Dificultat
|
Mitjana
|
Temps total:
|
3 dies
|
Temps de la base de
pa de pessic
|
15’
|
Temps de la mousse
de llimona
|
1h
|
Temps: el que cal
tenir en compte són els tempus de descans
|
|
Cost per ració (8
talls generosos)
|
1,20€
|
Aquest pastís cal fer-lo amb molt de temps abans.
Per anar bé crec que 2 dies seria el mínim. El 1er dia al matí faig la base de
pa de pessic (sense gluten). El 1er dia per la tarda o vespre faig el mousse i
repòs 24h. I el 2on. dia faig la gelatina i repòs unes 5 o 6 hores i ja es pot
decorar i servir.
Per fer aquest pastís he fet apart unes llimones confitades, aquí tens la recepta:
limones confitades per decorar
Per fer aquest pastís he fet apart unes llimones confitades, aquí tens la recepta:
limones confitades per decorar
Ingredients per un
pastís per unes 6/8 persones ( o de 24 cm de diàmetre)
Per la base: 4 ous, 120 grams de
farina sense gluten (per exemple Maizena) i 120 grams de sucre.
Massa de mousse llimona:
6 ous, 8 cullerades de sucre (160 grams), 2 sobres de gelatina neutra (o 12
fulles hidratades i escorregudes), 6 llimones, 4 pel suc i 2 per la ratlladura
de la pell, 500 ml de nata per muntar (sense lactosa).
Cobriment:
1 sobre de gelatina sabor llimona i aigua
Decoració: rodanxes de llimones confitades (veure recepta), gominoles de colors, o fruites roges...
Però es pot decorar com vulguis. Amb unes rodanxes
fines de llimona per sobre, uns fils de xocolata, ...
Primer
dia: faig el pa de pessic.
Com? Sistema clàssic.
- Bato amb
unes varilles elèctriques els ous amb el sucre fins que siguin
blanquinosos i afegeixo la farina sense gluten tot tamisant-la. La
incorporo a la massa amb una llengua pastissera fent moviments de sota a
sobre com si volgués embolicar la massa.
- Poso paper
de forn sota i a les parets en un motlle rodó o bé engreixo amb mantega fosa
o oli i farina espolsada.
- Omplo un
motlle rodó d’un diàmetre d’uns 20/24 cm. I coc al forn durant uns 20/25’ a uns 160 graus o fins que sigui cuit (miro si es mou la massa per
dins o veure si surt una agulla neta tot punxant-la al centre). Un
consell: més val més temps a temperatura suau que fer-ho pujar massa
ràpid. La massa quedarà més consistent i sobre tot avui que ho treballem
amb una massa sense gluten.
- Trec del
forn i deixo refredar.
- Puc desar a la nevera tapat en film transparent dins el motlle. Important! No traiem del motlle perquè després ens servirà per continuar muntant el pastís.
Segon
dia: faré la mousse
1)
Primer de tot, poso la nata líquida (o crema
de llet sense lactosa) a la nevera o fins i tot al congelador (atenció només
perquè sigui molt freda) per després muntar la nata ben freda i es pugui muntar
bé. Aquest detall és bàsic ja que el fred ajudar a aconseguir la textura
esponjosa que vull. (i aquest consell serveix també per quan munto clares)
2)
Separo els rovells de les clares, a
aquestes últimes hi afegeixo un polsim de sal i deixo a la nevera a refredar
(com més fredes millor es munten).
3)
Treballo les llimones. Primer ratllo la
pell de dues llimones i les aparto. Després trec el suc de les 6 llimones.
4)
Poso el suc de llimona en un cassó petit al
foc i hi afegeixo la gelatina (avui he fet servir làmines de gelatina) Just
quan bull ho aparto del foc i ho deixo reposar i temperar.
5)
En un bol treballo els rovells amb el
sucre,
6)
Hi afegeixo el suc de llimona amb la
gelatina i remeno bé.
7)
Hi afegeixo les pells de llimona i remeno
bé.
8)
Munto les clares a punt de neu.
9)
Hi afegeixo les clares a punt de neu amb
moviments de sota a sobre amb molt de compte. Jo faig servir una llengua
pastissera per treballar la massa.
10) Munto
la nata (sense lactosa). I repeteixo el mateix, amb molt de compte afegeixo la
nata muntada a la mousse.
11)
En aquest punt omplim el motlle que tenim a
la nevera sobre de la base de pa de pessic. Va molt bé usar un motlle d’aquells
que es poden obrir després. També es pot fer servir una anella rodona que es fa
gran o petita segons la mida de pastís que vulgui. I a sota una safata plana on
hi poso un paper de forn.
12) Ho
poso a reposar a la nevera un dia sencer.
Tercer dia: faré la
gelatina de llimona i decoraré
1)
Faig la gelatina segons s’explica en el
paquet. Normalment es posa 250 ml d’aigua on es dilueix el sobre de gelatina,
es porta a ebullició i s’afegeix 250 ml d’aigua freda (jo hi afegeixo 200 ml. Crec
que queda un pèl millor). I es deixa reposar força fins que comenci a
espessir. Atenció, és important ja que com que la mousse és tan esponjosa la gelatina es podria colar avall i m'interessa que es quedi a la superfície. En aquest punt es cobreix el mousse amb molt de compte i es torna el
pastís a la nevera. Ho faig a poc a poc, és a dir, primer una 1a capa moolt fina, al cap d'una estona, una 2a capa... i a la nevera a refredar.
2)
El mateix dia que servim, trec el pastís
del motlle i decoro com vulgui. Avui és pel 17 aniversari de la meva filla
Gemma i he posat unes rodanxes de llimona i unes espelmes d’aniversari, of
course.
Bon profit!
![]() |
ingredients |
![]() |
bato els ous |
![]() |
i al forn |
![]() |
suc de llimona i gelatina |
![]() |
munto les clares a punt de neu |
![]() |
afegeixo |
![]() |
munto la nata |
![]() |
afegeixo |
![]() |
omplo el motlle |
Bonicaaa! Boníssim, el faré. Però segur que son 12 fulles de gelatina? 😛
ResponEliminaBona tarda ! Doncs sí, són 12 fulles de gelatina. Necessita molta gelatina per obtenir una bona consistència. Ja m'explicaràs. Merci
Elimina