22 de nov. 2024

Pollastre al forn amb patates, llimona i romaní

 


Pollastre al forn amb patates, llimona i romaní

  

Dificultat

Mitjana

Temps

1 hora

Cost per ració

2,50€

 

Un pollastre extraordinari, amb les herbes aromàtiques i la llimona que li donen un toc fresc. Junt amb les patates fan un plat complet.

 

Ingredients per unes 4 persones:  un pollastre tallat a octaus, dues llimones, unes branques de romaní, una pastanaga, 4 patates, 3 grans d'all, oli d'oliva, 2 fulles de llorer, pebre negre, sal

 

 

1.       Primer de tot, poso el forn a escalfar a uns 180 graus.

2.       Trec unes tires de pell de la llimona

3.       En un got barrejo el suc de la llimona, les tires picades, romaní picat, pebre negre, sal, oli i aigua. Alerta! La faré servir per marinar les patates, per pintar la base de la safata i per pintar el pollastre.

4.       Tallo les patates i en un bol les barrejo amb la vinagreta d’abans.

5.       En una safata de forn poso uns grans d’all, branques de romaní, un xic de la vinagreta de llimona i una pastanaga a trossos.

6.       Hi poso les patates tot fent un llit, de base.

7.       Salpebro el pollastre i el col·loco damunt les patates.

8.       Pinto el pollastre amb la vinagreta de llimona. Un raig de brandi i cap al forn a coure uns 45 minuts a uns 180 graus.

9.       Deixo reposar una estona abans de servir a taula.

Aquest plat guanya d’un dia per l’altre.

 

Bon profit!














14 de nov. 2024

arròs melós de galtes de porc

 



Arròs melós de galtes de porc

  

Dificultat

Mitjana

Temps

1 hora

Cost per ració

5€

 Un arròs deliciós, amb l’ingredient estrella que són les galtes de porc guisades i la tòfona que aromatitza el plat. Un arròs que fa festa !

 Ingredients per unes 4 persones:  400 grams d’arròs rodó o tipus bomba, 4 galtes de porc guisades i esfilagarsades*, 3 cebes enrossides,  1200 ml de brou de carns (3 mides d'arròs), sal, pebre negre, cardamom, un pebrot verd de fregir (opcional), tòfona negra.

  * recepta de les galtes de porc guisades: 

Recepta de galtes de por guisades


1.       Primer de tot, en una paella amb oli d’oliva fregeixo el pebrot tallat petit, i aparto.

2.       Ara, esfilagarso les galtes de porc que ja tinc fetes.

3.        afegeixo oli d’oliva i...

4.       Aboco les galtes esfilagarsades, remeno i...

5.       Aboco les cebes enrossides i el pebrot fregidet...

6.       Deixo enrossir les galtes amb les verdures, remeno, tot a foc mig

7.       Ara toca aromatitzar: amb unes perles de cardamom i uns brins de safrà. El cardamom aporta un aroma un xic cítric. El que faig és esclovellar-lo. El poso sobre la taula, el pico amb una ma de morter i extrec les boletes de dins. Tot cap a la cassola.

8.       Ara aboco un raig generós de vi ranci i apujo el foc. Remeno i deixo que el vi s’evapori.

9.       En aquest moment afegeixo l’arròs. Deixo que es perli, el remeno, tot a foc baix perquè no se’ns cremi. Uns 4 minuts aproximadament.

10.   Aboco el brou ben calent, salpebro al gust, remeno i no toco fins al final.

11.   Coure a foc mig uns 13 minuts.

12.   Quan quedin 3 minuts per acabar la cocció,  ratllo una tòfona per sobre i deixo acabar de fer.

13.   Aturo el foc, i deixo reposar uns 5 minuts abans de servir a taula.

 

 

Bon profit!























8 de nov. 2024

Galtes de porc guisades

 


Galtes de porc guisades

  

Dificultat

Mitjana

Temps

3 h. I mitja

Cost per ració

3€

 Unes galtes meloses, tendres i boníssimes. Un plat intens que pots acompanyar d’unes verdures a la planxa o brasa, o amanida o del que et vingui de gust. Agradaran tant, que, de ben segur, les tornaràs a fer.

 Ingredients per unes 4 persones:  4 galtes de porc, 1 porro, 2 cebes tendres, 1 cabeça d’alls, oli d’oliva, sal, pebre, 5 tomàquets madurs (tomàquet triturat), mig litre de vi negre, una branca de farigola o de romaní.

Una picada a base de: 2 grans d’all, unes fulles de julivert fresc, unes avellanes i unes ametlles (unes 6 peces en total), una presa de xocolata negra i un xic de pa (si vols la recepta sense gluten, no en posis o posa pa sense gluten), i sal.

 

1.       Primer de tot, salpebro les galtes

2.       Poso oli d’oliva en una cassola i quan l’oli és ben calent, marco les galtes per ambdues bandes.

3.       Aparto les galtes

4.       Aboco a la cassola la cabeça d’alls tallada per la meitat i el porro i les cebes tallades ben petites. Deixo coure uns 6 o 7 minuts a foc mig. Vaig remenant.

5.       Aboco el tomàquet triturat i la branca de farigola o de romaní i deixo coure uns 10 minuts a foc lent

6.       Mentrestant vaig fent la picada: pelo, tallo, i pico en un morter tots els ingredients.

7.       Aboco un quart de litre de vi (la meitat ara, i després la resta) i apujo el foc. Deixo que redueixi (uns 10 o 15 minuts més)

8.       Quan tinc una textura espessa i un xic gelatinosa és el moment d’afegir les galtes a la paella

9.       Aboco el vi restant (un quart de litre), i aigua fins cobrir les galtes. Afegeixo un parell de claus per aromatitzar i a foc lent i tapat deixo coure un parell d’hores. Entremig vigilo la cocció i, si cal, afegeixo aigua.

10.   Quan han passat les dues hores, trec amb molt de compte les galtes i les aparto. Colo o passo pel xino la bresa de verdures.

11.   Torno el brou a la paella , amb un xic més d’aigua i la picada.

12.   Afegeixo en aquesta última fase les galtes i les vaig regant amb la salsa. Deixo que es facin uns 15 minuts i ja estaran llestes.

 

Surt una carn deliciosa, melosa i molt tendra.

 

Bon profit!