Dificultat |
Mitjana |
Temps de preparació (aprox.) temps de cocció |
Unes 2 hores Unes 2 hores |
Cost per persona |
1,50€ |
Aquesta escudella l’he
feta dedicada a la meva filla gran que és vegetariana però que li encanta
l’escudella. He après a fer dos ingredients de la carn d’olla amb ingredients
totalment vegans: la pilota i la botifarra. Tens les dues receptes pas a pas en
els següents links:
Però tot i així
t’explicaré pas a pas tot el procés que és laboriós però no és complicat de
fer, simplement, temps i paciència. I molt d’amor.
Ingredient per unes 8 persones:
Pel brou de verdures: 2 branques d’api, 8/10 pastanagues, 1 xirivia, 1 nap, mitja col, 4 o 5
patates, 2 cebes, 1 porro, 400 grams de mongeta verda. 200 grams de cigrons
cuits o bé un got de cigrons crus. Oli d’oliva, sal i pebre blanca.
Per la sopa: galets grans
(de Nadal): uns 500 grams.
Per les pilotes: 100 grams de soja texturitzada, 400 ml de brou de verdures, mitja ceba
picada, 3 dents d’all, una cullerada sopera de salsa de soja, quatre de farina
blanca i una de pa ratllat, 1 cullerada postres de comí mòlt. Una mica de julivert
picat i un polsim de sal. I un xic més de farina per arrebossar.
Ingredients per unes 2 botifarres: 150 grams de mongeta roja o negre cuites (o
frijoles), 40 grams d’arròs tipus bomba o rodó, mitja ceba, 50 grams de farina
de blat (ens interessa amb gluten), 40 grams de pa ratllat, 2 cullerades de
postres d’all en pols, un polsim de sal, oli d’oliva. I per lligar-ho film
transparent i cordill de cuinar
Explico primer la versió
amb cigrons crus:
a.
Modus clàssic: el dia
abans poso els cigrons coberts amb aigua i una culleradeta de bicarbonat.
L’endemà els escorro i els afegeixo a l’olla amb l’aigua bullint. Han de
coure’s entre una hora i mitja i dues hores.
b.
Modus ràpid: si m’oblido
de posar els cigrons en remull ho arreglo així: poso en un bol de vidre els
cigrons secs amb 3 gots d’aigua. Ho poso al microones a màxima potència durant
uns 15 minuts. Trec el bol, el tapo i el deixo reposar una hora. I ja els tinc
llestos per coure’ls amb el brou.
I ara explico la versió
amb cigrons cuits.
1.
Netejo bé les verdures,
les pelo, les tallo ... Com? Aparto el porro, les cebes i 3 pastanagues que
faran de base del brou. Aquestes verdures les tallo ben petites. M’interessa
que es coguin amb rapidesa tot i que després les passaré pel turmix Per una
altra banda la resta de verdures tallades amb trossos grans, aniran dins de
reixeta i sempre les pelo i tallo pensant que aniran a la safata i que quedin
ben boniques. Les patates les poso submergides en aigua perquè no ennegreixin
ja que seran les últimes verdures a afegir juntament amb la col.
2.
En una olla fonda aboco
un xic d’oli d’oliva, escalfo i aboco el porro, les cebes i les pastanagues ben
petit tot. Deixo sofregir uns 10/15 minuts a foc mig.
3.
Afegeixo aigua i apujo
el foc. Quan l’aigua bull abaixo el foc i deixo coure uns 15 minuts.
4.
Passo tot pel turmix. Ja
tinc el brou base.
5.
Ara poso aquest brou
altre cop al foc i afegeixo amb les verdures “grans”: la xirivia, l’api, el
nap, 5 o 6 pastanagues, dins una reixeta
6.
Tot això ho deixo coure
una hora i mitja a foc lent.
7.
Aprofito tota aquesta
hora i mitja per fer la pilota i les botifarres si no les he fet el dia abans
(jo les faig el dia abans).
8.
Preparo en una reixeta
els cigrons cuits, una reixeta amb la mongeta verda, una reixeta per les
pilotes, i una reixeta amb les botifarres.
9.
Quan ja ha passat l’hora
i mitja, salpebro al gust (pebre blanca) i afegeixo dins les seves reixetes,
les pilotes i la mongeta . I també afegeixo les patates i les fulles de col
(les poso pels costats repenjades en les parets de l’olla). Aquesta última
cocció és de 20’. Els últims 5 minuts hi afegeixo les botifarres i els cigrons
cuits.
10.
Deixo reposar una estona
i colo les verdures. Les poso en safates de forma que tinguin una presentació
ben bonica i les deso al forn prèviament escalfat perquè es mantinguin
calentes.
11.
Ara amb el brou tot
colat i en una olla mitjana per servir a taula, couré els galets durant uns 12
minuts.
12.
Serveixo a taula la sopa
amb els galets i les safates amb les verdures, els cigrons, les pilotes i les
botifarres.
Bon profit!
Els ingredients sense les botifarres |
els ingredients per les pilotes |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!