18 d’ag. 2018

Pa de pessic amb pinya (motlle plumcake)




Dificultat
mitjana
Temps
1 hora
Cost per ració
0,40€

Ingredients per un pastís en un motlle de plumcake (x unes 6/8 persones aprox):

Ingredients per fer la base del pastís:
Uns daus de mantega i sucre moreno, i unes quantes rodanxes de pinya (depèn de la superfície a cobrir). Jo avui he fet servir una llauna petita de pinya natura (hi van 4 rodanxes)
Ingredients per fer el pa de pessic ( ho mesurarem amb gots de iogurt), 3 ous,  1 sobre de llevat (uns 16 grams), 1 iogurt grec, 2 mides del iogurt de sucre moreno, 3 mides de farina (si és de brioxeria millor), mitja mida d’oli suau (el de girasol va força bé però el d’oliva si és suau també), una mica de brandi (opcional) o canyella o llimona (opcional). En aquest cas jo he apostat per un rajolí de brandi.


Anem a preparar la base:
1)     Posem el forn a pre escalfar a uns 170 graus (a sota)
2)    Ara preparem la base del pastís, com?. Folrem amb paper de forn un motlle per anar al forn i col·loquem la mantega fosa amb el sucre tot ben escampat i les rodanxes de pinya a la base fent un dibuix, el que vulguem. Queda molt bonic si posem mitges cireres confitades. (opcional)

Anem a preparar el pa de pessic: 
3)    Separem clares de rovells. Desem les clares amb un polsim de sal a la nevera.
4)    En un bol batem els rovells una estona, hi afegim el sucre i batem una estona més. Ha de quedar d’un color més clar i lleugerament espumós.
5)    Hi afegim la resta d’ingredients i els anem barrejant a poc a poc integrant-los a la massa. Primer l’oli, el iogurt , i finalment ...
6)    Tamisem la farina i el llevat i ho aboquem a la barreja. Treballem la massa fins que quedi ben homogènia i sense grumolls. Hem de mirar la textura, si quedés molt espès podem alleugerir-ho amb un rajolí de llet.
7)    Muntem les clares a punt de neu i les afegim a la massa.
8)    Omplim el motlle amb el preparat i
9)    Aquest pastís es cou més lentament que altres, això vol dir molta estona però amb el forn baixet. Ho posem al forn durant uns 25 minuts a 160 graus (només el de sota).  En aquest punt ja ha d’estar cuit però ho podem comprovar punxant amb una agulla de fer mitja o un pal de broqueta o un escuradents. *
10)  Deixem el forn amb la porta oberta i el pastís durant una estoneta i després el traiem. Aquest pa de pessic cal desemmotllar-lo abans que refredi del tot. Per això quan veiem que el pa de pessic es desprèn (desenganxa) de les parets del motlle i està tebi és el moment. El traiem i el girem ja que la pinya ha de quedar a sobre.
És deliciós si es posa a nevera i es menja fresquet a l’estiu.

*el temps de cocció dependrà del tipus de forn. En aquests moments jo tinc un forn provinent d’una cuina d’inducció molt potent i cal tenir cura que no se’m cremin els menjars. Per tant, el temps per mi és curt i a temperatures més baixes de l’habitual. En un pastís tamany d’un motlle de plumcake necessito uns 25 minuts màxim a uns 170 graus i anar vigilant que no se’m cremi.



Bon profit!


els ingredients, el suc de pinya opcional (x la base)

primera barreja: rovells i sucre


mitja d'oli

tamisem la farina

tamisem el llevat

tot ben remenat (millor cullera de fusta)


la base del pastís que després serà la part superior



tot al motlle

ben esponjós i deliciós

1 comentari:

Agraïda per la teva aportació !!!