Menú

29 d’oct. 2021

canalons vegans de verdures i bolets (sense gluten ni lactosa)

 


 

Dificultat

Mitjana

Temps per fer el farcit

Temps per muntar els canalons

Temps final de gratinat

 

1 hora

1 hora

20 minuts

Cost per ració (4 canalons):

1,20€ per ració

 

Tenia un repte: un dinar familiar amb una persona amb celiaquia, intolerant a la lactosa, un parell de persones vegetarianes i una de vegana. Hi ha moltes opcions de menjars però volia fer canalons que sempre fan més festa i a més a més els puc deixar fets el dia abans, així el dia de l’àpat només em cal gratinar-los al forn i llestos. Al final, he combinat tot i he fet com tres grups de canalons però especialment et vull compartir els que són aptes per tots: VEGANS, SENSE GLUTEN I SENSE LACTOSA. Tot i això n'he fet de diversos tipus. Simplement he usat ingredients sense gluten i sense lactosa i d’origen vegetal.  T’ho explico millor a sota. Vinga, som-hi!

  

Ingredients per uns 60 canalons (compto que una ració és 4 canalons per cap):  10 plaques de pasta de canelons sense gluten*, i unes 50 plaques de plaques de canalons.

Pel farcit:

 1 kg de bolets (poden ser diversos, jo avui he utilitzat xampinyons i portobello), 2 porros, 3 cebes, 3 pebrots verds, 1 pebrot vermell, 3 pastanagues.

Per la beixamel:

3 l de llet vegetal sense lactosa (d’arròs, civada...)  900grams de farina sense gluten, oli d'oliva o de girasol, sal, pebre i nou moscada ratllada.

Per la presentació: puc posar-hi pinyons per sobre la beixamel. Li donen un toc cruixent i queden boníssims.

 

He d’afegir que les verdures dependrà de l’època però no hi poden faltar, al meu gust, la ceba, els pebrots, ni els bolets. La resta, opcional, això sí, afegiu més quantitat segons obvieu un ingredient.

 

Canalons sense gluten** n’hi ha de marques conegudes com “Gallo” però podem trobar-ne a moltes botigues especialitzades. També hi ha uns “canutillus” ja preparats per farcir que són els que he usat avui, els he trobat en una botiga bio de Sants i són de la marca Natursoy (venen unes 20 unitats en una capsa) i són de blat de moro.

 

Faig el farcit dels canalons el dia abans de muntar-los.

 

1)     Primer de tot netejo totes les verdures, les tallo a daus petits. Si fem servir bolets deshidratats els posem amb aigua freda en un bol durant una estona.

2)    En una paella gran i ample faig un sofregit amb oli d’oliva i unes dents d’all per aromatitzar. Hi poso en aquest ordre els ingredients: ceba, els pebrots, els porros, les pastanagues i finalment els bolets. Si són deshidratats els escorrem bé i afegim.

3)    Salpebro al gust. Deixo coure a poc a poc. Veuràs que els bolets deixen anar la seva aigua, hem de veure que les verdures es coguin i quedin meloses i amb poc líquid.

4)    Ara hi afegeixo farina sense gluten i barrejo bé fins obtenir una pasta apte pel farcit. Jo hi afegeixo, si cal, una mica de llet vegetal sense lactosa. Quan tinc una massa apte, tasto, rectifico de sal i pebre i deixo reposar. He omplert una mànega pastissera que em servirà per tots els canalons.

 

L’endemà ....

 

5)    Ara faré la beixamel, com sempre. Poso en una olla una mica d’oli d’oliva, hi afegeixo la farina sense gluten, la nou moscada ratllada, sal i pebre blanca i després vaig afegint tot remenant la llet vegetal sense lactosa calenta. 

6)    Quan tinc una beixamel cremosa aturo la cocció.

 

Coc els canalons SENSE GLUTEN PRIMER amb la cuina ben neta:

7)     Ara faré primer de tot els canalons sense gluten per tal de no contaminar-los amb gluten. Pels canalons sense gluten he fet servir uns "canutillos" ja montats. Els canalons sense gluten que venen en plaques em costen molt de treballar i se'm trenquen però avui amb la descoberta dels canutillos m'ho he estalviat. Els escaldo amb aigua calenta un minut i els trec, i els farceixo amb la massa de verdures i bolets. Poso una base de beixamel en una petita safata, poso els 10 canalons i cobreixo amb més beixamel i aparto.

Un cop fets els aparto i deso en un lloc diferent per evitar que es contaminin de gluten.  Faig els canalons amb gluten:

8)    Coc les plaques de canalons en abundant aigua bullint (amb sal) durant uns 12/14 minuts i les estenc ben escorregudes damunt un drap net sobre el marbre de la cuina.

9)    Farceixo els canalons tancant-los bé. Això ja és qüestió de paciència i pràctica. Amb els dits ajudo a tancar la pasta. M'ajuda molt un cop tancats els faig rodar damunt el drap perquè s'acabin de segellar.

10)  Passo a muntar les safates. Poso una mica de beixamel a la base que farà de llit. Hi col·loco els canalons farcits un a un deixant una mica d’espai entre un i l’altre.

11)   Cobreixo amb la beixamel. Avui he escampat uns quants pinyons per sobre (si no en tens pots espolsar pa ratllat sense gluten per donar-li un toc cruixent). Deixo refredar i deso a la nevera.

12)  En el moment de menjar, primer poso en el forn calent i net la safata amb els canalons sense gluten i els coc uns 20 minuts (necessiten una mica més de temps). Els trec i poso la safata dels altres canalons a gratinar uns 12 minuts  a uns 170 graus aproximadament (cada forn té una potència diferent, mira que no es cremin).

13)  I ja està, servim calents a taula.

 

Bon profit!

fotos del procés del farcit:























fotos de beixamel i muntatge:













i ara passo a fer els canalons amb gluten:








tota la producció, uns 60 canalons:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!