Menú

9 de gen. 2015

cassola del tros de Rocallaura

El seu origen es situa a les èpoques que la gent treballava tot el dia al camp i es cuinava allà al costat de les terres de treball (el tros). Els pagesos i les pageses s’ajuntaven tots i cuinaven els aliments en una sola cassola aportant cadascú alguna cosa, s’hi cuinaven les carns (poca quantitat) i les verdures de la temporada. I per això, la cassola variava segons l’època de l’any. 



Aquesta recepta és fruit de la barreja de gent del poble i  també d'un parell de llibres de receptes de l’Urgell. Es pot dir també catxipanda i sembla ser que permet moltes variacions.

Ingredients (per unes 5/6 persones): carns: 200 grams de cansalada tallada a daus, 200 graus de costella de porc tallada a trossos petits, 250 grams de llonganissa (una peça)tallada a rodanxes (l’anomenada  botifarra crua a les comarques barcelonines) i 100 grams de botifarra negra tallada a rodanxes.  Verdures: mig quilo d’espinacs o mitja col, un quilo de patates, 2 cebes mitjanes, 1 pebrot vermell, 1 pebrot verd, 2 albergínies, 200 grams de tomàquet madur ratllat, 3 alls, una branca de timó (o farigola aquí a Barcelona), bitxo, sal i aigua. picada: un grapat d’ametlles, all, julivert.
La cassola d’hivern porta carn de porc i verdures d’hivern com espinacs i patates o col,  i la cassola d’estiu porta carn de porc i verdures com pebrots, cebes i albergínies.

Jo avui he fet una CASSOLA DE TROS MIG D’ESTIU MIG D’HIVERN i he posat tots els ingredients que he trobat.

Anem a fer-la
1)    Primer netegem i tallem totes les verdures. Jo poso l’albergínia en un plat i la salo perquè tregui l’amargor. Les patates  les fem com esqueixades. Fregim en una cassola amb oli d’oliva les carn (menys la botifarra negra) fins que estiguin dauradetes. Afegim l’all pelat, les cebes, els pebrots, l’albergínia a trossos i el bitxo i el timó (farigola) i afegim un parell de cullerots d’aigua (jo m’he permès abocar-hi un cullerot d’aigua i un altre de vi negre). Coem a foc lent i....
2)   Als 10 minuts afegim el tomàquet triturat i coem 5 minuts més. Salpebrem al gust.
3)   Afegim la patata esbocinada i els espinacs  (o la col) i ho deixem coure uns 20/25 minuts a foc lent (o fins que la patata està cuita). Cap a mitja cocció hi afegim la picada i els últims 2 minuts i quan la patata estigui quasi cuita hi afegim la botifarra negra.

Variacions: S’hi pot afegir també cargols, o vi negre, o bolets, unes branques de fonoll tendre, fins i tot arròs...  tenint en compte l’ordre dels ingredients i els temps de cocció.

netegem i tallem els pebrots

salem  les alberginies


ratllem els tomàquets



fregim els alls

i les carns

hi afegim els pebrots

i les albergínies


avui hi posarem col

el tomàquet ratllat natural

i la col neta i tallada

amb les patates

i per últim afegim la picada

aquí la tenim: la cassola del tros






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!