13 de març 2015

pa de pessic amb pinya


Aquest pastís és dels que la base és la que després quedarà a sobre. O sigui, al final de tot l’haurem de girar del tot. És molt senzill de fer però necessiteu una bona estona ja que farem la cocció molt a poc a poc (només al forn necessitarem una hora i mitja).Podem fer-lo amb pinya en llauna o amb pinya natural, de les dues maneres queda molt bo.

Ingredients per fer la base del pastís, el caramel:
40 grams de mantega i 130 grams de sucre moreno, 2 cullerades d’aigua, unes quantes cireres en almívar, i unes quantes rodanxes de pinya (depèn de la superfície a cobrir)
Ingredients per fer el pa de pessic ( ho mesurarem amb gots), 4 ous,  1 sobre de llevat (uns 16 grams), 2 gots de sucre (podem fer meitat sucre blanc meitat sucre moreno), 3 gots de farina  (queda molt bé combinar dos tipus de farina: blanca i integral per exemple ), 1 got d’oli suau (el de girasol va força bé però el d’oliva si és suau també) i un got de suc de pinya.

Ho farem en un motlle rectangular grandet d'uns 30cm.x24cm. aproximadament.

Anem a preparar el caramel de base:
1)     Posem el forn a escalfar a uns 170 graus (a dalt i a sota, després ja treiem el gratinador)
2)    Ara preparem la base del pastís, com? En un cassó al foc desfem la mantega i la barregem bé amb el sucre moreno. Afegim les 2 cullerades d’aigua i remenem. Coem fins obtenir una crema fosca i mig líquida. Folrem amb paper de forn un motlle per anar al forn i col·loquem les rodanxes de pinya a la base i les cireres al mig de cada rodanxa fent un dibuix, el que vulguem. Cobrim amb el caramel tota la base o almenys els espais amb forats. Ara tindrem tota una cap de pinya amb cireres i cobertes de caramel.

Anem a preparar el pa de pessic:  
3)    En un bol batem els ous una estona, hi afegim el sucre i batem una estona més. Ha de quedar d’un color més clar i lleugerament espumós.
4)    Hi afegim la resta d’ingredients i els anem barrejant a poc a poc integrant-los a la massa. Primer l’oli, després el suc de pinya, i finalment ...
5)    Tamisem la farina i el llevat i ho aboquem a la barreja. Treballem la massa fins que quedi ben homogènia i sense grumolls. Hem de mirar la textura, si quedés molt espès podem alleugerir-ho amb un rajolí de llet.
6)    Omplim el motlle amb el preparat i
7)    Aquest pastís es cou més lentament que altres, això vol dir molta estona però amb el forn baixet. Ho posem al forn durant uns 70 minuts a 160/170 graus (només el de sota).  En aquest punt ja ha d’estar cuit però ho podem comprovar punxant amb una agulla de fer mitja o un pal de broqueta o un escuradents.
8)    Deixem el forn amb la porta oberta i el pastís durant una petita estona i després el traiem. Aquest pa de pessic cal desemmotllar-lo abans que refredi del tot perquè sinó el caramel es pot trencar en solidificar-se. Per això quan veiem que el pa de pessic es desprèn (desenganxa) de les parets del motlle i està tebi és el moment. El traiem i el girem ja que la pinya ha de quedar a sobre.


Bon profit!


tots els ingredients

farem el caramel, primer la mantega...

i després el sucre moreno

preparem la base



Cobrim els forats amb caramel


Batem ous i sucre

I anem afegint la resta d'ingredients 




Per últim el llevat i la farina tamisada


Textura Cremosa

i al forn a coure lentament

Girem el motlle calent encara



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!