23 de set. 2022

canalons vegetarians de bolets i soja

 



 

Dificultat

Mitjana

Temps per fer el farcit

Temps per muntar els canalons

Temps final de gratinat

2 hores

30 minuts

20 minuts

Cost per ració (4 unitats):

0,90 per persona


Uns canelons deliciosos totalment vegetarians, fets amb tres tipus de bolets (la gírgola, el xampinyó i el portobello, que són fantàstics i lliguen molt bé amb la soja texturitzada prèviament hidratada. N’he fet moltíssims, i n’he congelat (sense beixamel). Un plat principal que agrada a molta gent i fa festa. 


Ingredients per unes 30 persones (4 canalons per cap)

Farcit: 350 grams de soja texturitzada, 3 cebes seques grans, una llauneta de tomàquet concentrat (uns 200 grams aprox.) i uns 700ml de brou vegetal, 3 pastanagues, 1 porro gran, i els bolets: 400 grams de xampinyó, 400 grams de gírgola i 400 grams de portobello. Una mica de farina maizena. Oli d’oliva, sal, pebre negre, pebre vermell, pebre picant,  orenga i romaní secs picats, i per la beixamel: llet, nou moscada, mantega, farina i sal. Per finalitzar: formatge ratllat al gust. Ah1 i no oblidem les plaques de pasta de canelons (avui he fet 120 canalons, per tant, 6 paquets).

 

Primer de tot mesuro els ingredients

Poso la soja texturitzada en un bol i la cobreixo amb el brou, millor si és tebi. Aquest pas és molt important ja que la soja és insípida i agafa els sabors dels altres aliments. Per tant, com més intens i bo sigui el brou, millor. El temps mínim d’hidratació és de 15 minuts però no importa si està una hora o més. Aprofito mentre s’hidrata per fer la resta de la feina.

Pelo, tallo i pico les verdures: el porro, les cebes i les pastanagues.

Poso en una cassola ample amb oli d’oliva a foc suau. i aleshores aboco els bolets nets i a trossos. Els coc una estona (uns 30 minuts) fins que estiguin prou fets i tous perquè els trituraré. Salpebro al gust.

Trec els bolets i els escorro (reservo el líquid per més endavant).

Passo els bolets per una trituradora fins obtenir una pasta

Mentre poso oli a la cassola buida, i unes 4 o 5 dents d’all per donarli sabor. Un cop aromatitzat l’oli (5 minuts a foc lent) trec les dents dall. 

Aboco el porro i la ceba picats i coc 5 minuts, afegeixo la pastanaga i coc 10 minuts més. Ara ja a foc mig.

Afegeixo la pasta de bolets i remeno bé. Rectifico de sal i pebre. Uns 5 minuts més. 

Afegeixo la soja texturizada hidratada (no cal escórrer) i remeno bé. 

Aleshores toca el moment de les herbes: aboco romaní, orenga, el concentrat de tomàquet, pebre negre, pebre vermell, pebre vermell picant, rectifico de sal i finalment un raig de salsa de soja.

Deixo coure uns 10 minuts tot junt i afegeixo un xic de farina maizena per donar-li una mica més de cos.

Deixo reposar i quan està tebi omplo unes mànegues pastisseres. 

Ho deixo reposar a la nevera una nit perquè prengui forma i solidesa per poder-ho treballar millor l’endemà.

 

L’endemà, bullo les plaques de pasta tal i com indiqui a l’envàs (normalment cal posar-los en aigua bullint salada uns 12/15 minuts, traslladar-los a l’aigüera i deixar-los en aigua freda)

Estenc les plaques damunt uns draps nets 

Farceixo els canalons tancant-los bé. Això ja és qüestió de paciència i pràctica. Amb els dits ajudo a tancar la pasta.

 

Faig una salsa beixamel com sempre. Poso en una olla fonda mantega, quan està desfeta salo, i ratllo nou moscada per sobre, afegeixo farina i remeno bé. I vaig afegint la llet calenta tot remenant bé perquè no quedin grumolls. Interessa fer-la un xic líquida perquè després ja espesseix quan es refreda i amb la última cocció abans de dinar.

Passo a muntar la safata. Poso una mica de beixamel a la base que farà de llit. Hi col·loco els canelons farcits un a un deixant una mica d’espai entre un i l’altre. 

Cobreixo amb més salsa beixamel. Deixo refredar.

Hi espolso formatge ratllat i ho poso a gratinar al forn uns 15’ a uns 170 graus aproximadament (cada forn té una potència diferent, mira que no es cremin)

 

Bon profit!

 







































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!