19 de des. 2014

calamars farcits de l’àvia Francesca














Actualització any 2024

Dificultat: alta

Temps: 3 hores

Cost per ració: 8€

Un plat que resulta molt saborós Aquesta recepta és la de tota la vida de casa, que ha cuinat la meva mare i que ara també fa ma germana amb la mateixa bona saviesa. Jo també els faig i realment m'encanten. Porten molta feina però el resultat és excel·lent. 


Es poden fer el mateix dia o el dia abans però també es poden congelar i treure per l’ocasió. Aquest any sí els he fet i els he congelat. 
Primer he fet els calamars farcits i sense coure'ls els he col.locat en un tàper.
El dia de menjar-nos-els, els he tret, fet la salsa i els he cuit.

Ingredients per 6 persones: 20 calamars, 800 grams de carn picada, meitat vedella, meitat porc, 4 cebes, 6 tomàquets madurs ratllats, 4 ous durs,  farina sense gluten,  un litre de brou de peix, oli d’oliva, sal, pebre negre, 300 ml.vi blanc (o cava). I per la picada: 4 grans d’all, julivert fresc trinxat i un grapat d’ametlles torrades

Vaig a fer-los
1)    Netejo dues cebes, les pelo i tallo ben petites. (trinxades). He demanat a la peixateria que els netegin , i posin potes i aletes apart i treguin la pell. Jo a casa els trec aquella peça interior i els acabo de netejar. 
2)   Coc els ous,  en aigua bullint coure 10 minuts i treure i refredar,  pelar i ratllar. 
3)   Fregeixo les cebes picades en una cassola amb oli d’oliva, quan sigui transparent hi afegim la carn picada i coc 5 minuts més. Afegeixo les ales i potes dels calamars trinxats i ho remeno.  Salpebro. Coc fins que estigui feta la carn (uns 10 minuts) i aparto del foc
4)   Ratllo l’ou dur i l’afegeixo al tall.
5)   Ara ve la part on cal més paciència, agafo els calamars i els farceixo amb el preparat (va molt bé fer-ho amb una cullera petita de postres)  i tanco amb un escuradents perquè no s'escapi el farcit . En aquest punt els puc congelar, dins un tàper i treure el dia que necessiti.
6)   Passo els calamars per farina (si volem els fem amb farina sense gluten) .  Jo avui els he fet sense gluten,  amb farina de blat de moro.
7)   Fregeixo els calamars en una cassola amb oli d’oliva fins que siguin una mica torradets, els trec del foc i reservo. Hi afegeixo  dues cebes picades i, quan sigui transparent hi afegeixo el tomàquet natural triturat. Mentre, escalfo el brou de peix. Afegeixo el vi blanc (o cava) , tapo la cassola i deixo reduir uns 10 minuts.
8)   Aboco el brou de peix ben calent i afegeixo els calamars , salo i els deixo coure tapats una mitja hora. Han de quedar tous.
9)   Faig una picada amb l’all, el julivert i les ametlles torrades. Afegeixo una mica de salsa de la cassola . Afegeixo la picada a la cassola els últims 5 minuts.
10) Miro com ha quedat, paro el foc i deixo reposar. Almenys caldria deixar-los reposar un parell d’hores perquè aconseguir la textura i sabors ideals.

Hi altres variacions, per si voleu fer la que més us agradi: es poden farcir amb la carn crua, o bé només amb les potes i les aletes dels calamars. Podem espessir el farcit amb molla de pa remullada. També podem afegir al farcit alguns bolets. En comptes de brou de peix s’hi pot afegir aigua.




fregim la ceba



hi afegim la carn picada

i les restes de calamars




i ara l'ou dur ratllat

farcim i tanquem



enfarinem i fregim



ara fem el sofregit per la salsa

i tomàquet


i fem la picada



aigua o brou calents

hi afegim els calamars farcits

i cinc últims minuts la picada



Fotos desembre 2023 i gener 2024
































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!