Paella de calamarsets
Dificultat |
Mitjana |
Temps de preparació |
1h. |
Cost per ració |
2,70€ |
Una paella d’arròs amb aromes de mar deliciosa, amb els calamarsets com ingredient principal i un truc: la ceba caramel·litzada. Si la fas un cop, tornaràs a fer-la un altre. Un apunt, els calmarsets quan es couen perden molta aigua i queden molt més petits del que es veuen en cru, t'ho comento per si tens la temptació de tallar-los.
Ingredients per unes 5 persones:
500 grams d’arròs rodó, 1 litre de brou de peix, 600 grams de calamarsets (la
peixatera me’ls va netejar), 2 dents d’all, 1 pebrot verd, 4 tomàquets madurs
triturats, mitja llauneta de tomàquet concentrar, 2 cebes seques, un raig
de brandi, sal, pebre negre, julivert,
1.
Primer de tot el que faig és posar tots
els ingredients sobre el marbre de la cuina per veure que no em falta res. Això
ho faig amb totes les receptes i evita ensurts d’última hora. Mesuro els
ingredients que ho necessiten.
2.
netejo les verdures. Tallo a juliana les
cebes i les començo a caramel·litzar. com? en una cassola amb un xic d’oli i
ben esfilagarsades a foc lent. Les vaig remenant. Necessito una mitja hora ben
bona perquè quedin daurades i caramel·litzades. He de vigilar que no els falti
hidratació, si cal, afegeixo unes gotes d’aigua. Quan les tingui fetes, les
aparto.
3.
En la paella ampla i plana aboco les dents
d’all laminades i aboco un bon raig d’oli i ho coc a foc lent fins que les
dents d’all comencin a daurar-se. compte, no m’interessa que es cremin. El que
busco és aromatitzar l’oli.
4.
Apujo el foc i aboco els calamarsets que
ara semblen molt grans però ja veuràs que durant la cocció van minvant. Vaig
remenant de tant en tant fins que canviïn de color i es daurin lleugerament.
Salpebro al gust. Vaig jugant amb la intensitat del foc, a estones a foc fort,
a estones a foc mig.
5.
Avui veig que hi ha massa líquid cap a
mitja cocció. I com que no vull que bullin sinó que es daurin i deixin anar
aquell sabor com de fet a planxa per entendre’ns, amb una cullera trec una mica
del suc que han alliberat i l’aparto (després l'afegeixo al final de la cocció,
aquí no es llença res)
6.
Aboco un raig de brandi amb el foc fort i
deixo que s’evapori.
7.
En aquest moment aboco el puré de tomàquet
natural i remeno.
8.
Afegeixo el tomàquet concentrar i remeno.
9.
Ara, amb la salsa de tomàquet abaixo el
foc i deixo coure una estoneta (entre 10 i 12 minuts) amb la paella tapada , és
el moment de tranquil·litat del sofregit. A poc a poc i bona lletra, que les
coses bones necessiten el seu temps. Olora i salpebra més si cal.
10. És
el moment d’afegir all i julivert picats i remenar. I mentrestant aprofito per
mesurar l’arròs, el brou i ordenar coses…
11. Afegeixo
la ceba caramel·litzada i remeno bé, coc uns 5 minuts més i ..
12. Afegeixo
el pebrot verd picat. Deixo coure uns 5 minuts més i tapo.
13. Ja
tinc el sofregit fet. En aquests moments és bo deixar-lo reposar un parell
d’horetes perquè es concentrin les aromes i els sabors. També pots posar-lo en
un taper tapat a la nevera per fer la paella l’endemà. Avui l’he deixat reposar
un parell d’horetes i a l’hora prèvia de dinar…
14. Encenc
el foc amb la paella del sofregit mentre escalfo el brou de peix. Quan ja està
tot calent aboco l’arròs i remeno bé perquè es barregi tot bé. Aboco el brou
ben calent i distribueixo bé per tota la paella.
15. Tapo
i deixo coure un total de 15 minuts a foc mig, dels quals els 5’ primers a foc
fort, els 5’ segons minuts a foc baix i els últims 5 minuts a foc fort altre
cop. Tot tapat i sense tocar l’arròs per res.
16. Deixo
reposar tapat 5 minuts més i serveixo a taula.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!