Cassola d’arròs melós de mar (amb sípia, gambes i cloïsses)
Dificultat |
Mitjana |
temps de preparació |
1 hora i mitja |
Cost per ració |
4,10 € |
Un arròs deliciós, fet amb una cassola
de fang i cuina de gas, tal i com les feia la meva mare a Sitges. Tenen sabor a mar, sabor a mare, i
sabor a casa. M’encanta fer aquest plat per la meua família i espero que t’agradi
la recepta.
Ingredients per unes 4/5 persones: 500 grams d’arròs rodó
de bona qualitat, 4 grans d’alls, oli d’oliva, sal, pebre, una sípia negra (he
demanat a la peixatera que me la netegi i talli a trossos petits), 12 gambes
vermelles, 1 pebrot verd de fregir gran, 6 tomàquets madurs (per triturar), un
bon grapat de cloïsses, un grapat de pèsols (congelats o frescos), un got de
cava (opcional) pel fumet de peix: un cap de peix gran, un parell d’alls, una
ceba, una pastanaga, i alguna hortalissa que tinguem com un api o una xirivia o
mig nap. Avui he afegit unes cintes i algunes galeres. Posarem un litre de
fumet, sempre el doble del pes de l’arròs.
1. Primer de tot, en una cassola de fang grossa poso oli a foc molt baix i 2 grans d’all laminats per aromatitzar l’oli. Quan porti una estoneta, traiem els alls.
2. Apujo el foc i poso a
coure volta i volta les gambes, un parell de minuts com a molt, just marcar-les
i les aparto.
3. Afegeixo la ceba ben
petita, la coc uns 10 minuts a foc mig o lent (que no es cremi)
4. Afegeixo per ordre: el
pebrot verd triturat i la pastanaga, remeno i salpebro
5. Mentrestant faig el
sofregit a la cassola de fang, vaig a fer una espècie de salsa americana amb
les gambes.
6. En una olla col·loco un
llit d’oli d’oliva, un gra d’all picat, i els caps de les gambes. Les gambes
pelades les aparto en un bol.
7. Poso l’olla al foc, i
amb una mà de morter aixafo bé els caps de les gambes perquè deixin anar tot el
suc. Ho coc tot uns minuts i afegeixo un got de cava, remeno bé i deixo coure
una estona. Colo els caps de les gambes
i deixo la salsa apart.
8. En aquest moment trec
les verdures de la cassola de fang. Afegeixo un raig d’oli i coc la sípia a
trossets a foc fort. Res, uns minuts. Afegeixo les verdures, la salsa americana
i els pèsols i ho deixo coure tot uns 10 minuts. En aquest moment ja tenim el
sofregit fet. Si vull fer l’arròs per demà, puc desar-lo en un taper. En aquest
cas l’arròs és per d’aquí un parell d’hores.
9. Quan ja vull fer l’arròs,
mitja hora abans d’entaular-nos... poso el sofregit a la cassola de fang a
escalfar.
10. Poso el fumet de peix a
escalfar també
11. Afegeixo l’arròs a la
cassola, remeno bé i deixo un parell de minuts fins que l’arròs i el sofregit
quedin ben barrejats.
12. Afegeixo el fumet de
peix ben calent, i després les cloïsses
13. Tapo i deixo coure 15
minuts. En aquesta estona aniré remenant l’arròs cada 3 minuts perquè així va
deixant anar el midó.
14. Quan falten 5 minuts per
acabar la cocció, remeno bé l’arròs i
15. Col·loco les gambes pelades, tapo i deixo coure els
últims minuts.
16. Ja puc servir a taula.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!