pot dessalar només en mitja hora, si es tracta de lloms necessitarem uns dies. Posem en remull el bacallà traient el màxim de sal. Després el posem en un taper cobert d’aigua amb la pell mirant cap amunt. Al cap de 12 hores canviem l’aigua i així 3 o 4 cops. I ja el tenim a punt per cuinar-lo com vulguem. És més bo que el fresc i te aquell sabor de mar.


Ingredients (per unes 4 persones): 4 talls de bacallà (avui l'he fet amb bacallà fresc),  4 patates ben grosses o 6 de mitjanes, 1 ceba mitjana, 40 grams de mantega, 2 cullerades de farina i 700 ml. de llet, pebre negre, oli d’oliva.
Podem comprar el bacallà fresc o bé salat. 
1)     Primer de tot pelo les patates i les tallo a rodanxes. Les fregeixo en oli abundant i les reservo en un escorredor perquè vagin traient el sobrer.
2)    Pelo i tallo la ceba a tires ben fines i les fregeixo en oli a foc lent fins que siguin transparent.
3)    Mentre tallo el bacallà a tires, el pebro i l’afegeixo a la ceba, els coc uns minuts.
4)    Ja tinc els tres ingredients base cuits. Els deixo reservats i ara faig la beixamel.
5)    Com? Poso mantega en una olla, hi afegeixo la farina, ratllo nou moscada i seguidament la llet calenta, remeno amb un batedor de clares  i quan comenci a espessir aturo el foc..si, per casualitat, la vols espessir més O vols anar més ràpid, pots afegir nata líquida. 

6)    En una safata de forn hi poso el bacallà i la ceba i cobrreixo amb les patates. Aboco la beixamel per sobre i coc al forn a uns 190 graus durant uns 15 minuts, gratinant després uns minuts extres fins que sigui daurat.


els ingredients

tallem les patates

i les cebes

el bacallà a tires

fregim les patates

i la ceba




afegim el bacallà a la ceba


i fem la beixamel



a la safata del forn

cobrim amb les patates

i cobrim amb la beixamel





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!