|
Fàcil
|
Temps
|
1h. 30’
|
Cost per ració
|
3€
|
Ingredients
(per unes 5 persones):
Per la carn: 2 filets de porc (cadascun d’entre 300 i 400 grams),
la salsa de figues (mirar la recepta aquí sota), 10 talls ben fins de cansalada
(si és fumada, millor), oli d’oliva, pebre negre, sal i
Per la salsa de figues : mig kg de figues fresques i
ben tendres, mitja ceba gran, nata per muntar (líquida, aproximadament uns 200
ml.), mig got de vi d’Oporto, maizena (per si de cas cal espessir), pebre
negre, sal i oli d’oliva.
Per al guarniment: unes patates mitjanetes
(comptem 2 patates petites per persona o una de gran)
Primer farem les
patates d’acompanyament (a la papillot):
1) Netegem
les patates ben netes. He escollit unes patates petites.
2) Posem
el forn a escalfar a uns 240 graus (a dalt i a sota) i ...
3) Posem
les patates salpebrades, amb unes gotes d’oli i unes herbes aromàtiques al gust
(per exemple unes branques de farigola o bé de romaní) i embolicades en paper
d’alumini i deixem coure uns 60 minuts. Obrim per veure si estan, punxem amb
una agulla de mitja i ... si cal posem una estona més, si no, reservem tancades
per servir a taula calentes.
Després fem la
salsa de figues:
1) Netegem les figues, les pelem i
les tallem a quarts. També les podem posar amb pell però prèviament les netegem
bé amb un drap net humit.
2) Piquem la ceba.
3) En un cassó amb oli d’oliva
sofregim la ceba durant uns minuts, hi afegim les figues i coem uns 5 minuts.
Hi afegim l’’Oporto i deixem que redueixi, uns 15 minuts aproximadament i a foc
lent.
4) Afegim aigua (calculem la
quantitat de salsa que volem, jo aquest cop hi he posat un quart de got
d’aigua), salpebrem al gust i deixem coure una estona més.
5) Triturem amb la batedora
elèctrica. Ara veurem la textura que tenim i coem una estona més fins
aconseguir l’espessor que volem. Si veiéssim que ens queda massa clareta ara és
el moment d’afegir una cullerada de maizena i deixar coure fins que espesseixi.
Aquesta última cocció l’hem de fer molt a poc a poc i anant remenant amb les
varilles de muntar. Cap al final (uns 5 minuts) hi afegim la nata líquida.
I ara la carn:
1)
Salpebrem els filets de porc al gust. Passem
per la planxa ben calenta amb un raig d’oli d’oliva els talls de cansalada i
els apartem.
2)
Com coure un filet a la planxa? Una de les claus és mantenir la temperatura
de cocció ben alta i no deixar que s’abaixi. Posem la planxa al foc untada amb
oli d’oliva. Hi posem la peça de carn i la coem a foc alt per tal d’enrossir-la.
Anem donant voltes i se’ns anirà enrossint per fora. Després abaixem el foc per
acabar de coure per dins. Anem donant voltes al filet per coure per tots els
costats. La clau perquè quedi daurat per fora és mantenir la planxa oliosa, ben
calenta i no aigualida. Malament si veiem que el filet comença a supurar
bombolletes. Això vol dir que el filet comença a despendre massa aigua ...
traiem la carn, assequem, raig d’oli i tornem a començar (si no hi ha el perill
que se’ns “bulli” i que se’ns faci malbé perquè s’abaixa la temperatura de
cocció). Si volem saber si està com ens agrada podem fer un petit tall en una
punta i veure el punt de cocció. També podem usar un d’aquells termòmetres per
carns, punxem i si al cap d’uns 30 segons puja a 60 graus és que la carn ja està feta, al punt però no crua. Diuen
que un filet molt fet a dins està a uns 70 graus i poc fet a uns 50 graus. A
casa agrada la cansalada ben cruixent i la carn al punt tirant a feta (que no
faci sang). Alguns consells per la carn:
treure-la almenys una hora abans de coure, escalfar moltíssim la planxa,
assecar bé la peça de carn
Muntem el plat: com que ho tenim tot reservat i en
calent...
En el plat hi col·loquem el filet de porc (amb la
cansalada a sobre), al un costat hi posem salsa de figues i a l’altre les
patates.
|
els ingredients |
|
piquem la ceba |
|
i sofregim |
|
afegim les figues |
|
afegim l'Oporto |
|
ben cuit |
|
passem pel turmix |
|
i afegim la crema de llet a última hora |
|
i ara les patates |
|
tapades i cap al forn |
|
fregim les carns |
|
i muntem el plat |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!