22 d’ag. 2018

Oli picant de Rocallaura (per pizzes, coques de recapte i més)







Dificultat
Fàcil
Temps preparació en calent
Temps maceració en fred
30’
30 dies
Cost per ampolla amb 600ml.oli
4€

Qui no ha provat aquell oli picant damunt una coca de recapte, o una pizza ? Avui us explicaré com fer-ne a casa per tenir-lo sempre a punt.
Gràcies Jordi P. pels teus consells sobre aquest oli enguany a Rocallaura


Ingredients (per a una ampolla de vidre amb una capacitat 750 ml) : 600 ml d’oli d’oliva de molt bona qualitat, 4 dents d’all pelades, 2 bitxos, uns granets de pebre negre (una cullerada de postres), un ramallet lligat de 2 branquetes de farigola i dues més de romaní.

Teniu pressa? La versió que explico és per tenir-ho disponible en unes poques hores però també podem fer la versió en fred que necessita uns 30 dies, simplement posem l’oli amb tots els ingredients i deixem que maceri durant un mes, mes i mig en un lloc fosc i amb una temperatura estable  i ja el tindrem a punt. I si disposeu d’aquella màquina que ho faci “quasitot”, la Thermomix, es veu que en 5 minuts ho fa i ho tens a punt al moment. Però com que no és el meu cas us explicaré com fer la versió ràpida a casa.

Faig la versió en calent per tenir-lo disponible en unes hores, d’un dia per l’altre tot i que conforme passen els dies l’oli és més gustós i resulta més picant. Per la versió en calent necessitarem un pot de vidre que es pugui tancar i un termòmetre de cuina per controlar la temperatura i un cassó. Si no tenim termòmetre caldrà que mirem que l’oli no arribi mai a bullir, posem el dit a l’oli per comprovar-ne la temperatura, si notem que està suaument temperat, tot va bé.

1)     Netegem totes les herbes ben netes i les fem assecar. Aquest procés és important ja que així evitem que hagi cap brossa, animalet i que no se’ns faci malbé.
2)    Després netegem els bitxos, els assequem i tallem les puntes per tal que l’oli entri dins. Això per una banda farà que el bitxo no quedi flotant sobre l’oli i per altra que l’oli s’impregni més de l’aroma i sabor del bitxo.
3)    En un morter piquem lleugerament les boletes de pebre negre per tal que surti l’aroma i sabor
4)    Pelem les 3 dents d’all
5)    I ja tenim tots els ingredients a punt.
6)    Courem al Bany Maria. Què vol dir això? Doncs que agafem 2 pots: un cassó petit per l’oli i una olla més grandeta per l’aigua. En l’olla més gran hi aboquem aigua fins la meitat, la posem a coure fins que estigui prou calenta, sense arribar a bullir. A dins del cassó amb aigua calenta hi posem el cassó per l’oli evitant que entri aigua. L’efecte que obtenim és que l’oli s’anirà escalfant a través de l’aigua calenta.
7)    S volem que quedi més suau hi podem posar més quantitat d’oli però amb poc més de mig litre queda prou bé (avui hem posat 600 ml) .El que farem és només escalfar una mica l’oli perquè així les herbes desprenen amb més facilitat tots els aromes (sobre tot el bitxo,..) però no volem que arribi a bullir.
8)    Així doncs ja tenim l’oli amb els ingredients: Escalfem i sense que arribi a bullir ho coem durant una bona estona (al voltant d’una hora i mitja). Durant la cocció anem vigilant la temperatura per tal que mai arribi a bullir. Jo en una cuina per inducció ho aconsegueixo posant el número 2 sobre 10 un cop ja he aconseguit escalfar l’oli. Si no tenim termòmetre farem servir el dit, quan notem que està tebi vol dir que està un pèl per sobre la nostra temperatura. Un cop passada l’hora i mitja, parem foc i deixem reposar una estona.
9)    Omplim un pot de vidre amb l’oli i els ingredients, l’all, el llorer, els bitxos... i deixem en repòs a temperatura ambient unes hores.
10)  I ja el podem fer servir.
Consells: es pot anar reomplint amb nou oli a mesura que va baixant el nivell de l’ampolla. Hem de vigilar que tots els ingredients quedin coberts amb oli perquè és la manera com es conservaran i no es faran malbé.


És un oli picant que es pot fer servir per aromatitzar les pizzes, coques de recapte, algunes plats de pasta o amanides. També va bé per donar-li un toc a les patates braves tot i que habitualment per les braves s’hi afegeix pebre vermell picant.

Un consell: si us queda massa picant podeu rebaixar-lo afegint-hi més quantitat d’oli. És difícil saber quant de picant us agrada l’oli però a mida que l’aneu fent hi anireu trobant l’equilibri i sabor que voleu.
Bon profit !


tots els ingredients a punt


una breu picada a les boles de pebre negre

tallem les puntes dels bitxos



a coure al bany maria una hora i mitja




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!