Ingredients per un pastís per unes 6/8 persones:
per la base del pastís: 250 grams de farina, 125 grams de mantega,
100 grams de sucre glacé, 2 iemes d’ou, 1 culleradeta de ratlladura de llimona
i un pessic de sal (o llevat).
per la crema de llimona: mig litre d’aigua, 2 llimones, 50 grams
de maizena, 5 iemes d’ou i 80 grams de sucre
per la merenga italiana: 150 grams de sucre i 5 clares d’ou
En total necessito 7 ous dels quals em sobraran 2 clares (puc
afegir les clares per fer la merenga i la quantitat de sucre que necessito
proporcionalment, és a dir: 60 grams més)
1. Primer de tot, vaig a mesurar bé els
ingredients.
2. Per la base del pastís: en un bol posa la farina i al
mig la mantega a punt cremós, el sucre, les iemes, la ratlladura de llimona i
el polsim de sal Barreja bé i amassa amb les mans fins aconseguir una massa
homogènia. Quan tinguis una bola ben feta, la tapes i la deses a la nevera
durant una mitja horeta.
3. Posa el forn a escalfar a uns 180 graus. Prepara un
motlle rodó d’uns 26 cm de diàmetre. Poses la bola de la massa damunt el marbre
i l’estens una mica posant-hi un paper de forn a sobre. Passes la massa damunt
el motlle i amb les mans vas estenent la massa fins que cobreixi tota la base i
les parets. Retalles el sobrer i ho tornes a colocar en una altra banda.
4. En aquests moments és important el següent pas, poso
un paper de forn dins la base del pastís i a sobre hi coloco cigrons perquè
així amb el pes la massa no pujarà.
5. Poso la massa al forn durant uns 20 minuts a 180
graus.
6. Trec del forn (ha d’estar lleugerament daurada) i
deixo refredar.
Ara
vaig a fer la crema de llimona
1. Escalfo l’aigua en una olleta. Ratllo la pell de les
llimones i les aparto. Extrec el suc de les llimones. I dins un bol barrejo el
suc de les llimones amb el sucre i la maicena procurant que no hagi grumolls.
Ho afegeixo a l’aigua ja tèbia i vaig treballant la crema a foc mig. Jo ho
treballo amb unes varilles d’aquelles de muntar clares a mà.
2. Separo les clares dels rovells i deso les clares a la
nevera amb un pessic de sal
3. Quan espessi, afegeixo les iemes i la ratlladura de
les llimones i segueixo remenant. Pots usar una cullera de fusta.
4. Aquest pas és fonamental fer-lo bé, ja que cal
aconseguir una crema espessa. Apago el foc i deixo refredar en un bol.
Ara vaig a muntar la merenga
1. Bato les clares amb unes varilles elèctriques i quan
comencen a estar blanques i comencen a muntar, vaig afegint el sucre a poc a
poc. No paro de batre fins aconseguir una merenga forta. Veuràs que es van fent
dibuixos. La merenga està a punt quan, en girar el pot, no cau i
s’aguanta ferma. A més en retirar les varilles forma un pic.
anem a muntar el pastís:
1. Trec la base del motlle i la coloco damunt un plat pla
o una safata per pastissos. És important tenir els ingredients freds (si
no ho fas de seguida desa la merenga a la nevera).
2. Omplo amb la crema de llimona dins la base del pastís.
3. poso el forn a escalfar a uns 180 graus però només el
de dalt (el gratinador)
4. A continuació cobreixo amb la merenga i
5. Poso a gratinar 5 minuts (compte que no es cremi) .
Només vull aconseguir un color dauradet perquè sigui més bonic.
6. Trec del forn, deixo refredar a temperatura ambient i
després deso a la nevera fins el moment de menjar.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!