polvorons d’ametlla amb oli (vegans)
Ingredients per uns 25 polvorons: 550 grams de farina de blat (pot ser de brioixeria o de les de tot us), 100 grams de farina d’ametlla, (un apunt, pots jugar amb les quantitats de farines sempre que pesin un total de 650 grams en total i la de blat superi la d’ametlla), 180 grams d’oli (jo poso 120 d’oli de gira-sol i 60 grams d’oli d’oliva), 80 grams de sucre de llustre (van en pots de 500 grams però, si tens molinet de moldre cafè te’l pots fer a casa), una culleradeta de canyella mòlta; i la ratlladura de la pell d’una llimona, sèsam torrat per la decoració i més sucre de llustre (uns 20 grams).
1. Primer de tot, peso tots els ingredients
Poso en un bol les dues farines i les remeno bé.
2. Poso el forn a preescalfar a 180 grams
3. Col·loco les farines damunt un paper de
forn sobre una safata de forn i les poso a torrar al forn preescalfat, a la
safata del mig durant uns 15 minuts en total. Durant la cocció obro la porta
del forn i remeno les farines perquè es torrin de totes bandes, això ho faig 3
cops aproximadament. Cal vigilar que no es cremin si no amargarien.
4. Les trec del forn i les deixo refredar. En
aquest moment puc deixar les farines un parell d’hores o bé tot un dia, depèn
com t’organitzis.
5. Ara vaig a fer la massa. Poso les farines
en un bol i afegeixo el sucre de llustre, remeno. Afegeixo la canyella molta i
remeno. Afegeixo la ratlladura de la llimona i remeno. I finalment afegeixo
els olis barrejats i remeno amb la llengua pastissera fins que veig que no puc
continuar remenant i
6. passo a amassar amb les mans. A poc a poc
aconsegueixo una massa compacta, que no s’enganxa a les parets del bol. Si veig
que no aconsegueixo la textura desitjada puc afegir un raig d’oli. El millor
moment és quan ja no s’enganxa a la paret. En aquest moment, és quan…
7. la trec del bol i l’aplano una mica,
l’embolico amb film transparent i la poso a la nevera a refredar almenys durant
una hora
8. trec la massa de la nevera i la col·loco
entre dos papers d’estrassa o de forn i amb un corró l’aplano fins obtenir una
planxa d’un dit de gruix aproximadament
9. En aquest moment és quan he de tallar les
formes. M’ajudo d’un tallapastes rodó (pots usar la forma que més t’agradi) i
anar col·locant els polvorons damunt un paper de forn en una safata d’anar al
forn. Cal fer-ho amb molt de compte, va bé ajudar-se d’una llengua pastissera
per desenganxar la peça del paper de forn on hi ha la planxa i traslladar-ho a
la safata de forn. En aquests moments els polvorons no es poden manipular ja
que es poden trencar.
10. La massa sobrera la torno a treballar fent
una bola i aplanant i si s’ha escalfat, posar-la una estona a la nevera i
repetir el procés fins que ja no quedi massa de polvoró.
11. Deixo els polvorons reposar una estona
mentre s’escalfa el forn a 200 graus (dalt i baix, alerta ! sense aire).
12. Col·loco la safata de polvorons dins el
forn, a la safata del mig i ho coco uns 10 minuts (alerta, cada forn té la seva
intensitat, cal vigilar que no es cremin). Sé que estan a punt quan observo que
la superfície comença com a esberlar-se un xic o bé quan tenen un color daurat.
13. Trec del forn i deixo refredar unes hores
(entre 4 i 6 hores ja seria suficient). En aquests moments és molt important no
manipular els polvorons perquè es poden trencar.
14. Ara vaig a decorar-los un xic. Espolso
sucre de llustre per sobre o bé poso una mica de llavors de sèsam torrat. Avui
he fet meitat i meitat.
15. Embolico en paper especial o bé ho poso en
una safata bonica per menjar-nos-els.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!